2023. június 2.
//
Anita, Kármen névnap

Az egészség kulturális fővárosává tennék Veszprémet

A Magyar Szabadidősport Szövetség a közeljövőben tervezett projektjében a Közép-dunántúli régiót szeretné megcélozni, Veszprémet pedig az egészség kulturális fővárosává varázsolni – jelentette be a társadalmi elnök Czene Attila hétfő délután.

A járvány megjelenése óta átlagosan nagyobb a sportcélú költési hajlandóság, az emberek inkább sportolnak a betegségek elkerülése érdekében, mint a külsejükért. Többen érzik úgy, hogy maguk is tehetnek az egészségükért, mint a pandémia előtt – többek között ezek a megállapítások születtek a Magyar Szabadidősport Szövetség „Magadért sportolj!” projektjének átfogó kutatásából.

A mindezek apropóján Veszprémben rendezett sajtótájékoztatón Czene Attila, a szövetség elnöke emlékeztetett, a három éven át tartó program, melynek keretében több mint hatszáz településen mintegy 35 ezer embert mozgattak meg, 750 milliós, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósulhatott meg.

Czene Attila elnökCzene Attila elnök

Megtudhattuk, a projekt kiemelt célja a felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése volt a szabadidősport révén. Ennek egyik eszközeként a témába vágó, 20 kérdést tartalmazó kérdőívet töltött ki több mint ezer résztvevő 2019-ben és 2021-ben, tehát a COVID-19 megjelenése előtt, majd rövidebb lecsengése után.

Czene Attila elmondta: az attitűdmérés eredményeként megállapítható, hogy bár a járványhelyzet alapvetően sokak anyagi helyzetét befolyásolta kedvezőtlenül, mégis nőtt az egészségmegőrzési és sportcélú költekezési kedv. Ami annyit jelent, hogy a járvány elmúlt két évének pozitív hozadékaként egyre többen érzik úgy, hogy sokat tehetnek a saját egészségmegőrzésük érdekében.

A felmérésből továbbá kiderült, hogy sokan a káros szenvedélyeikről is lemondtak: a dohányosok száma feltűnően lecsökkent, bár a testtömeg tekintetében egyelőre még nem mutatkozott pozitív változás. Igaz, a zöldségfogyasztás mértéke megnőtt, még a jelentős infláció ellenére is.

Ha a vírushelyzet is lehetővé teszi, a közeljövőben egy újabb projektek is szeretnénk útjára indítani, amelynek elsődleges célpontja a Közép-dunántúli régió lenne, hiszen mind infrastruktúrában, mind eszközök terén itt minden magas színvonal megtalálható. Nem feledve, hogy Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz; a megyeszékhelyet ezért az egészség fővárosává is varázsolnánk

– zárta Czene Attila.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Harmadik alkalommal rendezik meg a Futókörök Napját
Harmadik alkalommal rendezik meg a Futókörök Napját
Harmadik alkalommal rendezik meg a Futókörök Napját, melynek keretében immár 25 helyszínen húznak futócipőt az egyes településeken. Veszprém először csatlakozik a programsorozathoz.
Hurrá bringázunk! – hiánypótló rendezvény a gyermekeknek
Hurrá bringázunk! – hiánypótló rendezvény a gyermekeknek
Rendhagyó eseménysorozathoz nyújt támogatást az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program. Június 3-án és 4-én első alkalommal rendezik meg Balatonfüreden a kétnapos családi biciklis hétvégét, ahol különböző nehézségű pályákon vetélkedhetnek három- vagy négyfős általános iskolai csapatok.
Új biciklis központ nyílt Kapolcson
Új biciklis központ nyílt Kapolcson
A MűvészVölgy Kúria, a BalatonBike365 és a Balaton Bike Tour együttműködésében új biciklis központ nyílt a Balaton-felvidéki településen. Az átadó fényét tovább emelte a Tour de Hongrie is, aminek a mezőnye éppen a csütörtöki eseménykor haladt át Kapolcson.
Fussunk együtt a futókörök napján!
Fussunk együtt a futókörök napján!
Május 21-én, vasárnap a Séd-völgybe várjuk a mozogni vágyókat a futókörök napján, mely egyben egy települések közötti verseny is lesz.
Mozgással ünnepeltek a veszprémiek
Mozgással ünnepeltek a veszprémiek
Remek hangulatban telt a Veszprémi Egyetemi Sport Club és a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club közös sportnapja, amellyel a Sportegyesületek Országos Szövetségének felhívásához csatlakoztak az egyesületek.