Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Zenés utcai felvonulással és előadásokkal indult a Rátonyi Róbert Operettfesztivál

2021. június 12. 4:05
Az egykor Veszprémi Petőfi Színházban is alkotó színész-rendezőről elnevezett fesztivál város-szerte zajlik vasárnap estig.

Veszprém immár negyedik alkalommal válik operettektől hangos várossá. A június 11-13 között megrendezett ingyenes fesztivált rendhagyó módon nem egy helyszínen, hanem a város különböző pontjain rendezik meg: a három nap alatt a színművészek és szakmabeliek éttermekben, kávézók teraszain, erkélyeken, lakótelepeken és parkokban is megjelennek, hogy szórakoztassák a helyieket. Az érdeklődők az operett-összeállítások mellett szakmai beszélgetéseken is részt vehetnek.

Az életének utolsó szakaszában négy előadást is Veszprémben rendező Rátonyi Róbertről elnevezett program pénteki nyitónapja zenés belvárosi felvonulással indult, melynek végállomása a teátrum előtti tér volt. Az itt tartott nyitóceremónián Oberfrank Pál színházigazgató a közönség előtt felidézte: „nehéz heteken, hónapokon és éven vagyunk túl, de már nagyon vártunk erre a találkozóra és fesztiválra”, amely szerinte egy nagy lépés a 2023-as Európa Kulturális Főváros program felé.

Oberfrank Pál színházigazgató a 2021. június 11-én nyitóceremónián.Oberfrank Pál színházigazgató a 2021. június 11-én nyitóceremónián.

Az EKF említése nem véletlen, hiszen az ingyenes IV. Rátonyi Róbert Operettfesztivált a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával rendezik meg. Navracsics Tibor, az EKF-programért felelős kormánybiztos köszöntőjében arról beszélt,

a fesztivál nem csak kulturális rendezvény, hanem találkozási pont, amely képes arra, hogy közösséget hozzon létre: „Olyan közösséget, amely az abban résztvevő egyéneknek szellemiségben, dallamban és szórakozásban is sokat ad.”

Kiemelte, az operett különösen alkalmas erre, hiszen létrehozása annak idején az opera magas kultúrából az emberek felé nyitás jegyében jött létre, a veszprémi fesztivál ezért kétszeresen is közösségközpontúnak tekinthető.

Navracsics Tibor szerint a fesztivál kétszeresen is közösségközpontú.Navracsics Tibor szerint a fesztivál kétszeresen is közösségközpontú.

„Nem véletlen, hogy mi magyarok ennyire magunkénak érezzük az operettet és részévé vált annak a kultúrának, amit a külföld felé megmutathatunk”, hiszen az operett jól azonosíthatóan magyar specialitássá vált- mondta.

Porga Gyula: az ingyenes fesztivál egy ajándék Veszprém felé.Porga Gyula: az ingyenes fesztivál egy ajándék Veszprém felé.

Porga Gyula polgármester beszédében szintén a közösség, és a Veszprémi Petőfi Színház dolgozóinak fontosságát emelte ki, akik a pandémia ideje alatt számos társadalmi munkából vették ki részüket. „Veszprémben egy olyan összefogás jött létre, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Amikor igazán nagy volt a baj, részt vettek abban a közös munkában, ami ránk nehezedett. Ha kellett, segítettek a mentősöknek, amikor maszkokból volt hiány, akkor maszkokat varrtak. Példájuk ragadós volt, amihez később civil szervezetek is csatlakoztak."

Porga Gyula a program kapcsán arról beszélt, a fesztivál ingyenessége és az utcán való megjelenése egy ajándék Veszprém felé, hisz a mögöttünk hagyott időszakban nem volt olyan család, aki ne szenvedte volna meg a pandémiás helyzetet.

Ifjabb Rátonyi Róbert köszönetet mondott a Veszprémi Petőfi Színháznak apja emlékének ápolásáért.Ifjabb Rátonyi Róbert köszönetet mondott a Veszprémi Petőfi Színháznak apja emlékének ápolásáért.

Ifjabb Rátonyi Róbert hangsúlyozta, apjának sokat jelentett Veszprém: életének utolsó éveit itt töltötte, és legszebb rendezéseit itt vitte végbe.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54 Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben A Veszprémi Petőfi Színház a hetedik alkalommal rendezi meg április 18-21. között a Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját. Az előadások után idén is beszélgetések lesznek, hogy az aktuális témákat minél mélyebben körbejárhassák. Az autizmus világnapján zajló sajtótájékoztatón vidéki színházak kapcsolódtak a Petőfi színház autizmusbarát szemléletformáló kezdeményezésükhöz. 2024. április 2. 18:08 'Muszáj komolyan vennünk a másikat, és nem sebet ejteni egymáson' 'Muszáj komolyan vennünk a másikat, és nem sebet ejteni egymáson' Kedd délután, az autizmus világnapján a Veszprémi Petőfi Színház műsorra tűzi Dan Gordon történetét, az Esőembert. A veszprémi bemutató 2019-ben volt, akkor hatalmas sikerrel ment az Anger Zsolt rendezte előadás. Oberfrank Pált, a Teátrum igazgatóját, egyben a darab főszereplőjét kérdeztük, milyen nehézségek elé állította Raymond Babbit, az autista főszereplő megformálása, és arról, szerinte milyen szinten állnak most az emberek az elfogadás kérdésével, amióta a Teátrum tudatosan is figyelmet fordít az érzékenyítésre. 2024. április 1. 22:07 Légy megint bolond egy kicsikét! Légy megint bolond egy kicsikét! Kicsit lükék, kicsit kispolgáriak, de azért nagyon szeretjük őket: a Veszprémi Petőfi Színház színpadára másodszor is visszatér a Mézga család, hogy elmeséljék nekünk újabb kalandjaikat. 2024. március 9. 23:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.