2022. január 25.
//
Pál névnap

Megjelent Csaba Lilla költőnő legújabb kötete

A könyvhéten mutatták be Csaba Lilla legújabb kötetét, a Holt terek tükrei című demencia-versciklust.

Csaba Lilla költőnő első kötete 2018-ban jelent meg, termékeny alkotó; a szóban forgó demencia-versciklus már az ötödik könyve. Korább műveiben a Sclerosis multiplex betegség keltette belső érzéseit írja le, hiszen Lilla nem csupán hírből ismeri a kort. Irányelve, hogy ha beszélünk a betegségről, félig már le is küzdöttük. Az irdalom egyébként is, de a diagnózis után még nagyobb szerepet kapott Lilla életében.

Legújabb műve is személyes ihletettségű, ugyanis – ahogy a kötetbemutatón kiderült - egy közeli rokonának a történetét dolgozza fel, méghozzá - többek között – azért, hogy ilyen módon is tabukat döntögessen, belső kapaszkodót adjon a versek által, szerinte ugyanis nem szégyen a betegségről, és nem szégyen nehéz élethelyzetekről megynyílni, sőt. A kötetben a demenciának a folyamata íródik meg, a felismeréstől egészen addig, míg már idegenné nem válik a világ…

A kötetben szereplő versek nem a hagyományosan megszokott címmel vannak ellátva, hanem számozott képek különböztetik meg őket. Ennek oka, egyfajta tükörkép érzékeltetése, valamint a képről képre haladás mutatja magát a leépülés folyamatát. Ehhez Lukács Ildikó illusztrációi is hozzá segítenek. Külön érdekesség, hogy a kötet végén egy cd-s összeállítás is található, melyben maga a költőnő olvassa fel a kötet verseit.

A bemutatón szóba került, hogy a demencia valójában sokkal több embert érint, mint hinnénk, mégis, kevés szó esik róla. A belső világba történő beszorulás, az önelvesztett állapot elsősorban az érintettnek nehéz, de a közvetlen környezetben is komoly lenyomatot hagy.

prof. Dr. Kálmán János pszichiáter, a Magyar Demencia Társaság elnöke a következőket írja a kötetről:

„Csaba Lilla „Holt terek tükrei” című kötete tudomásom szerint egyedülálló a maga nemében a világon. Poeta ezzel a témával versciklus formában még nem foglalkozott. A költőnő verseinek hitelességét saját élménye, Alzheimer beteg családtagjának élete adja, felhívva a figyelmet arra, hogy az „önelvesztés” mindennapi drámája micsoda mérhetetlen erőpróba a betegeknek és hozzátartozóknak.”

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Idén június 9. és 12. között rendezik meg a hazai filmes mustrát.
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
A négynapos – január 27-30. között zajló – rendezvényen összesen hat nemzetközi dokumentumfilmet vetítenek a Cinema Cityben, melyek komoly nemzetközi sikereket értek el a közelmúltban.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Egyszerre ránt vissza a múltba és néz a jövőbe, rendkívül lendületes és nem fél szembenézni a multikulti lét kérdéseivel. 2022-ben a szerbiai Újvidék Európa egyik kulturális fővárosa, a grandiózus évnyitó ünnepségre pedig Veszprém is meghívást kapott, ami remek apropót adott ahhoz, hogy tippeket gyűjtsünk déli szomszédunktól a kevesebb mint 12 hónap múlva esedékes címváltásig.
Öt ok, amiért idén el kell látogatni Újvidékre
Öt ok, amiért idén el kell látogatni Újvidékre
Képregény kiállítás, fesztivál egy erődben, vendégszerető emberek és isteni ételek. Ha önmagában a tény, hogy belekukkanthatunk, mit jelent a gyakorlatban az Európa kulturális fővárosa cím, nem elég, mondunk még egy pár okot, amiért érdemes déli szomszédunk felé venni az irányt.