2021. október 18.
//
Lukács névnap

Markovszky: Gazdaságilag Veszprém az egyik leghátrányosabb megye az Észak-Dunántúlon

Zala gyengébb, de Fejér és Vas iparosodottabb és nagyobb GDP-vel is rendelkezik, mint Veszprém megye- mondta a megyei iparkamara elnöke, Markovszky György, egy kedd délelőtt tartott gazdasági fórumon.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Pro Veszprém Nonprofit Kft. vállalkozásfejlesztési tőkebevonással kapcsolatos szakmai rendezvényt szervezett Veszprém megyei vállalkozások részére kedd délelőtt.

Az eseményen azon megyei gazdasági társaságok tulajdonosai, képviselői kaphattak információkat az MFB Invest és a Focus Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-től, amelyek fejlesztéséhez tőkefinanszírozásra van szükség.

A köszöntőben Brányi Mária alpolgármester azt mondta, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hisz a világjárvány a megyét kevésbé sújtotta. A munkanélküliség ráta jelenleg 1,5%-os, ami az elmúlt években is hasonló értékeket mutatott. „Ezt az eredmény kell megőrizni, és segíteni a pályakezdőket, meglévő vállalkozásokat”- fogalmazott. Az alpolgármester úgy véli, az a jelenlegi kormányzati politika, amely a vállalkozások és a gazdaság versenyképességének növelését tűzte zászlajára, ezen célokat segíti.

-Sokszor gondoljuk, hogy a Dunántúlon jól élünk, de ez erősen differenciált- mondta a Veszprém megye gazdasági helyzetéről szóló előadásában Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Hangsúlyozta, üdvözlendő, hogy a kormány fejlesztendő zónákra osztotta fel az országot, (az észak-dunántúlihoz hat megye tartozik: Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megye- a szerk.) ám az adatokból kitűnik, hogy e zónából Veszprém megye az egyik leghátrányosabb, Zala gyengébb, de Vas és Fejér erősebben iparosodott és nagyobb GDP-vel, jobb infrastruktúrával rendelkezik. Úgy látja a mostani 8-as út fejlesztése egy jó irány, de az úthálózat rekonstrukciója itt nem álhat meg, hisz a végső cél az lenne, hogy a megye jobban be tudjon kapcsolódni Graz és Bajorország gazdasági vérkeringésébe.

Markovszky György (archív fotó).Markovszky György (archív fotó).

Markovszky szerint ahhoz, hogy a megyei multik bérei megközelítsék az európai színvonalat, további befektetésösztönzésre és több szereplőre lenne szükség. Az iparkamara elnöke beszélt arról is, mire lehet büszke a régiónk. Tapasztalata szerint

a volt Bakony Művek területén és Nemesvámoson több olyan kutató-fejlesztő cég létezik, amely képes az automatizáció világában olyan minőséget produkálni, amire korábban azt hittük, hogy csak a külföldiek képesek.

Az idegenforgalom az egyik kiugrási pontja Veszprémnek, ám szerinte a városnak infrastrukturálisan jobban „össze kellene nőni” Balatonalmádival és Balatonfüreddel, hogy közösen tudjon szolgáltatásokat és idegenforgalmi lehetőségeket kínálni a térségben -mondta.

Benke Ákos, a Focus Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója előadásában a tőkefinanszírozási lehetőségekről beszélt. Mint mondta, a társaság kifejezetten nem start-up cégek finanszírozója, hanem már működő vállalkozásoknak nyújt lehetőséget további fejlesztésekre, beruházásokra. Az általuk létrehozott Városi alapokkal a helyi vállalkozók kaphatnak fejlesztésekhez és beruházásokhoz finanszírozást. 2020-ban, 3 milliárd forint keretösszeggel indult Veszprém Városi Tőkealap könnyen elérhető pénzügyi konstrukcióka kínál, melyhez helyben a Pro Veszprém Nonprofit Kft nyújt segítséget-mondta.

Ge. Á.

További cikkek

Város a városban, ilyen „egyetemvárossá” fejlődhet a Pannon Egyetem
Város a városban, ilyen „egyetemvárossá” fejlődhet a Pannon Egyetem
Az „egyetemváros” jelzővel nem egy közigazgatásilag különálló települést szoktak illetni, mégis jellemző ezekre a területekre, hogy önálló városként működnek a városban, ahol nem csak a szolgáltatások garmadáját lehet elérni, hanem megfelel a városokkal szemben támasztott egyik legfontosabb kritériumnak is: nyitott bárki előtt. A világ egyetemei közül számos példát tudunk felhozni ilyen megoldásokra, ráadásul a Pannon Egyetem is jó úton halad, hogy egyetemvárossá nője ki magát.
Az Öskü melletti napelempark is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország hamarosan karbonsemleges legyen
Az Öskü melletti napelempark is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország hamarosan karbonsemleges legyen
Alig 8 hónap alatt épült meg Öskü határában az a napelempark, ami a jövőben 5500 család villamosenergia-felhasználását fogja fedezni. Az ünnepélyes átadón kiderült, belátható időn belül Magyarországon megvalósulhat a teljes karbonsemlegesség.
Amikor a kínálat megelőzi a keresletet – új trükközés terjed a cégek között
Amikor a kínálat megelőzi a keresletet – új trükközés terjed a cégek között
Képzeljék el, hogy egy nagybevásárlásnál már a kasszánál állnak, az eladó pedig, miután lecsipogtatta az összes terméket, még megfog egy rágót és beüti az árát a terméknek. Holott önök nem akartak rágót venni, pláne nem kifizetni az árát. Valami hasonlóval próbálkozik egy bejegyzett vállalkozás itthon, csak rágó helyett reklámmegjelenéseket kínál és nem néhányszáz forint értékben, hanem súlyos százezrekről küld díjbekérőt a gyanútlan cégeknek, ami akár büntető jogi kategóriába is beleférhet.
Kormányszóvivő: jövő év közepéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot
Kormányszóvivő: jövő év közepéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot
A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be a kormány Facebook-oldalán közzétett pénteki videóüzenetében Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
A Pannon Egyetem ad otthont a thyssenkrupp mérnöki központjának Veszprémben
A Pannon Egyetem ad otthont a thyssenkrupp mérnöki központjának Veszprémben
A Pannon Egyetemen alakítja ki veszprémi fejlesztőközpontját a német thyssenkrupp. A vállalat, amelynek magyarországi szoftver- és hardverfejlesztését saját szakterületén a világ legjobbjai között tartják számon, most hosszú távú bérleti szerződést írt alá. Ennek értelmében a nagyvállalat veszprémi szoftver- és hardverfejlesztő központját a Pannon Egyetem campusán fogja működtetni.