Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Fesztiválról fesztiválra járhatunk a nyáron

2021. június 7. 21:43
Néhány éve a legnagyobb fesztiválunk viselte a fesztiválköztársaság nevet, de a cím Magyarországra is illene – és ez még a járvány árnyákéban is igaz. Ugyan az idei felhozatal megint valamivel kisebb, ha végig akarnánk járni az összes nyári fesztivált, még így se maradna szabad hetünk a naptárban.

Óvatosan, de bizakodóan tekintettek az idei év elébe a hazai fesztiválszervezők: bár a Covid–19 második és harmadik hulláma sokkal durvábban robbant be, az átoltottság növekedésével már lehetett abban reménykedni, hogy ha szerényebb formában is, de lehet nagyobb rendezvényeket tartani. Persze akadnak olyan fesztiválok, amelyeknek el kellett engedni a kezét – elsősorban azokat, amelyek mind a fellépőket, mind a közönséget illetően erősen építettek a külföldiekre, így a Szigetet, a VOLT-ot, a Balaton Soundot csak jövőre rendezik meg a szervezők, de 2022-ben tér csak vissza a FEZEN és az Ozora is.

Azoknak viszont, akiket eleve inkább a magyar fellépők mozgatnak meg, vagy jobban kedvelik az intimebb hangulatú, kisebb léptékű fesztiválokat, jó hír, hogy rengeteg közül válogathatnak idén. Összeszedtük, milyen programok várnak bennünket a megyében és az ország többi felében. (Természetesen a lista még bővülhet, mi most azokra koncentráltunk, amelyeket már biztosan megtartanak.)

A megyei felhozatal

Bondoró Utcaszínház Fesztivál (Kapolcs, június 11-13.)

A Művészetek Völgye kistestvéreként is emlegetett Bondoró olyan, mintha egy középkori vásári forgatagba kerülnénk: a színészek az utcán játszanak, gólyalábasok járnak mellettünk, artisták végeznek nyaktörő mutatványokat, van itt örömzene, tánc, tűzshow és kiállítás, de komolyabb elmélkedésre hívó előadások is.

IV. Rátonyi Róbert Operettfesztivál (Veszprém, június 11-13.)

Időutazásra hív a Petőfi Színház is, akik a századelő hangulatát idézik meg operettfesztiváljukkal: a kicsiknek többek között A csillagszemű juhász históriáját és Bárány Boldizsár meséjét hozzák el, míg a nagyobbakat operettgála, nóta és humoros est várja a színház társulata mellett Fesztbaum Bélával, Galambos Erzsivel és Nagy Ibolyával.

Könyv-Bor-Jazz Fesztivál (Balatonfüred, június 17-19.)

Az Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapok füredi rendezvényén 2 napig egymást váltják az író-olvasó beszélgetések, borkóstolók, koncertek. Fellép többek között a Sebestyén Patrik kvartett és Orbay Lilla, Darvasi Lászlóval pedig beszélgetést hallgathatunk meg.

Magyar Mozgókép Fesztivál (Veszprém, Balatonfüred, Balatonalmádi, június 23-26.)

A magyar mozi fennállásának 120 éves ünnepén ismét az egyik legszebb hazai környezetben, a Balaton partján és Veszprém ikonikus pontjain mozizhatunk: összesen 84 film közül válogathatunk, melyek között premierek és klasszikusok is megtalálhatók, de közönségtalálkozók, kiállítások és gasztronómiai különlegességek is várják a résztvevőket.

Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál (Balatonfüred, június 24-26.)

Ha ráunnánk a filmekre, két vetítés között egy gitárkoncertre is beugorhatunk, például Snétberger Ferenc és vendégei, vagy a Venti Chiavi Gitártrió előadására. A hangszer szerelmeseit emellett a mesterkurzusok és a gitáros kiállítás, valamint vásár is érdekelhetik.

IV."Lélektől lélekig..." Érzékenyítő Fesztivàl (Veszprém, július 16-18.)

A nyár közepén pótolja a Petőfi Színhàz nagy sikerű Érzékenyítő Fesztivàljàt: a fesztivàlozókat Érzékenyítőcske-eseménysorozat, kortárs tánc, a fővárosból érkező témàba vágó népszerű előadások, felolvasó színhàz és kiegészítő programok vàrjàk, minden eseményt pedig kibeszélő est követ az észrevételek megvitatásàra.

Művészetek Völgye (Balaton-felvidék, július 23. – augusztus 1.)

Minden eddiginél gazdagabb kínálattal készültek a 30 éves Völgy szervezői: összesen 1869 programot terveztek idénre. A nyitónapon például a fesztivál történetében először operát adnak elő, fellép például a Magashegyi Underground, a 30Y és a Fran Palermo, lesz versszínház Pilinszkyre emlékezve, újcirkusz, színház, kertmozi és közös komposztálás is, no meg várhatóan végre igazi felszabadultság.

Fotó: Hölvényi KristófFotó: Hölvényi Kristóf

Paloznaki Jazzpiknik (Paloznak, július 29-31.)

Egy könnyed fehéret vagy rozét kortyolgatva nézni a Balatont, és közben világsztárokat hallgatni: kevés jobbat lehet ennél kitalálni. A 9. Jazzpikniken ráadásul olyan sztárok zenélnek, mint Candy Dulfer, Mörk vagy éppen a De Phazz.

Kabóciádé Családi Fesztivál (Veszprém, július 30. – augusztus 1.)

Még formálódik a program, de már biztos, hogy idén is együtt mulathat a család Veszprémben. A bábszínházi előadások és játékok mellett például egy nagy közös – vagy sok apró – bunker építésére invitálják majd a gyerekeket.

VeszprémFest + Rozé, Rizling, Jazz Napok (Veszprém, augusztus 17-21., augusztus 13-22.)

Szinte teljes mértékben hazai fellépőkkel érkezik idén a VeszprémFest: fellép például a Jazz + Az, a Concerto Budapest és a Cotton Club Singers, de lesz egy kis kikancsitás külföldre is a még mindig fáradhatatlan Tom Jones személyében. A nagyszínpados koncertek előtt pedig természetesen ismét a Rozé-n hangolódhatunk, 30 koncerttel és 30 borral.

Veszprémi Utcazene Fesztivál (Veszprém, augusztus 26-29.)

Imádjuk, ha a művészet az utcára költözik, és ha a megszokott terek bulihelyszínekké válnak. Tavaly ez csak az Óváros térre és környékére volt igaz, idén azonban a hazai versenyzők mellett ismét nemzetközi felhozatalt ígérnek a szervezők az Utcazenére.

Szerte az országban

MiniFishing (Orfű, június 17-19.)

A Fishing on Orfű-t nyár végére tolták a szervezők, de kedvcsinálónak tartanak egy mini verziót is Supernemmel, Csaknekedkislánnyal, Péterfy Boriékkal: ezzel akarják pótolni a tavalyi elveszett évet, emellett lehetőséget adni azoknak, akiknek az augusztusi időpont nem jó.

VéNégy Fesztivál (Nagymaros, június 24-27.)

Zene, tánc, színház: ezt ígéri a Dunakanyar festői falucskájában található fesztivál. A magas kultúrát alternatív zenei vonallal keverőknek tökéletes kikapcsolódás.

Metal Factory (Dunaújváros, július 5-10.)

Ugyan a Rockmaraton idén is elmarad, a keményebb ritmusok rajongóinak nem kell csüggedniük: ugyanott, egyszeri alkalommal 100 magyar zenekarral életre hívják a Metal Factory-t.

Bánkitó Fesztivál (Bánk, Július 8-10.)

Az elmúlt években az ország egyik legszerethetőbbé vált fesztiválján két élőzenei és egy elektronikus zenei helyszínen hallgathatjuk a legizgalmasabb hazai folk, new wave, hip-hop, punk előadókat, egy picit nagyobbra nőtt házibuli hangulatát idézve.

Örvényeshegy Piknik (Zalacsány, július 9-11.)

Összművészeti hétvége zenével, irodalommal és családi programokkal. S hogy mit takar ez? Többek között jógát és hangfürdőt, Dés László és Laposa Julcsi lemezbemutató koncertet, kézműves vásárt és finom gasztronómiai fogásokat.

AlteRába (Körmend, július 13-17.)

Aki szerette az AlteRábát, érdemes most is elmennie rá: a szervezők nem árulnak zsákbamacskát, lehet ez lesz az utolsó. Mostanra viszont leszerveztek még közel 40 koncertet, Kowalskyéktól kezdve a Bagossy Brothersig.

Ördögkatlan Fesztivál (Nagyharsány, augusztus 3-7.)

Színház, zene, buli, képzőművészet, irodalom, családi programok-együttlét. Ez így röviden az ördögkatlan, amelyet idén Törőcsik Mari emlékének is dedikálnak a szervezők, ahol beülhetünk a Kartonpapa előadására, meghallgathatjuk Szabó Balázs bandáját, Vecsei H. Miklóssal eredhetünk Pilinszky nyomába, vagy éppen a Wombo Orchestrára táncolhatunk.

EFOTT (Velencei-tó, augusztus 11-15.)

Két nagyszínpad és több nemzetközi előadó is várható az EFOTT-ra – igaz, utóbbiak még titkosak. Az viszont már biztos, hogy a Wellhello, a Follow the Flow, Rúzsa Magdi és a The Biebers ott lesz majd az egyetemisták fesztiválján.

Kolorádó (Nagykovácsi, augusztus 11-14.)

Idén is erős elektronikus, hip-hop, funk és soul felhozatallal jön a Kolorádó: a fő húzónév Alice Phoebe Lou és a black midi, de fellép Helena Hauff és a Hunee is.

STRAND Fesztivál (Balatonvilágos, augusztus 18-22. + augusztus 25-29.)

Kétszer ötnapos bontásban, Zamárdi helyett Balatonvilágoson, családiasabb hangulatban, de ismét lesz STRAND. A nemzetközi kínálatból a Lost Frequencies és az Alle Farben már biztos, míg magyaroknál a Tankcsapda, Majka & Curtis, a Beatrice, Ákos, Rúzsa Magdi és ByeAlex és a Slepp a húzónevek.

Fishing on Orfű (orfű, augusztus 24-28.)

Akinek nem jó a júniusi időpont, vagy nem elég az ottani fesztiválélmény, augusztus végén duplázhat Orfűn: itt lép fel egész évben egyedül a HS7, de zenél a Bohemian Betyars, a Kistehén, a Blahalouisiana és az Esti Kornél is.

Még nem tisztázott a program, de lesz Campus Fesztivál is július 21-25. között, B my Lake augusztus 18-21. között, illetve SZIN augusztus 25-29. között.

Bertalan Melinda
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. 2024. március 19. 9:34 Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Az ünnepi készülődés jegyében a szervezők bejelentették a 2024. augusztus 1-3. között meghirdetett 12. Paloznaki Jazzpiknik első nagyszínpados fellépőit. 2023. november 29. 11:57 Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest VeszprémFest Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest Veszprémben az álmok valóra tudnak válni. Még akkor is, ha olyan hihetetlennek tűnő álomról van szó, mint az, hogy arénákat megtöltő világsztárok muzsikáljanak egy relatíve pici város ékes terein. Húsz év koncertjei, a VeszprémFest rá a példa, melynek legizgalmasabb pillanatait most könyvben és filmen is felidézhetjük. 2023. november 24. 17:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.