2021. szeptember 27.
//
Adalbert névnap

Egy nap, egy éjszaka Kapolcson – ahogy mi láttuk

2021. július 27. 4:00
Nem túl rutinos fesztiválozóként mégis - vagy talán éppen ezért - úgy döntöttünk, lenézünk Kapolcsra, és megnézzük, megtapasztaljuk, hogyan is kell a Művészetek Völgyében elvegyülni…

És ha már lúd, legyen kövér, nem értük be annyival, hogy körbe jártuk a helyszínt, majd a meleg buszra ülve hazagurultunk… Rögtön az ingyenes napijegy megszerzésével kezdtük, vagyis a rettegett véradással. Jól bevált szokás, és mint azt a Művészetek Völgye rajongók tudják, aki vért ad, napijegyet kap. Ez nem csupán azért jó, mert a véradás fontosságát nyomatékosítják, de egy sikeres – el nem ájulós – „jótevés” után sokkal jobban, nyugodtabban indul a móka.

Fotó: azutazo.huFotó: azutazo.hu

A véradás kiheverése után rögtön az első hivatalos eseményre vezetett útunk, vagyis Grecsó Krisztián kortárs magyar író, költő estjére. Amit a Grecsó-esten megtapasztaltunk, azt lényegében az egész kapolcsi eseményről elmondhatjuk, sőt, kiemelendő, mint talán a legnagyobb erény: nincs távolságtartás. És nem csak azért, mert védettségi igazolvánnyal rendelkezünk:

hiába áll a színpadon az Élet és Irodalom szerkesztője, ettől még senkinek nem kell kihúzott háttal ülve zavarban lennie.

Sőt: a legtöbb kisudvarban tartandó esemény kifejezetten a mezítlábas, fűben ülős, közös összekacsintós hangulatot hozta, végre személyesen, közelről érezhettük az elmaradt másfél év eseménytelenségének pótlását. Arról nem is beszélve, hogy minden korosztály megtalálhatja a kedvére való programot, ráadásul nem csupán Kapolcson, de a környező kisfalvakban is zajlottak (zajlanak) az események.

Csigabusz, még üresen Kép: Koszorús Veronika Csigabusz, még üresen Kép: Koszorús Veronika

Aki évek óta hűséges lakosa a Művészetek Völgyének az tudhatja, hogy a szomszédfalvakba fesztiválbusz indul, viszonylag gyakran, és viszonylag sokáig. Vagyis éjjel kettőkor is vígan átbuszoztunk Vigántpetendre, az utóbbi időben jól ismert másfél méteres távolságot pedig, ha akartuk volna se tudtuk tartani, hiszen az úgynevezett Csigabuszok ilyenkor oly annyira tele vannak, hogy gyakran az is leszáll a buszról, akit nem szándéka, hanem csak a tömeg visz magával… De fő a jókedv, a hangulat, és, hogy nincs megoldhatatlan helyzet. Az emberek segítőkészek, kedvesek, hiszen mind azért jött, hogy jól érezze magát. Sokan attól sem tántorodtak el, hogy idegen emberektől kérjék el gitárjukat, végül közös miniegyüttest alapítva zenéljék át az éjszakát.

Matyi József, fafaragó munkái Fotó: Sándor EmeseMatyi József, fafaragó munkái Fotó: Sándor Emese

A legfőbb kérdésünk az volt, vajon a nagykoncerti események után, ami úgy éjfél körül jött el, hogyan lehet eltölteni az időt a reggel ötös buszig. A hideg és az ettől való aggódás végül olyan hangulatos kisudvarokba vezetett bennünket, hogy a végén figyelni kellett, le ne késsük a buszt. A Folklór Udvarban például egészen négyig élő népzenével zajlott a néptánc, persze aki nem tánccal akart melegedni, kicsit arrébb közös tábortűznél enyhíthette remegését, amit a hűvös éjszaka okozott. Végül az eseményektől feldobódott szállástalan tömeg egy emberként indult meg a várva várt első buszra…

A harmincadik Művészetek Völgye még tart, érdemes ellátogatni, akár csak így, villám szerűen…  

Borítókép: Művészetek Völgye

Szabó Eszter

További cikkek

Hétvégén megnyílt az időkapu Balatonfüreden
Hétvégén megnyílt az időkapu Balatonfüreden
Egészen a reformkorig utazhattak vissza azok, akik hétvégén Balatonfüredre látogattak, ahol a Romantikus Reformkor rendezvény keretében testközelből ismerhették meg a XIX. századi Balatonfüred hangulatát. Képriportunkban mutatjuk, milyen volt ez az időutazás.
Hárskút volt a német kultúra központja a hétvégén
Hárskút volt a német kultúra központja a hétvégén
A kis bakonyi településen találkoztak a térségben élő német nemzetiségiek szombaton.
Együtt vigadott Kádárta és Gyulafirátót
Együtt vigadott Kádárta és Gyulafirátót
Első alkalommal tartott közös szüreti felvonulást és mulatságokat Kádárta és Gyulafirátót.
Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hármas ünnepet tartott péntek este a Veszprémi Petőfi Színház: hatvan éve jött létre a teátrum állandó társulata és indult el a bérletezés, hosszú hónapok kihagyása után pedig az első premiert is megtarthatta az intézmény.
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
A 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő szakasz munkálatai során újabb 7-8. századi avar kori sírok kerültek elő. A feltárásokból egyértelműen kirajzolódik, hogy az út két oldalán egy nagyobb kiterjedésű, a késő avar kor kezdetére tehető soros temető részletei bukkantak elő.