Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Civil eszmecsere a közösségek újraindításáért

2021. augusztus 25. 4:00
Kerekasztal beszélgetést szervezett a Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ veszprémi civil szervezetek részére kedden. Az egyeztetésen részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára is.

Az egyeztetés előtt a helyettes államtitkár Ovádi Péter parlamenti képviselő társaságában foglalta össze a sajtónak a kormány által a civilek részére nyújtott támogatások rendszerét. Elmondta: 2018 óta megnégyszereződött az erre a célra szánt forrás mérete, a Nemzeti Együttműködési Alap akkori ötmilliárdos keretösszege mára tízmilliárdra nőtt, amihez az 5000 lakos alatti településeket célzó falusi civil alap ötmilliárdos, és az ennél nagyobb településeket célző városi civil alap 4,4 milliárdos keretei is hozzáadódnak. Ráadásul ezekben az újfajta pályázati rendszerekben, melyeknek kiírásain csak civil szervezetek igényelhetnek támogatást, olyan költségekre is elnyerhető támogatást, amik a NEA-ban nem szerepelnek, ilyen például a gépjármű vagy az ingatlanvásárlás.

Ovádi Péter elsősorban a kistelepüléseken működő civil szervezetek jelentőségére hívta fel a figyelmet, akik az adott község szívét-lelkét jelentik. Azzal, hogy nekik is elérhetővé váltak támogatások a központi költségvetésből, az adott települések önkormányzatait is tehermentesíthetik, hiszen például a civilek által szervezett falunapok, rendezvények vagy a szervezetek által ellátott közhasznú feladatok nem az önkormányzat kasszáját terhelik, az így megmaradó összeget más célokra fordíthatják a települések.

A veszprémi civil szervezetek számára rendezett fórumon a résztvevők többek között megoszthatták egymással az őszi terveiket, ötletek cseréltek gazdát azzal kapcsolatban, hogyan lehet egy esetleges újabb járványügyi lezárás esetén működni és közösséget teremteni, de az Európa Kulturális Fővárosa programmal kapcsolatos feladatok és lehetőségek is szóba kerültek.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.