Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megújult iskolában kezdődött a tanév Csetényben

2021. augusztus 31. 21:34
Az intézményt egy év alatt újították fel, az új tanévet pedig már itt nyitották meg kedd délután.

A Veszprémi Tankerületi Központ sikerrel pályázott az EFOP-4.1.2-17-2017-00059 azonosítószámú, a „Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése" megnevezésű projekt megvalósítására. A 822.522.151 Ft támogatásban részesített projekt Európai Uniós forrásból a Széchenyi 2020 program keretén belül valósult meg. A 100%-os támogatási intenzitású projekthez Magyarország Kormánya további 122.447.203 Ft támogatást biztosított.

Két új tantermet és egy tornatermet is építettek. Az intézményben többek között természettudományos, művészeti és informatikai és nyelvi szaktantermet, a földszinten korszerű könyvtárat létesítettek, szintenként új közösségi tereket alakítottak ki.  A teljes fűtéskorszerűsítés mellett, a víz-, csatorna- és elektromos hálózatot is modernizálták. Megújították az iskola informatikai rendszerét, minden szak- és osztályterembe új szemléltető-, informatikai- és az oktatást segítő eszközöket vásároltak. Befejezték a külső hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét, a felújított tetőn napelemes rendszert helyeztek el.

Az épületbe először a keddi tanévnyitón léphettek be a diákok. A rendezvényen Ovádi Péter parlamenti képviselő elevenítette fel a felújítás küzdelmes történetét. Mint mondta, hosszú út vezetett odáig, hogy megvalósulhasson a csetényiek régi álma – ráadásul nem is az első, hiszen az elmúlt tíz évben renoválták a polgármesteri hivatalt, az orvosi rendelőt és a kastélyt is. Ezek az eredmények a polgármester és a csetényiek munkájának és a kormány támogatásának az eredményei, olyan közös sikerek, amikre minden érintett büszke lehet.

Az elmúlt tíz év eredményeiről beszélt Nagy Attila polgármester is, aki emlékeztetett: 2010-ben, polgármesteri programjának összeállításakor a teendők között kiemelt helyen szerepelt egy tornaterem megépítése, ami mostanra válhatott valóra. A polgármester rámutatott: a települések jövője a fiatalokon múlik, az ő igényeiket kell kielégíteni, olyan szolgáltatásokat kell a településen létrehozni, amik maradásra ösztönzik a családalapításon gondolkozó, új otthonukat kereső fiatalokat.

Csetényben erre törekszenek, az iskola átadása után pedig hamarosan nekilátnak a Szápárral közösen fenntartott bölcsőde átépítésének is, így a településen a bölcsődétől az óvodán át az általános iskoláig a teljes oktatás-nevelés korszerű körülmények között működhet. Nagy Attila köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták az iskola felújítását, de különösen azoknak a helyi vállalkozóknak, magánembereknek, szülőknek, akik munkájukkal segítették azt, hogy szeptember elsején rendben megkezdődhessen a tanév a régi-új intézményben.

Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese megjegyezte: az iskola – mégha csak téglából, betonból, üvegből is áll, a jövőt képviseli. Jelenleg az elmúlt évtizedek legnagyobb iskolafelújítási és -építési programja zajlik az országban, ami 800, a tankerületekhez tartozó intézményt érint. Az elnökhelyettes szerint a szép falak jelentik a pedagógiai munka alapját, de bármennyire fontos is az, hogy milyen körülmények között tanulnak a gyerekek, fontosabb az a szellemiség példamutatás, amit az iskola lelkei, a pedagógusok tanúsítanak.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.