Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A HuMen Brass Band és a Lanou nyerte az Utcazenét

2021. augusztus 29. 4:00
A győztesek egy-egymillió forint jutalomban részesültek.

Összesen húsz utcazenész versengett az idei fesztiválon a kétszer egymillió forintos nyereményért, akik közül szombat este hirdették ki a győztesek a négytagú nemzetközi zsűri és a közönség szavazatai alapján. 

Pritz Péter zenei újságíró, a zsűri tagja a Papírkutyában tartott díjátadón elmondta, az idei fesztivál egy kicsit a hitét is visszaadta: rég látott ennyi kedves, békésen bulizó embert, akik még arra is figyelnek, hogy ne szemeteljék teli az utcákat. 

Hozzátette: nem volt egyszerű helyzetben a zsűri, hiszen mindenki fantasztikusan szerepelt a 2021-es Utcazene Fesztiválon. Emiatt jövőre akár érdemes lenne kettébontani a szóló produkciókat és a zenészeket a díjazásnál. Idén mindenesetre arra az előadóra adták le a voksukat egyöntetűen, akit a legkreatívabbbnak és legegyedibbnek ítéltek meg. Ez pedig a Lanou lett. 

A Lanou énekese Porga Gyula polgármestertől vehette át a díjat A Lanou énekese Porga Gyula polgármestertől vehette át a díjat

A 2018 óta létező Lanou saját stílusát love folkként írja le: a zenekar otthonosan mozog a folk, a pop és a világzene határain. Az angol és magyar nyelvű saját dalok mellett népdalfeldolgozások is megjelennek repertoárjukban. A Lanou zenei világa szabad és kísérletező, így szólalhat meg egymás után egy koncerten stoner rock beütésű citeraszóló, vagy trip hop hatásokkal átszőtt népdalfeldolgozás.

A zsűri mellett szavazahatott a közönség is, akik szerint az idei legjobb csapat a HuMen Brass Band volt. 

A közönség kedvence a HuMen Brass Band voltA közönség kedvence a HuMen Brass Band volt

A 9 tagú, nagyrészt tanuló fiatalokból álló banda Szekszárd központú hibrid Brass Band, melyben fúvós, elektronikus és ütőhangszerek fúzióját ötvözik könnyűzenei stílusban. Hangszeres felépítésük trombitát, alt- és tenorszaxofont, vadászkürtöt, harsonát, szuzafont, gitárt és basszusgitárt, illetve dobot tartalmaz.

Játszottak már Sárkányhajóból, menetzenéltek beöltözve autó után futva és kocsiplatón ülve, borászatokon boroshordók társaságában és a Balaton partján a közönséggel együtt tombolva.

Ezen az estén hirdették ki a korábban meghirdetett Repohár pályázat győzteseit is. Szalai Marietta, a Veszprém-Balaton 2023 csapat fenntarthatóságért felelős munkatársa emlékeztetett, Magyarország hamarosan kivezeti az egyszer használatos műanyagokat, a repohár dizájnjának megtervezésével tehát ehhez a törekvéshez szerettek volna kapcsolódni. 

A harmadik helyezett végül Döme Orsi, a második Ohr Endre lett, míg a győztes tervet Gyulavári Luca és Endre adta le. A repoharak az Expresszóban lesznek elérhetők. 

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Fergeteges hangulatban telt és zárult az Utcazene Fesztivál Fergeteges hangulatban telt és zárult az Utcazene Fesztivál A szombati zárónapon a győzteseket is kihirdették. A közönségdíjat a Quack zsebelte be, míg a szakmai díjat a Magácska érdemelte ki. 2023. július 23. 19:26 Zeneiskola után sem kell eltenni a fúvós hangszert, van hol muzsikálni vele Zeneiskola után sem kell eltenni a fúvós hangszert, van hol muzsikálni vele Van az a furcsa anomália az életben, hogy gyerekként még számos művészeti tevékenységet végzünk, felnőve viszont sokszor csak a szekrényben elzárva fekszik a klarinét vagy éppen a megszáradt festőkészlet. Pedig ennek nem kellene így lennie. Remekül példázza ezt az Utcazene Fesztiválon is fellépő, újjáalakult Erkel Ferenc Fúvószenekar. 2023. július 23. 12:22 Néhány tipp, hogy ne vessz el a bőség zavarában az Utcazenén Néhány tipp, hogy ne vessz el a bőség zavarában az Utcazenén A szerkesztőségben mindannyian bedobtunk a kalapba egy-egy nemzetközi fellépőt az idei felhozatalból, akiket szerintünk érdemes meghallgatni. 2022. július 20. 12:30 Játszóházat szervez a Királynék Földjén az Utcazene Fesztiválra Utcazene Fesztivál Játszóházat szervez a Királynék Földjén az Utcazene Fesztiválra A héten induló fesztivál ideje alatt minden nap várják majd a kisgyermekeseket a posta előtti téren. A játék mellett a szervezők ötleteket, véleményeket is várnak a Királynék Földjén programhoz kapcsolódóan, amellyel a következő hónapokban egyre sűrűbben lehet majd találkozni. 2022. július 19. 15:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.