Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az új trendek átrendezhetik a gazdaság szerkezetét

2021. szeptember 15. 20:14
A járvány okozta válság hatásairól és a magyar gazdaság kilátásairól tartott előadást a Veszprém Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara rendezvényén Chikán Attila akadémikus, egyetemi tanár, korábbi (1998-1999) gazdasági miniszter.

Chikán rámutatott: a mai folyamatok nagyrészt már a járvány berobbanása előtt elindultak, így nem egy teljesen új világ köszöntött ránk. A válság előtti állapotokat összegezve kifejtette: a magyar gazdaság összteljesítménye javult a 2010-es években, a teljesítményünk azonban a régióbeli országokkal összehasonlítva gyenge, alig jutottunk közelebb a fejlett országokhoz.

A közép-európai és balti régióban tíz év alatt csak Szlovákiában volt rosszabb a GDP növekedése. A Világgazdasági Fórum nemzetközi versenyképességi rangsorában a régiónk nagyjából a középmezőnyben tanyázik, a tíz ország közül Magyarország csak Bulgáriát és Romániát előzi meg – holott 2001-ben még a legjobbak voltunk a régióban, és összességében is sokkal előrébb szerepeltünk a rangsorban. Ezek az országok azonos lehetőségekkel indultak, mind átélték a szocializmust, azonos gazdasági körülmények között váltak szabaddá, a különbséget tehát nem a lehetőségek, hanem a belső folyamatok alakították ki, “magunknak köszönhetjük” ezt a rossz helyezést. A világban meglévő lehetőségeket mások nálunk sokkal jobban használták ki. 

A válság hatásait elemezve Chikán felvázolta: a legtöbb országban a kormányzati befolyás a piaci folyamatok rovására erősödött, ez a tendencia a következő években várhatóan meg is marad. Hozzátette: a jelenleg zajló folyamatok és trendek – például a fenntarthatósági célkitűzések – tartósan átrendezhetik a gazdaság szerkezetét, a változások egyes területeket felemelnek, másokat elsüllyesztenek majd.

A válságkezeléssel kapcsolatban az egykori gazdasági miniszter azt fejtegette, hogy bár szimpatikusak a kormány által bemutatott alkalmazkodási és helyreállítási tervben megfogalmazott célok, azt nem látni, hogyan – és főleg: milyen forrásból – lehet ezeket elérni. Úgy véli, a politikai szándékok felülírták a gazdaság törvényszerűségeit. A pénzbőséget elősegítő monetáris politikát követve az elmúlt évtizedben a vállalati szektor növekedett, a bérek emelkedtek, megnőtt a fizetőképes kereslet, ami viszont berobbantotta az inflációt, aminek a kezelésére nem látszik az eszköztár. 

A következő években a világgazdaságban folytatódnak a már említett trendek a digitalizációtól a fenntarthatóságig, noha a hangsúlyok átrendeződhetnek, kulcsszerepet kap a termelékenység. Mindeközben geopolitikai kihívásokkal küzdünk: Magyarország sorsa elsősorban Nyugat-Európához van kötve, és ezen a téren előbb-utóbb rendet kell tennünk.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Pár napja eltűnt a talapzatról a belváros egyik ikonikus szobra. Utánajártunk, hol lehet most a Fortuna-szobor és láthatják-e még valaha a veszprémiek? tegnap 15:51 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. tegnap 16:29 Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Április 22-e a Föld napja, egy olyan globális esemény, amely felhívja a figyelmet bolygónk védelmére, arra, hogy ennél nincs sürgetőbb az emberiség számára. A Föld napja célja, hogy tudatosítsa az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásait, és ösztönözze a fenntartható cselekvéseket. tegnap 12:03 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? tegnap 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.