Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Melyik kölcsönt mire érdemes felvenni?

2021. augusztus 30. 10:58
Mind ismerjük a mondást, miszerint „Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!”. Ezt azonban nem mindig tudjuk betartani. Van, hogy azért, mert egyszerűen muszáj egy nagyobb lakásba költöznünk, mert bővül a család. Vagy azért, mert tönkrement az autó, és meg kell csináltatni vagy le kell cserélni. Bárhogy is van, ilyenkor a különböző hiteleket választjuk a spórolás helyett. Azonban hitel felvételkor nagyon körültekintően kell eljárnunk, hiszen egy-egy rosszul megválasztott hitellel alaposan pórul járhatunk. Éppen ezért tisztában kell lennünk azzal, hogy melyik kölcsönt mikor érdemes választani. Mai írásunkkal ebben szeretnénk segíteni.

Kölcsönök típusai

A bankok kínálatában számos kölcsöntípus közül választhatunk, melyeket alapvetően két csoportra oszthatunk: ingatlanfedezetes és nem ingatlanfedezetes. Nézzük meg ezeket kicsit részletesebben is!

A nem ingatlanfedezetes hiteleket szokás fedezet nélküli hiteleknek is nevezni, azonban ez nem teljesen állja meg a helyét. Ezen hitelek esetében ugyanis az igazolt, havi rendszeres jövedelmünk lesz a fedezet. Igénylésük viszonylag egyszerű és gyors, a hitelbírálat a jövedelem alapján történik, melyet munkáltatói igazolással szükséges igazolni.

Nem ingatlanfedezetes hitelek a következők:

  • személyi kölcsön: A személyi kölcsönök nagy előnye - amellett, hogy nem szükséges hozzájuk ingatlanfedezet -, hogy szabadon felhasználhatók, így tulajdonképpen arra költjük, amire csak szeretnénk. Ez lehet lakásfelújítás, autóvásárlás vagy tartós fogyasztási cikkek vásárlása, stb.
     
  • folyószámlahitel: A bankszámlához kapcsolódó hitelkeret, amely az átmeneti, kisebb pénzügyi nehézségek esetén nyújt segítséget a mindennapokban.
     
  • hitelkártya: Olyan fizetési eszköz, amelyet a hétköznapi vásárlásokra tudunk használni.
     
  • babaváró hitel: A babaváró hitel a személyi kölcsönök egy fajtája, amelyet állami támogatás mellett vehetünk fel, és ugyancsak fordíthatjuk lakásfelújításra, autóvásárlásra, de akár más hitelek kiváltására is.

Az ingatlanfedezetes hitelek közös jellemzője az, hogy igénylésüket megfelelő értékű ingatlan meglétéhez kötik a pénzintézetek. Mivel ezek nagyobb összegűek, mint például a személyi kölcsönök, ezért csakis meghatározott hitelcéllal lehet igényelni.

Ingatlanfedezetes hitelek a következők:

  • lakáshitel: Hiteligénylés szempontjából a legbonyolultabb és a leghosszadalmasabb hitel, amely kizárólag lakásvásárlásra fordítható.
     
  • lakásfelújítási hitel: A jelenlegi otthonfelújítási támogatást igénybe vevők igényelhetik, és kizárólag lakásfelújításra költhető.
     
  • adósságrendező hitel: A meglévő jelzáloghitelek vagy személyi kölcsönök kiváltására fordítható. Érdemes megfontolni, mert egy kedvezőbb konstrukcióval akár havi tízezreket is megtakaríthatunk.
     
  • személyi kölcsön: A személyi kölcsönöknek is van olyan típusa, amelyet kizárólag ingatlanfedezet mellett igényelhetünk. Ezek a személyi kölcsönök kedvezőbb feltételek mellett nyújtanak nagyobb összeget, és szintén szabadon felhasználhatók.

Milyen buktatói lehetnek egy rosszul megválasztott hitelnek?

Hitelt felvenni mindig komoly döntés, hiszen nem ritkán – főleg a jelzáloghitel esetében – akár évtizedekre is eladósodunk. Éppen ezért egy rosszul megválasztott hitelnek nagyon komoly és hosszú távú következményei lehetnek. Lehet ez egy nagyon magas törlesztőrészlet, ami olyan komoly havi kiadást jelent, hogy egy idő után a kigazdálkodása óriási terhet róhat ránk.

Ugyancsak kellemetlen lehet az is, ha nem jól választjuk meg a hitelcélt, és később szembesülünk azzal, hogy nem tudjuk arra költeni, amire szükségünk lett volna.

Mi a következő lépés?

A legfontosabb, hogy soha ne hozzunk elhamarkodott döntést. Nagyon sok bank még több ajánlattal vár minket, ezért minden esetben, mielőtt hitelt vennénk fel, járjuk körbe a témát. Számtalan online hitelkalkulátor van a segítségünkre, ahol a hitelcélt, az összeget és a futamidőt megadva pillanatok alatt megtudhatjuk, hogy éppen hol a legkedvezőbb számunkra az adott hitel.

Kicsit időigényesebb teendő, de sokkal inkább a speciális igényeinkhez igazodhat az ajánlat, ha egy banki tanácsadóhoz fordulunk, ezért kérjünk bátran ajánlatot több pénzintézettől is.

Nagyon alaposan fontoljuk meg a célunkat, és gondoljuk át, hogy ehhez mennyi pénzre van szükségünk. Ne vállaljuk túl magunkat, csak annyi kölcsönt vegyünk fel, ami valójában kell, és csak arra a célra, amit elterveztünk. Minden esetben készítsünk költségvetést, és csak olyan hitelt vállaljunk, amelynek a törlesztését biztonsággal tudjuk teljesíteni minden hónapban akár 20-25 éven keresztül is.

Számos olyan élethelyzet van, amikor hitelre van szükségünk. Azonban mielőtt beleugranánk egy hiteligénylésbe, fontoljuk meg alaposan, hogy valóban szükségünk van-e rá, és tényleg az adott kölcsön jelenti-e a legjobb megoldást. Tájékozódjunk minél többet, mert a bankok nagyon sokféle konstrukciót kínálnak attól függően, hogy milyen céljaink és lehetőségeink vannak.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.