Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy nap, egy éjszaka Kapolcson – ahogy mi láttuk

2021. július 27. 4:00
Nem túl rutinos fesztiválozóként mégis - vagy talán éppen ezért - úgy döntöttünk, lenézünk Kapolcsra, és megnézzük, megtapasztaljuk, hogyan is kell a Művészetek Völgyében elvegyülni…

És ha már lúd, legyen kövér, nem értük be annyival, hogy körbe jártuk a helyszínt, majd a meleg buszra ülve hazagurultunk… Rögtön az ingyenes napijegy megszerzésével kezdtük, vagyis a rettegett véradással. Jól bevált szokás, és mint azt a Művészetek Völgye rajongók tudják, aki vért ad, napijegyet kap. Ez nem csupán azért jó, mert a véradás fontosságát nyomatékosítják, de egy sikeres – el nem ájulós – „jótevés” után sokkal jobban, nyugodtabban indul a móka.

Fotó: azutazo.huFotó: azutazo.hu

A véradás kiheverése után rögtön az első hivatalos eseményre vezetett útunk, vagyis Grecsó Krisztián kortárs magyar író, költő estjére. Amit a Grecsó-esten megtapasztaltunk, azt lényegében az egész kapolcsi eseményről elmondhatjuk, sőt, kiemelendő, mint talán a legnagyobb erény: nincs távolságtartás. És nem csak azért, mert védettségi igazolvánnyal rendelkezünk:

hiába áll a színpadon az Élet és Irodalom szerkesztője, ettől még senkinek nem kell kihúzott háttal ülve zavarban lennie.

Sőt: a legtöbb kisudvarban tartandó esemény kifejezetten a mezítlábas, fűben ülős, közös összekacsintós hangulatot hozta, végre személyesen, közelről érezhettük az elmaradt másfél év eseménytelenségének pótlását. Arról nem is beszélve, hogy minden korosztály megtalálhatja a kedvére való programot, ráadásul nem csupán Kapolcson, de a környező kisfalvakban is zajlottak (zajlanak) az események.

Csigabusz, még üresen Kép: Koszorús Veronika Csigabusz, még üresen Kép: Koszorús Veronika

Aki évek óta hűséges lakosa a Művészetek Völgyének az tudhatja, hogy a szomszédfalvakba fesztiválbusz indul, viszonylag gyakran, és viszonylag sokáig. Vagyis éjjel kettőkor is vígan átbuszoztunk Vigántpetendre, az utóbbi időben jól ismert másfél méteres távolságot pedig, ha akartuk volna se tudtuk tartani, hiszen az úgynevezett Csigabuszok ilyenkor oly annyira tele vannak, hogy gyakran az is leszáll a buszról, akit nem szándéka, hanem csak a tömeg visz magával… De fő a jókedv, a hangulat, és, hogy nincs megoldhatatlan helyzet. Az emberek segítőkészek, kedvesek, hiszen mind azért jött, hogy jól érezze magát. Sokan attól sem tántorodtak el, hogy idegen emberektől kérjék el gitárjukat, végül közös miniegyüttest alapítva zenéljék át az éjszakát.

Matyi József, fafaragó munkái Fotó: Sándor EmeseMatyi József, fafaragó munkái Fotó: Sándor Emese

A legfőbb kérdésünk az volt, vajon a nagykoncerti események után, ami úgy éjfél körül jött el, hogyan lehet eltölteni az időt a reggel ötös buszig. A hideg és az ettől való aggódás végül olyan hangulatos kisudvarokba vezetett bennünket, hogy a végén figyelni kellett, le ne késsük a buszt. A Folklór Udvarban például egészen négyig élő népzenével zajlott a néptánc, persze aki nem tánccal akart melegedni, kicsit arrébb közös tábortűznél enyhíthette remegését, amit a hűvös éjszaka okozott. Végül az eseményektől feldobódott szállástalan tömeg egy emberként indult meg a várva várt első buszra…

A harmincadik Művészetek Völgye még tart, érdemes ellátogatni, akár csak így, villám szerűen…  

Borítókép: Művészetek Völgye

Szabó Eszter
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.