2021. szeptember 28.
//
Vencel névnap

CseppetSem! – A Veszprém Megyei Önkormányzat is támogatja a lakossági használt sütőolajok gyűjtését

2021. július 26. 9:43

Megyeszerte már 62 település részese a 100%-os magyar tulajdonban álló Biotrans Kft. „CseppetSem!” Programjának, melynek keretében térítésmentesen telepítenek lakossági használt sütőolaj és sütőzsiradék-gyűjtő edényeket a településeken.

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése támogatja a „CseppetSem!” Programot és kéri az eddig még nem csatlakozott önkormányzatokat, hogy vegyenek részt a környezet védelmét elősegítő új gyűjtési forma települési szintű bevezetésében. Erről támogató döntés is született a megyei közgyűlés legutóbbi, július 8-i ülésén.

A megyében már számos településen zajlanak a helyszínkijelölések és az egyeztetések a szerződésről.

A használt sütőolaj és sütőzsiradék hatalmas károkat okoz a természetben. Jelentős költségekkel jár a szennyvíztisztítóknak a lefolyókon keresztül bekerült olaj és zsiradék kiszűrése a megtisztítandó szennyvízből. Az olaj megtapad a csatornák falán, dugulásokat, ezáltal felesleges költségeket okozva, míg szelektíven gyűjtve biodízel alapanyagként hasznosul.

A „CseppetSem!” Program keretében a gyűjtő cég a települések helyi közösségeit is támogatja, mert az összegyűlt mennyiség függvényében visszatérítést is ad az önkormányzatoknak, így a környezet védelme mellett lokális célok is megvalósulhatnak.

A rendszer már több, mint 1500 gyűjtőponttal üzemel 855 településen. A rendszer megyei bővülésével egy „cseppel” többet tehetünk a környezet védelméért.

A program további részletei a https://biotrans.hu/cseppetsem/ oldalon olvashatók.

vehir.hu

További cikkek

Kedvezményes állatkerti belépő az állatok világnapján
Kedvezményes állatkerti belépő az állatok világnapján
2021. október 4-én, az állatok világnapján a Veszprémi Állatkertet minden látogató 500 forintos belépő áron tekintheti meg - jelentette be Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő.
Még most sem késő csatlakozni a közösségi tervezéshez
Még most sem késő csatlakozni a közösségi tervezéshez
Több ezren vettek részt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával az Agóra kulturális központ lebonyolításában megrendezett I. Jutasi Piknik és Olimpián. A hagyományteremtő szándékú rendezvényen az EKF munkatársai is ott voltak, hogy az itt lakókat bevonják a fejlesztési tervek kialakításába. A közösségi tervezés még három héten át, három helyszínen folytatódik, így a lakókörnyezet alakításába aktívan beleszólhat minden Jutasi lakos.
Megemlékezések az aradi vértanúk napján
Megemlékezések az aradi vértanúk napján
Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatása
Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatása
Hősökkel és Sub Bass Monsterrel búcsúzik a nyár a lakótelepen
Hősökkel és Sub Bass Monsterrel búcsúzik a nyár a lakótelepen
Vasárnap egész napos családi programokat és koncerteket is szerveznek a Jutas-lakótelepen több helyszínen is. A szervezők gasztronómiai, sport, ügyességi színházi és zenei programokkal is készülnek.