Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megszabadul a fosszilis energiaforrásoktól az Aprófalvi Bölcsőde

2021. június 1. 14:34
223 millió forintos uniós támogatásból valósul meg az Aprófalvi Bölcsőde energetikai megújítása.

A munkálatok során – melyeket a Kuti és Fia Kft. végez – hőszigetelik az épület külső oldalát, kicserélik a nyílászárókat, a lapostetőt szigetelik hő és víz ellen, korszerűsítik a fűtési rendszert, elektromos üzemű konyhát alakítanak ki és naperőművet létesítenek a tetőn. A naperőmű azért is különösen fontos része a fejlesztésnek, mert általa az épület teljes évi villamosenergia-igénye fedezhető, a konyha elektromos rendszerűre állításával pedig teljesen kiváltható a fosszilis energiaforrások használata. 

A munkálatokkal jól haladnak – jelenleg a negyedénél tarthatnak, és várhatóan az előírt határidőre, augusztusra végeznek is. Pedig a kivitelező cég nincs egyszerű helyzetben, hiszen a bölcsőde a felújítás idején is működik, így az építőmunkásoknak arra is figyelniük kell, hogy mindig legyen olyan udvarterület, ahol a gyerekek biztonságosan játszhatnak, és a legzajosabb munkafázisokat is úgy kell időzíteni, hogy az alvásidőt lehetőleg ne zavarják velük. 

Brányi Mária alpolgármester kedden a helyszínen éppen ezért nevezte jó ötletnek, hogy helyi vállalkozókkal dolgoztatnak, hiszen a saját közösségeik felé ők is érzékenyebbek, és rugalmasabban kezelik az ilyen kéréseket is. Brányi hozzátette: a bölcsőde energetikai fejlesztése jól illeszkedik az önkormányzat szociális hitvallásához, mely szerint Veszprém családbarát város, a gyerekeket és családokat segítő projekteket helyezik előtérbe. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az Aprófalvi Bölcsőde megújult épülete végre ahhoz méltó szinten lesz képes betölteni funkcióját, amilyen magas színvonalon az ott dolgozók évtizedek óta végzik nevelő munkájukat.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. ma 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.