2021. június 13.
//
Antal, Anett névnap

A helyi állatvédőknek segít az üzletlánc Veszprémben is

Kétnapos akcióban gyűjtik a magyarországi Interspar áruházakban, köztük a veszprémiben is a macska- és kutyaeledeleket a „Mancs a bajban!” kezdeményezés keretében. Szombat délelőtt Veszprémben volt a program részleteit bemutató sajtótájékoztató.

A Spar Magyarország és az Országos Állatvédvédőrség Alapítvány közös szervezésében megvalósuló akció keretében összesen 33 üzlet vesz részt május 15-16 között, azaz szombaton és vasárnap. Az Intersparokban felállított standoknál két napig várják az állateledeleket, amelyekkel a helyi menhelyeket, civil szervezeteket tudják segíteni a vásárlók.

Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője szombat délelőtt Veszprémben elmondta, első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal hirdették meg a „Mancs a bajban!” elnevezésű akciót, de az effajta karitatív akció már nem az első az üzletlánc életében, az Országos Állatvédvédőrség Alapítvánnyal való együttműködésük már közel 10 évre tekint vissza.

Ezen kívül megtudtuk, hogy a Sparokban feleslegessé váló, vagy forgalomból kivont termékeket is ezeknek az állatvédő egyesületeknek ajánlják fel, ezzel is segítve, hogy forrásaikat egyéb fejlesztésekre, például menhelyek felújítására tudják fordítani.

A sajtótájékoztatón Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, az állatvédők számára a három legfontosabb hely, ahonnan támogatás érkezhet a civil lakosság segítsége, az adó 1%-os felajánlásával állami támogatás, valamint a vállalatok szerepvállalása.

Ez utóbbiban mutat példát a Spar Magyarország a mostani akciójával is, mondta Ovádi Péter, aki röviden megemlítette a februárban elindított és azóta fontos visszajelzéssel is szolgáló állatvédelmi kérdőívet, amely egyrészről a felelős állattartásról, valamint jogszabályi háttérről is kérdezte az embereket az állatvédelem területéről.

Ovádi Péter elmondta, hogy a kormány 500 millió forintos keretösszeggel segíti az ivartalanítási program sikerességét, ami az állatvédelmi szervezetek szerint kulcsfontosságú, hogy visszaszorítsák a kóbor állatok számát, valamint arra törekszenek – és ezt a kérdőívet kitöltők véleménye is megerősíti – hogy már az óvodákban és iskolákban is megjelenjen a felelős állattartás kérdésköre.

Ovádi Péter és Maczelka Márk is hangsúlyozta a civil szervezetek munkatársainak áldozatos munkáját, amit az állatokért tesznek fáradhatatlanul.

A veszprémi Intersparnál szombaton az Állatvédő Egyesület Veszprém számára lehet leadni az adományokat vasárnap pedig a Vackoló Egyesület számára délután 4 óráig.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Eltiltanák az állattartástól a kutyáit sorsukra hagyó férfit
Eltiltanák az állattartástól a kutyáit sorsukra hagyó férfit
A Veszprém Megyei Főügyészség ebtartástól eltiltás érdekében perli azt a 45 éves férfit, aki 2020 áprilisában anyakutyáját és annak hét kölykét a lakóhelyéhez közeli erdőbe vitte, majd sorsára hagyta.
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn a falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Az eseményen Ovádi Péter miniszteri biztos többek közt az állatvédelemmel kapcsolatos kérdőív eredményeire alapozva is támogatta a programot.
Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács
Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács
Közös érdekünk, hogy az állatvédelem és az állatjólét ügye Magyarországon a jövőben is biztos pillérekre, tudományos és szakmai alapokra épüljön - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Állatvédelmi Tanács alakuló ülésén, kedden. Ovádi Péter, miniszteri biztos további tervekről és futó projektekről is beszélt.
Több, mint 260 ezer vélemény az állatvédelmi kérdésekben
Több, mint 260 ezer vélemény az állatvédelmi kérdésekben
Lezárult az egy hónapig tartó online kérdőív, amit Ovádi Péter, miniszteri biztos indított 13 állatvédelmi kérdésben. A kitöltők között több kérdésben is konszenzus volt, viszont néhány esetben jobban kitűntek a véleménykülönbségek. A felmérés eredményei hamarosan beépülnek az új Nemzeti Állatvédelmi Programba is.
Sikeres volt az online állatvédelmi párbeszéd
Sikeres volt az online állatvédelmi párbeszéd
Sikeres volt az online állatvédelmi párbeszéd, több mint 250 ezren mondták el véleményüket 13 fontos kérdésben az állatvédelem és a felelős állattartás témakörében - mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott szerdán a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban.