2019. február 20., szerda
Álmos névnap

A közös kapocs: Veszprém

Navracsics Tibor csütörtöki ötórai rendezvényén vendégül látta Gulyás Péter világklasszis sportolót, és Ókovács Szilveszter műsorvezetőt.

Dr. Navracsics Tibor fideszes országgyűlési képviselő, a párt parlamenti frakcióvezetője legutóbbi beszélgetős teadélutánján zsúfolásig megtelt a terem érdeklődőkkel. A politikus ismét újságírói szerepkörbe bújva beszélgetett vendégeivel, ezúttal Gulyás Péterrel, az MKB Veszprém KC világklasszis kézilabdázójával és Ókovács Szilveszterrel, a Hír Televízió szerkesztő-riporterével, akik Veszprémhez fűződő legkedvesebb élményeikről, érzelmeikről és munkájuk izgalmairól, kritikus pillanatairól vallottak.

Ókovács Szilveszter gyermekkora emlékeit felidézve árulta el, hogy az a Vác környéki település ahol él, minden apró részletében, az épületeken át a folyóig, Veszprémhez köti és emlékezteti. A Séd völgyében élve, lovassys diákként sok bosszúságot okozott neki a több mint félórás séta a városig. Navracsics elújságolta, hogy hála Brányi Mária képviselőasszony kezdeményezésének ma már kisbusz is jár arrafelé.

Gulyás Péter, az MKB játékosa szerényen és tömören összefoglalta: neki bizony Veszprém az élete. Itt is képzeli el saját, sőt gyermekei jövőjét is.

- Itt élnek a szüleim, ide jártam iskolába, így hát minden emlék ideköt. Bár hívtak Németországba, és nem tagadom ez egy sportolónak mindig kecsegtető ajánlat és elismerés, nem szívesen mennék el innen – mondta Gulyás, majd viccesen megjegyezte, ezúton üzeni Mocsai Lajos edzőnek, nem bánná, ha még legalább 12 évre leszerződtetnék.

 

Gulyás Péter balkezes, ami a sportban kivételes előnyt jelent. Elmesélte, a mozgás mindig is közel állt hozzá: általános iskola alsó tagozatában szerette meg a kézilabdát, és bár egy sérülés rövid időre elválasztotta a játéktól, sőt az úszást ajánlották helyette, ő sem örömében sem a vízben nem lubickolt, így hamar visszatért a pályára.

Ókovács elmesélte, a zenével nagyszülei révén került kapcsolatba, akikkel a templomba járt.

- Amikor kispapok érkeztek a városba a sátoros ünnepeken, nagy lendülettel és magabiztossággal énekeltem én is velük. Egy idő után feltűnt, hogy mindenki elhúzódott mellőlem, gondolom a szopránom miatt, majd jött a gimnazista zenekaros korszakom, amikor egyik koncertünk után, a legnagyobb megdöbbenésemre, odajött valaki és azt mondta, hamisan énekelek. Több sem kellett, önkritikus emberként fogtam magam, odamentem a harsonatanárhoz és megkértem, kerítsen nekem egy énektanárt. A jogról is lemondtam, s meg sem álltam a zeneművészetiig – idézte derűsen életútját Ókovács.

 
Ókovács Szilveszter, dr. Navracsics Tibor és Gulyás Péter

Gulyás Péter, lakossági kérdésre elmondta, Zdravko Zovko, volt edző és Mocsai Lajos között csupán módbeli különbségek vannak: szerinte előbbi nevelést, a munkabírás magas iskoláját végeztette velük, nála nem volt megalkuvás. Mocsai a tanár, aki egyaránt a pályára és az életre neveli őket. Elmesélte, a csapat többnemzetiségű összetétele ellenére, az „öltözőnyelv” már kialakult, egyre jobban beszélnek magyarul a külföldiek, ha pedig valaki átigazol, a barátságot soha nem felejtik. Hangsúlyozta, szerinte sikerességük titka a célorientáció és a hit.

 

Ókovács, Navracsics kérdése elmondta, amikor műsort vezet, nem gondol az éneklésre és fordítva: megjegyezte, nem lenne tanácsos dalolgatni a politikusok közelében, mire Navracsics megnyugtatta, egyetért vele. Ókovács díjazva a politikus humorát tanácsolta, frakcióvezetőként több ehhez hasonló poént kellene bedobni, hátha akkor még népszerűbb lesz. Végül a szerkesztőségi élet, és egy-egy forgatás kulisszatitkairól mesélt sztorikat.