2023. március 30.
//
Zalán névnap

Megnyitotta kapuit az Ügyes vagyok mozgásközpont

Szombaton nyitotta meg kapuit az Ügyes vagyok mozgásközpont, melynek célja, hogy mozgásteret biztosítson a sportolni vágyó gyerekek számára, valamint szakmai oktatói csapat segítségével támogassa a speciális mozgásfejlesztést igénylő kicsiket.

A szombati megnyitón Cziráki Kitti mozgás- és egészségfejlesztő szakember elmondta: csapatuk a legkisebbektől az iskolai előkészítő programon át egészen a felnőtteknek szánt foglalkozásokig (ilyen a jóga, gerinctréning vagy a szenior torna is) számos területen dolgozik. 

A megnyitón Ovádi Péter parlamenti képviselő kijelentette: jó ott lenni, amikor egy álom valóra válik, különösen ha ez az álom a gyerekek fejlődését szolgálja. Hozzátette: apaként pontosan tudja, milyen kihívásokkal szembesülnek a szülők, ha gyermekük fejlődésért szeretnének tenni, és mennyire megnyugtató, ha egy szakértői gárdánál jó kezekben tudhatják csemetéjüket.

A képviselő után Bálint Bánk pszichológus tartott rövid előadást a mozgás jelentőségéről gyerekkorban. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a mozgásnak a gyerekek számára sokkal több funkciója van, mint gondolnánk: nonverbális kommunikációs eszközként az önkifejezés, az élmények feldolgozásának fontos eszköze is.

A szülők esténként gyakran szembesülnek vele, hogy a gyerek ahelyett, hogy megnyugodna, éppen aktívabb lesz, izeg-mozog. Ilyenkor hajlamosak vagyunk rászólni, hogy ne futkozzon, de ezzel az aznapi élmények feldolgozásától fosztjuk meg őket. Ahogy mi, felnőttek kibeszéljük magunkból az aznapi örömünket és bánatunkat, a gyerekek a mozgáson keresztül teszik ugyanezt, fejezik ki magukat. Megjegyezte: mostanában a gyerekek egyre kevesebbet mozognak, ami a testi mellett a lelki fejlődésben is visszavetheti őket. Éppen ezért okosan cselekszik az a szülő, aki biztosítja gyermeke mozgásigényét. 

vehir.hu
Kovács Bálint