Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

A kisgyermekes édesanyáknak kínál rugalmas munkát az új szövetkezeti rendszer, elsőként Veszprémben

2021. szeptember 22. 10:36
Magyarországon újszerű lehetőség nyílt meg a GYES-en, vagy GYED-en lévő anyukáknak arra, hogy rugalmas keretek közt munkát vállaljanak lehetőségeikhez mérten a gyermeknevelés mellett. Mindez elsőként Veszprémben. A Kisgyermekes Északi Szomszédok Szövetkezetet lelkes kismamák hozták létre, hamarosan pedig még több ilyen iroda nyílik szerte az országban.

Idén tavasszal fogadták el, júliusban pedig hatályba is lépett az a törvény, ami lehetővé teszi, hogy a diák és nyugdíjas szövetkezetek mellett immáron a kisgyermekes anyukák számára is kinyíljon a lehetőség, hogy még a GYES, vagy GYED ideje alatt visszatérjenek a munka világába, akár egy héten csak pár órára is.

Elsőként Veszprémben kezdte meg a működését az első ilyen szövetkezet, amelynek kedd délután tartották a bemutatkozó nyílt napját.

Az ünnepélyes eseményre ellátogatott Kósa Lajos, országgyűlési képviselő, az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke, aki a megjelentek előtt felvázolta az effajta szövetkezetek előnyeit, mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról.

Ovádi Péter, Csomai Eszter és Kósa Lajos a megnyitónOvádi Péter, Csomai Eszter és Kósa Lajos a megnyitón

Elmondta, a diák és nyugdíjas szövetkezetekhez hasonlóan a fiatal édesanyákra is ugyanaz a kedvezményes adózás vonatkozik, ha a szövetkezet keretében vállalnak munkát, azaz csupán az SZJA-t kell megfizetni, a TB és minden más járulék nem terheli a bérüket. Ezzel párhuzamosan a munkáltatók is jól járnak, hiszen a szövetkezetek közvetítésével, a munkaerőpiacon már tapasztalt és bizonyított kollégákat tudnak alkalmazni, ráadásul a legváltozatosabb területeken.

A szövetkezeti rendszerben való munkavállalás egyik kulcsa a rugalmas időbeosztás, ez a kisgyermekes anyukák esetében még inkább felértékelődik, ezért az egész rendszert úgy alakították ki, hogy gyorsan reagáljon a munkavállalók sűrűn változó élethelyzetére. Tehát akár arra is van lehetőség, hogy csupán heti néhány órában vállaljanak munkát a szövetkezet tagjai.

Kósa Lajos kiemelte, a magyar kormány foglalkoztatáspolitikájának a lényege, hogy minél nagyobb teret adjon az effajta rugalmas munkavégzésnek, ez pedig a tapasztalatok alapján a gazdasági teljesítményre is jó hatással van.

Hozzátette, az sem elhanyagolható szempont, hogy a fiatal édesanyáknak egy ilyen lehetőség segít visszailleszkedni a munka világába, ismét megszokni a munkahelyek légkörét, miközben fontosnak érezhetik magukat.

A megnyitón felszólalt Csomai Eszter, a Kisgyermekes Északi Szomszédok Szövetkezetének elnöke is, aki elmondta, az alapítók között mindenki kisgyermekes családanya, akik korábban megszerzett tapasztalatukat felhasználva, a GYES, vagy GYED ideje alatt alapították meg a szövetkezetet azzal a céllal, hogy más édesanyáknak is segítsenek eligazodni az új lehetőségeik között, és az ő közvetítésükkel munkát tudjanak vállalni.

Ezen kívül tanácsadásokat, előadásokat is szeretnének szervezni a családoknak ezekben a témákban, miközben abban is 100%-ig az édesanyák mellett állnak, ha valaki teljes állásban szeretne ismét elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Azon a munkaerőpiacon, ahol az utóbbi időben még inkább felértékelődött a szakképzett munkaerő, a cégek pedig nagy erőket fektetnek abba, hogy magukhoz csábítsák az embereket. Ezt erősítette meg Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is a megnyitón, aki örömét fejezte ki, hogy Veszprém ismét az élen jár egy új, országos viszonylatban is jelentős projektben.

Hozzátette ugyanakkor, hogy amikor az országgyűlés elé került ez a törvény, az ellenzék nem támogatta, holott a szövetkezeti rendszer már többször bizonyította hatékonyságát.

Mindezt számokkal is alátámasztotta a két megjelent politikus, eszerint a diákszövetkezetekben 180 ezer diák dolgozik – ez a nappali tagozatosok fele gyakorlatilag – a nyugdíjas szövetkezetekben pedig 80 ezren vállalnak munkát. Hasonló sikereket várnak az új kisgyermekes szövetkezetektől is. A Covid-járvány előtt a statisztikák szerint a diákszövetkezetek 60 milliárd forintért, a nyugdíjas szövetkezetek pedig 8 milliárd forintért kötöttek szerződéseket a vállalatokkal.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22 Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez - derül ki az Agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből. 2024. március 12. 8:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.