Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

A túl sok szabadidő lehangolttá tesz

2021. szeptember 27. 4:00 // Forrás: The Guardian
Amerikai kutatók szerint nagyjából öt órányi szabadidő az, ami még jól esik, ennél több viszont már inkább rombolja a közérzetünk.

A mediterrán gondolkodás szerint a boldog élet titka abban rejlik, hogy megtanulunk bűntudat nélkül semmit tenni. Ugyan ebben kétségtelenül van igazság és fontos, hogy ne legyünk a produktivitás rabjai, ne akarjunk minden percben szüntelenül hasznosak lenni, úgy tűnik, szabadidőből is megárt a sok.

Amerikai kutatók ugyanis azt találták, hogy míg napi egy-két szabadon eltöltött óra kifejezetten jól esik és javítja a mentális egészségünket, ha túl nagy mennyiségben áll rendelkezésünkre szabadidő, az a tétlenség és a céltalanság érzetét hívja elő bennünk és csökkenti a jó közérzetet. A kulcs itt is a mértékletesség tehát – mutatott rá dr. Marissa Sharif, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója, a Journal of Personality and Social Psychology szaklapban megjelent tanulmány társszerzője.

Fotó: Anna Shvets/PexelsFotó: Anna Shvets/Pexels

Minderre Sharifék két kutatás és két online kísérlet alapján jöttek rá, melyeket 2012 és 2013, illetve 1992 és 2008 között végeztek több mint 35 ezer résztvevő bevonásával. Az első kutatás válaszadói szerint általában két óra szabadidő volt az a mennyiség, ami még kifejezetten pozitívan hatott a lelkiállapotukra, öt órányi szabadidő viszont épp az ellenkező hatást váltotta ki és csökkentette a jóllétet. A második kutatás ilyen konkrét eredményeket ugyan nem hozott, az egyértelműen kiderült ott is, hogy a szabadidő növekedése nem hozza magával a jó közérzet növekedését is.

Ez még akkor is így van, ha társaságban töltötték az alanyok az idejüket. A tanulmány szerint a túl sok szabadidő negatív mentális hatásait leginkább akkor érezzük, ha azt egyedül töltjük vagy olyan tevékenységgel, amit nem tartunk különösebben produktívnak. Míg ha közösségben vagyunk vagy olyasmit csinálunk, ami belátásunk szerint gyarapít bennünket – legyen szó akár csak olyan egyszerű dologról, mint egy jó könyv elolvasása –, az javítja a lelkiállapotunkat, ám itt is elérjük azt a platót, amin túl ez a hatás már nem érvényesül.

Hiába állítjuk tehát, hogy legszívesebben végtelen szabadidővel rendelkeznénk, a tapasztalat ellentmond ennek: ahelyett, hogy hátat fordítanánk az összes kötelességünknek, a kutatók szerint akkor tudunk igazán kiegyensúlyozott és boldog életet élni, ha minden nap jut egy-két óra szabadidőnk, amit értelmesen tudunk eltölteni, mintha hirtelen zuhanna ránk nagy mennyiségben.

Bertalan Melinda
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.