Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Couleur locale itthon

2021. július 3. 13:29
Kilián László írása a Bakonyról, Balatonról és Veszprémről.

Veszprém ősze, tele a Bakony.

Veszprém tavasza és nyara a Balaton.

A lankás múltban innen indul vadászni – micsoda hőskor – a jámbor püspök és a mindenkori őrkanonok. Indul rőtvad-lesre a Bakonyba. Biztos pompás terítéket juttat a bükkös.

Veszprém ősze, tele a Bakony. Emlékezik a város a felette nőtt rengeteg erdőre, amely fái és vadjai barnáját adta neki századról századra. Az ódon épületek ácsolatában a bakonyi gerendák roppannak a hidegtől, a melegtől.

Az ottani vadak és jószágok csordái, nyájai adták a megélhetést számtalan veszprémi tobaknak, kik cserzőanyagukat cserszömörcéből és macskahúgyból keverték. Vitték-hordták csinos bekecseiket, ködmöneiket.

Veszprém ősze a Bakony. Nekem a Bakony mindig őszi erdőként jut eszembe. Egyszer már írtam effélékről zibnayimutos könyvemben, a harmadik megtestesülésnél, és azóta is mindig kísért az ott megénekelt ötlet. Az a képzelt kép, hogy a kezdetek idején Szent Istvánnak hímzett palást mindig a „Bakonerdő” ádvent előtti avarjában rejtőzik, ott rajzoltatnak meg időről időre a királyi köpeny alakjai, mintái. A dombok szelei és tündérei ezt terítik magukra, ha nagy útra kelnének vagy borzongató a hideg a fák között.

De Veszprém tavasza, nyara a Balaton.

Aki első királyunk hitvese volt, Gizella szeme játszhatott olyan színekben, mint a Balaton kékeszöldjei. A tükröződő vizek időtlen idők óta jósolják, milyen órák vagy napok jőnek. Lohogni fog a júliusi hőség? Megsúgja a tó. Vagy Gizella?

Zivatar köszönt a környékre? Előre jelzi víztükör vagy a királyné szeme.

Mikor verőfénnyel telnek a delek és a délutánok, Gizella vidám szeme tekint ránk, mikor ítéletidő fenyeget Gizella bánatos, Gizella haragszik.

Veszprém nyara a Balaton máskor is.

A virágkorok tehetős polgára fogattal hajtat innen a kánikulás hivatali órák múltán, tóközeli dombocskákon rakott nyaralójába, mely alatt szőlőtábláit értő kezek művelik, hogy karácsonykor jó borral koccintson a család. De ő most ledöccen fogatjáról. Kényelembe helyezi magát a teraszon: a nyári délutánt övéivel, szívesen látott vendégekkel tölti el. Adomáznak, hunyorogva füstölögnek – dörmögnek a bajszosok, szakállasok vagy csacsognak a kecses fehérnépek.

A város most is emlékezik évszakaira. Nyarait egyre-másra a tóból való halak – keszegek, fogasok – adták. A hőség üzenete lett itt is a rizling, a siller a vizek mellől. Onnan, hova odalátni a város déli határából.

Teleit ugyancsak emlékek hozzák. A Bakony küldte a tűzifát is. Arra jártak a kanászok makkoltatni a csürhét. Arra északra, ahonnan szelei jőnek és ahol ott mered a Papod, az Ámos-hegy meg a Mórocz-tető. Mindig néznek és innen mindig láthatóak.

… és Veszprém benneül a tájban. Mondom színei évszak szerint váltakoznak. Délre kell menni a tavaszért. Északra az őszért. De színei a tájban nyugat felé szintén ott vannak, gabonatáblák az arra elterülő határban, ahova még a vár gyilokjárójáról is ellátni. Helyszíne és színe keleti irányba is varázslat, ahol olyan ingatagok a távolságok, hiszen röpke perc a kocsival és elhullámzanak a szürkés dombok: Veszprém széléről már intenek a palotai tarka panelkockák. Középen vagyunk – közben/közelben az emlékezettel.

Kilián László
további cikkek
Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Diáklányok kis csoportjával futottunk össze. – Vásárolni megyünk a turiba – mondja az egyik. A másik finnyásabb, ő korrigál: a second hand üzletbe. – Jó, jó – jegyzi meg a barátnőm –, de azért ezt nem kell ám nagydobra vernetek... Hirtelen egységesen reagált a kis csapat, mondván, hogy ők erre büszkék. Ezzel az újrahasznosítást segítik. Úgy látszik, eredményes volt a külföldi és hazai sztárok akciója, akik sorra bemutatták, hogy milyen értékeket, különlegességeket találtak a már megunt ruhák boltjában. 2022. július 1. 14:40 Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Mi legyen a veszprémi vasútállomás nem éppen vendégcsalogató büféjéből, amiről azt mondják, hogy a rozoga külső mögött kimondottan ízletes, hagyományos ételek készülnek? Lehetne (a nem ennyire) meghökkentő külsővel akár múlt idők ízeit, hangulatát visszahozni, vagy a kor ízlését kísérő stílusban kiszolgálni a siető utast… 2022. május 24. 4:00 Március Március Két év Covid-halogatás után Resti Kornél újra berúgta az Utas ajtaját, ledobta széles karimájú, zsíros kalapját, malaclopóját leterítette a szófára, ráült, és belekurjantotta az összetett csendbe: -Úgy meginnék még egy fél liter jó bort! Bor volt bőven, még whisky is, aztán elkezdődött a varázs. Molnár Sándor írása 2022. április 1. 13:30 Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Eljött a virtuális nagytakarítás ideje. 2022. március 29. 11:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.