2022. május 24.
//
Eszter névnap

Az új trendek átrendezhetik a gazdaság szerkezetét

A járvány okozta válság hatásairól és a magyar gazdaság kilátásairól tartott előadást a Veszprém Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara rendezvényén Chikán Attila akadémikus, egyetemi tanár, korábbi (1998-1999) gazdasági miniszter.

Chikán rámutatott: a mai folyamatok nagyrészt már a járvány berobbanása előtt elindultak, így nem egy teljesen új világ köszöntött ránk. A válság előtti állapotokat összegezve kifejtette: a magyar gazdaság összteljesítménye javult a 2010-es években, a teljesítményünk azonban a régióbeli országokkal összehasonlítva gyenge, alig jutottunk közelebb a fejlett országokhoz.

A közép-európai és balti régióban tíz év alatt csak Szlovákiában volt rosszabb a GDP növekedése. A Világgazdasági Fórum nemzetközi versenyképességi rangsorában a régiónk nagyjából a középmezőnyben tanyázik, a tíz ország közül Magyarország csak Bulgáriát és Romániát előzi meg – holott 2001-ben még a legjobbak voltunk a régióban, és összességében is sokkal előrébb szerepeltünk a rangsorban. Ezek az országok azonos lehetőségekkel indultak, mind átélték a szocializmust, azonos gazdasági körülmények között váltak szabaddá, a különbséget tehát nem a lehetőségek, hanem a belső folyamatok alakították ki, “magunknak köszönhetjük” ezt a rossz helyezést. A világban meglévő lehetőségeket mások nálunk sokkal jobban használták ki. 

A válság hatásait elemezve Chikán felvázolta: a legtöbb országban a kormányzati befolyás a piaci folyamatok rovására erősödött, ez a tendencia a következő években várhatóan meg is marad. Hozzátette: a jelenleg zajló folyamatok és trendek – például a fenntarthatósági célkitűzések – tartósan átrendezhetik a gazdaság szerkezetét, a változások egyes területeket felemelnek, másokat elsüllyesztenek majd.

A válságkezeléssel kapcsolatban az egykori gazdasági miniszter azt fejtegette, hogy bár szimpatikusak a kormány által bemutatott alkalmazkodási és helyreállítási tervben megfogalmazott célok, azt nem látni, hogyan – és főleg: milyen forrásból – lehet ezeket elérni. Úgy véli, a politikai szándékok felülírták a gazdaság törvényszerűségeit. A pénzbőséget elősegítő monetáris politikát követve az elmúlt évtizedben a vállalati szektor növekedett, a bérek emelkedtek, megnőtt a fizetőképes kereslet, ami viszont berobbantotta az inflációt, aminek a kezelésére nem látszik az eszköztár. 

A következő években a világgazdaságban folytatódnak a már említett trendek a digitalizációtól a fenntarthatóságig, noha a hangsúlyok átrendeződhetnek, kulcsszerepet kap a termelékenység. Mindeközben geopolitikai kihívásokkal küzdünk: Magyarország sorsa elsősorban Nyugat-Európához van kötve, és ezen a téren előbb-utóbb rendet kell tennünk.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

A falu születésnapja
A falu születésnapja
Úrkút alapításának 241. évfordulóját ünnepelték vasárnap a településen.
Róka fogta csoki
Róka fogta csoki
A nagyvárosból költöztek ki falura, így nem róhatom fel nekik, hogy sajátságos elképzelést hoztak magukkal a vadvilágról.
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.