Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 7. Gizella
Veszprém
19°C
2024. május 7. Gizella
Veszprém
19°C

Ünnepeljük a méheket!

2021. május 19. 21:12
Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2018-ban nyilvánította május 20. napját a méhek világnapjává és apró segítőink és a méhész gazdálkodók kétségkívül rá is szolgáltak erre a kitüntetésre. Szinte az életünk múlik rajtuk, hiszen az emberiség élelmiszer termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, főleg a méhekétől. Azonban – ahogy arra egy európai polgári kezdeményezés felhívja a figyelmet – nincs minden rendben a beporzók háza táján. A biológiai sokféleség csökkenése, a nagyüzemi élelmiszer-termeléssel járó vegyszerhasználat, az időjárási szélsőségek mind-mind hozzájárulnak a méhek és más beporzók számának jelentős csökkenéséhez.

A méhek világnapját szlovén javaslatra ünnepeljük, Szlovéniában a méhészkedés jelentős hagyományokkal bír, egyes források szerint lakosságarányosan itt van a legtöbb méhész az egész világon! Miért május 20? 1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, a szlovén származású Anton Jansa, aki a Habsburg-udvar bécsi egyetemének a méhészkedés tudományát oktató tanára volt.

Fentiek ismeretében az sem véletlen, hogy az Urbact egyik transzferhálózata Ljubjana jó gyakorlatát, a Méhek Útját vette át és adaptálta Európa öt városában. A BeePathNet hálózat magyarországi partnere Budapest XII. kerületének önkormányzata, ahol a projekt két éve alatt létrejött a kerületi méhbarát hálózat. A hálózat egy sokrétű és sokszínű, egymásra épülő tevékenységi láncolat eredménye, amelynek elemei például a helyi méhészek mézének felhasználása az óvodákban, bemutató kaptár, méhbarát útvonal térképe, a helyi lakosok érzékenyítése, szemléletformálás, ezt segítő kiadványok és még sorolhatnánk. A projekt lassan véget ér, de a méhek útja örök, legalábbis ezt remélik a szervezők, a kerületi Zöld Iroda munkatársai. Kereshetjük őket bátran, szívesen továbbadják az ismereteiket, a jó és kihívásos tapasztalatokat és akár a jó gyakorlatot a maga teljességében az érdeklődő településeknek.

Egy ilyen település lehet a jövőben Veszprém is, hiszen az első tudatos lépést az elfogadott Zöldfelület stratégiával már megtettük. Középpontba került – a belvárosi területeken kívül – a sokféle évelővel beültetett területek térnyerése a város külsőbb részein.  Ezeken a területeken hosszabb életű, alacsony fenntartást igénylő, természet közeli megjelenésű növényközösségek jöttek létre. A magasan tartott és változatos flórában növekszik a búvóhelyek, táplálékforrást kereső beporzó és egyéb rovarok száma, ezek egyfajta „méhlegelőként” szolgálhatnak. 

A bevezetőben már említett „Mentsük meg a méheket és a gazdákat” európai polgári kezdeményezésnek három fő követelése van: a szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, a biológiai sokféleség helyreállítása és a mezőgazdasági termelők támogatása a beporzóbarát gazdálkodásra való átállásban. A kezdeményezés időszerűségét az adja, hogy napjainkban egyre több hír számol be a globális mértékű rovarpusztulásról, valamint a biológiai sokféleség drasztikus csökkenéséről, amelynek megállítása közös felelősségünk.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek
Mezítláb a vadvirágok közt... a lakótelepen Vadvirágos Piknik Mezítláb a vadvirágok közt... a lakótelepen Többen éltek a lehetőséggel és kihasználták az indiánnyarat ahhoz, hogy részt vegyenek a Vadvirágos Piknikek a Kálvin Parkban pénteken. A mezítlábas szabadtéri rendezvényen a jó hangulat mellett hasznos ismeretekkel és veszprémi sajátosságokkal is találkozhattak a környezettudatosság jegyében a kilátogatók. 2020. szeptember 22. 4:00 Közelebb kerülni a természethez a lakótelep szívében is zöld Közelebb kerülni a természethez a lakótelep szívében is Második alkalommal várják a Kálvin parkba az embereket, ahol a Vadvirágos Pikniken ismerkedhetnek a gyepgazdálkodás rejtelmeivel, a méhek szerepével a természet körforgásában és még számos hasznos dologgal a környezettudatosság jegyében. Szeptember 18-án pénteken egy lépéssel még közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy megértsük a természet működését a lakótelep szívében is. 2020. szeptember 14. 4:00 Élni és élni hagyni – a természetet is Élni és élni hagyni – a természetet is A koronavírus járvány néhány pozitív hozadékának egyike, hogy a természet végre fellélegezhet, kutatók szerint pedig ez a pusztuló méhállomány helyzetén is javíthat, köszönhetően például a kevésbé intenzív gyepgazdálkodásnak. Mivel ezek az apró állatok az élelmiszer ellátásban is kulcsszerepet játszanak, a jó „gyakorlatot” a járvány után is érdemes lenne fenntartani. 2020. május 9. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.