Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

A kutya húsába mart a lánc

2021. szeptember 9. 13:35 // Forrás: police.hu
Állatkínzás miatt indult eljárás egy 44 éves férfi ellen, a Veszprémi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.

Bejelentés érkezett a rendőrségre 2021. július 12-én arról, hogy egy Balatonhoz közeli település egyik családi házának udvarán egy nagy testű kutya van megkötve, amelynek nyakába belenőtt a lánc. A helyi körzeti megbízott a területileg illetékes állatvédelmi alapítvány képviselőjével megjelent a helyszínen, ahol megállapították, hogy a bejelentésben foglaltak megfelelnek a valóságnak. Az ingatlan területén tartott akita fajtájú, kan kutya egy hatméteres lánccal volt kikötve oly módon, hogy azt a nyakán szorosan egy csavarral és az ahhoz tartozó anyával rögzítették. A lánc az állat nyakába vájódott, az általa okozott seb pedig elgennyedt. A veszprémi rendőrök helyszíni szemle keretében a sérült ebet lefoglalták, a láncot a testéről eltávolították, majd az alapítvány munkatársa állatorvosi ellátás céljából elszállította. A megindított büntetőeljárás során a kutya gazdáját kihallgatták gyanúsítottként, aki a tulajdonát képező állatról lemondott az alapítvány javára. Az ügyben kirendelt igazságügyi állategészségügyi szakértő szakvéleménye szerint a gyanúsított cselekménye alkalmas volt arra, hogy az eb maradandó egészségkárosodását, illetőleg annak pusztulását okozza, különös tekintettel a kutya gyógyulása zavartalan körülményeinek biztosítása terén tanúsított késlekedésére. A 44 éves férfival szemben folytatott nyomozás vizsgálati szakaszában a Veszprémi Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat átadta az illetékes ügyészségnek.

A lefolytatott eljárás adatai alapján a bűncselekmény elkövetésének az volt az oka, hogy a gyanúsított egyedül élt és megváltozott munkaköre miatt sokat volt távol otthonától. A felügyelet nélkül maradt eb ilyenkor gyakran elszökött, amellyel kapcsolatban a településen élők közül többen is nemtetszésüknek adtak hangot.

  • A kutyatartás hosszútávú elköteleződést jelent, ezért csak annak szabad vállalkozni rá, aki legalább 15 éven át biztosítani tudja az állat jólétét.
     
  • A fajta kiválasztása gyakran nem racionális, hanem érzelmi alapon történik. Ezt később az eb gyakran megsínyli és a gazdájának sem lesz tartásában öröme.
     
  • Aki a nap nagy részét munkahelyén tölti, ne válasszon szeparációs szorongásra hajlamos fajtát.
     
  • Akinek nincs ideje, fizikai állóképessége egy aktív életmódot igénylő kutyát lemozgatni, az ne vásároljon ilyen fajtát, mert az eb környezetében nemkívánatos átalakításokba, rombolásba kezdhet, ami konfliktusokat szülhet.
     
  • Az állattartás felelősséget és gondoskodást igényel, az állatokkal való nem megfelelő bánásmódnak, erőszaknak bűntetőjogi következménye is lehet. Ne feledje, az állatkínzás bűncselekmény!
     
  • Ha állatkínzásnak, bántalmazásnak lesz tanúja, tegyen bejelentést a 112-es vagy 107-es ingyenesen hívható segélyhívószámokon, de értesítheti a jegyzőt is, mint állatvé­delmi hatóságot, mivel haladéktalan intézkedésre köteles, illetve értesítési, jelzési kötelezettsége van.
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.