2021. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Megszabadul a fosszilis energiaforrásoktól az Aprófalvi Bölcsőde

223 millió forintos uniós támogatásból valósul meg az Aprófalvi Bölcsőde energetikai megújítása.

A munkálatok során – melyeket a Kuti és Fia Kft. végez – hőszigetelik az épület külső oldalát, kicserélik a nyílászárókat, a lapostetőt szigetelik hő és víz ellen, korszerűsítik a fűtési rendszert, elektromos üzemű konyhát alakítanak ki és naperőművet létesítenek a tetőn. A naperőmű azért is különösen fontos része a fejlesztésnek, mert általa az épület teljes évi villamosenergia-igénye fedezhető, a konyha elektromos rendszerűre állításával pedig teljesen kiváltható a fosszilis energiaforrások használata. 

A munkálatokkal jól haladnak – jelenleg a negyedénél tarthatnak, és várhatóan az előírt határidőre, augusztusra végeznek is. Pedig a kivitelező cég nincs egyszerű helyzetben, hiszen a bölcsőde a felújítás idején is működik, így az építőmunkásoknak arra is figyelniük kell, hogy mindig legyen olyan udvarterület, ahol a gyerekek biztonságosan játszhatnak, és a legzajosabb munkafázisokat is úgy kell időzíteni, hogy az alvásidőt lehetőleg ne zavarják velük. 

Brányi Mária alpolgármester kedden a helyszínen éppen ezért nevezte jó ötletnek, hogy helyi vállalkozókkal dolgoztatnak, hiszen a saját közösségeik felé ők is érzékenyebbek, és rugalmasabban kezelik az ilyen kéréseket is. Brányi hozzátette: a bölcsőde energetikai fejlesztése jól illeszkedik az önkormányzat szociális hitvallásához, mely szerint Veszprém családbarát város, a gyerekeket és családokat segítő projekteket helyezik előtérbe. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az Aprófalvi Bölcsőde megújult épülete végre ahhoz méltó szinten lesz képes betölteni funkcióját, amilyen magas színvonalon az ott dolgozók évtizedek óta végzik nevelő munkájukat.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Új távolugró pályát kapott a Deák Iskola
Új távolugró pályát kapott a Deák Iskola
A VEDAC és a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém Egyesület támogatásával létrejött fejlesztés célja az atlétika népszerűsítése és az egészséges életmódra nevelés.
Nagy zajjal járó gyakorlatot tartanak a várpalotai lőtéren
Nagy zajjal járó gyakorlatot tartanak a várpalotai lőtéren
Megnövekedett hanghatással járó gyakorlatot tartanak a Magyar Honvédség Központi Lő- és Gyakorlóterén - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park
Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park
Pénteken délelőtt elkezdődött a Fenntarthatóság MindenKor elnevezésű tematikus nap a lakótelepi Kálvin parkban. Az elsősorban kisgyermekeknek és családoknak szóló rendezvény szombaton is folytatódik számos interaktív, ismeretterjesztő foglalkozással.
Októberben újabb pályázati lehetőség nyílik meg a vállalkozások előtt
Októberben újabb pályázati lehetőség nyílik meg a vállalkozások előtt
Október elsejétől már lehet pályázni a vállalati továbbképzési program első keretére. A részletekről és a 2021-27-es pályázati időszak forrásairól dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár adott tájékoztatást csütörtökön a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Közel egyharmadával, összesen 50 db négycsillagos szobával fog emelkedni Veszprém szálláshelyeinek száma a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program szállodaépítés és kapacitásfejlesztési programjának köszönhetően. A tervek elkészültek, a munkagépek pedig már dolgoznak az Oliva Étterem és Hotel, a Betekints Hotel és a Hotel Historia Malomkertnél.