Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hatodik alkalommal rendeznek kézműves fesztivált Herenden

2021. augusztus 13. 12:02
Bőven lesz miből válogatni a kultúra szerelmeseinek a hosszú hétvégén: augusztus 19–22. között kézműves vásár és bemutatók, kulturális és gasztronómiai programok várják az érdeklődőket Herenden.

A rendezvény programját csütörtökön jelentették be a szervezők a sajtó előtt, ahol Jánszky Lajos László polgármester elmondta, nem véletlen, hogy sör-vagy zenés fesztivál helyett Herend a kézművességre helyezi a fókuszt. A herendi porcelán világszinten is jegyzett, a város neve gyakorlatilag összeforrt a kézművességgel, célszerű volt tehát e köré felhúzni a fesztivált. Ugyanakkor a rendezvényen nem csak porcelánművészekkel találkozhatunk, a kiállítók között számos egyéb kézműves terméket csodálhatunk majd meg, melyek nagy többségben a város lakóinak keze munkáját dicsérik.

Jánszky Lajos László polgármesterJánszky Lajos László polgármester

Bati János, a Pesovár Ernő Művelődési Ház igazgatója elmondta, a Herendi Kézműves Feszt együttműködő partnere a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, amely 5 millió forinttal támogatta a rendezvény megvalósulását, emellett a helyi önkormányzat, a Veszprém Megyei és a Herendi Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint vállalkozók segítették annak létrejöttét.

Ami a programot illeti, Mészáros Gabriella művelődésszervező úgy fogalmazott, egy négynapos örömünnepet álmodtak meg, amelyre több mint 30 kézművest várnak Herendről és a környék településeiről. A bemutatók mellett lehetőség lesz vásárolni a portékákból és arra is, hogy közösen alkossunk valamit a kézművesekkel.

Bati János, Mészáros GabriellaBati János, Mészáros Gabriella

Emellett nagy szerepet kap a helyi kultúra és a gasztronómia is – utóbbi kapcsán egy különleges főzőversennyel is készülnek a szervezők augusztus 20-án, ahol a versenyzőknek egy kulturális bemutató keretében kell megmutatniuk főztjüket. Ezen a napon adják át hivatalosan is a Zöldváros program részeként létrejött Tószínpadot, mely a jövőben több nagyszabású rendezvény helyszíneként is szolgál majd, míg a Művelődési Házban kézműves kiállítás nyílik.

A szervezők gondoltak a családosokra is, augusztus 22-én kifejezetten nekik kedveznek a programokkal: a szülőknek aznap lehetőségük lesz együtt játszani a gyerekekkel, helyi csoportok tartanak sportbemutatókat, hagyományőrző kézművesek mutatják meg régi, felújított termékeiket, valamint több koncert is várja az érdeklődőket a négy nap alatt: fellép többek között Janicsák Veca, az Alma együttes, Dávid Roland, Dancs Annamari és Varga Miklós is.

Heilig FerencHeilig Ferenc

Nem véletlen egyébként az sem, hogy a rendezvényt nagymértékben támogatja a német nemzetiségi önkormányzat. Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, augusztus 21-én kifejezetten a helyi és környékbeli nemzetiségekre gondolva állították össze a programot. Az „Unsere Wurzeln – Európa kicsinyben” szlogent kapott napon hét településről érkeznek kézművesek, akik mesterségeik, népviseleteik, gasztronómiájuk bemutatásával szeretnék kicsiben igazolni Európa sokszínűségét. Ehhez kapcsolódóan egy nemzetiségi gálát is tartanak, ahol a helyi közösségekért legtöbbet tevőket tüntetik ki.

A csaknem 500 zenészt, táncost, énekest felvonultató négynapos fesztivál korlátozások nélkül, ingyenesen látogatható.

Nyitókép: Veszprém Megyei Értéktár

Bertalan Melinda
Simon Dani
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.