Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jön a Kávéházak Éjszakája Veszprémben is

2021. szeptember 22. 14:36
Most hétvégén a veszprémi kávéházak és kávézók is megidézik azt a kulturális pezsgést, amit egykor a „kávéváros” kávéházai képviseltek. Irodalom, zene, humor és sok-sok csésze kávé vár mindenkire az ingyenes Kávéházak Éjszakáján, immáron Veszprémben is.

Kosztolányi Dezső fogalmazta meg a maga korában Budapestről azt, hogy a magyar főváros egyszerűen csak „kávéváros”. Utalva ezzel az úton, útfélen nyüzsgő kávéházakra, amelyek abban az időben a kultúra fellegvárainak számítottak. Hiszen kávéházakba nem csupán a fekete italért járnak az emberek, hiszen azt akár otthoni körülmények közt is el lehet készíteni, ráadásul újabban megközelítőleg olyan jó minőségben, mintha egy fehér inges barista készítené el. A kávéházakba a hangulat, a találkozások, a nagy beszélgetések és adott esetben a kulturált véleménycsere miatt járnak az emberek. Mindezt összegezve, a kávéházak a kultúra közvetítői is egyben.

Ezt a századeleji hangulatot ébresztik fel az előttünk álló hétvégén a Kávéházak Éjszakája névre keresztelt programsorozattal, a főváros (kávéváros) mellett immáron Veszprémben is.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program által is támogatott rendezvényt szeptember 25-én és 26-án tartják, Veszprémből pedig nem kevesebb, mint 14 kávézó és étterem csatlakozott a kezdeményezéshez.

Így tehát szombaton és vasárnap a Cafe Freiben, a Papírkutyában, a Koko Teraszon, a Tizen1-ben, Mákmoiselle-ben, Kávé és Teaház az Íródeákhozban, Fügében, a Kunsztban, a Maricában, a Fricskában, a Hangvillában, az Incognitoban, Daiquiriben és a Csacskában könnyen belefuthatunk egy-egy irodalmi, vagy zenei előadásba, olyan művészek prezentálásában, mint például Hobo, Gerendás Péter, Czutor Zoli, vagy éppen Saiid, Akkezdet Phiai-ból.

A programsorozat nem titkolt célja az sem, hogy az emberekkel még inkább megismertessék azokat az egyedi kávézókat, amelyek a város szívében, vagy esetleg egy-egy eldugott pontján vannak, hiszen, ahogy a szervezők megfogalmazták: „minden kávéháznak van egy lelke”.

De, ha a kávéházaknak lelke van, akkor lélek illata a gőzölgő kávéra hasonlíthat, amely esetében a magyarok is egyre inkább kísérletezőkedvűek lettek, tudtuk meg egy belvárosi kávézó pultjánál üldögélve nem olyan régen. Főleg 2012-2013-tól kezdve gyűrűzött be az újhullámos kávékultúra, amikor már elkezdtek a kávéfogyasztók érdeklődni, tájékozódni a különböző kávék után, főleg a pörkölési módszerekről, amelyek leginkább meghatározzák, hogy milyen aromája lesz a „feketének”. Hiszen kevesen tudják, de a kávé alapvetően savanyú ízű, a jellegzetes kesernyés ízét a pörkölés után nyeri el. Ugyanígy arról is megoszlanak a vélemények, hogy a kis pohár vizet, amit kapunk a csésze mellé, pontosan milyen célból és mikor érdemes meginni. Nos, ahogy megtudtuk a hozzáértőktől, érdemes a kávé elfogyasztása előtt kihörpinteni a vizet, hiszen így felfrissült ízlelőbimbókkal élvezhetjük a jó kávé igazi zamatát.

Most hétvégén tehát számos indok lesz arra, hogy teszteljük ízlésünket a kávékultúrában, miközben változatos előadások mellett kapcsolódhatunk ki Veszprém valamelyik kávéházában.

A Kávéházak Éjszakájáról még több információt, valamint a részletes programot az esemény hivatalos honlapján lehet megtalálni, ide kattintva.

vehir.hu
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.