2023. június 8.
//
Medárd névnap

Korán kezdődnek a bajok, de aktív odafigyeléssel megelőzhetők

Az ülő életmód miatt fellépő egészségi problémák ellen küzdenek programjaikkal a MozgásCoolTúra nevű családi program szervezői.

Ezek a problémák már egészen fiatal korban jelentkeznek – magyarázta Török Ágnes, a program szakmai vezetője csütörtökön egy sajtótájékoztatón. Mindezt egy felméréssel támasztotta alá, amely során veszprémi általános iskolásokat vizsgáltak meg. Arra jutottak, hogy az aktívabb óvodai létet felváltó, nagyrészt széken ülve töltött iskolás évek gyorsan koptatják a gyerekek egészségét. Már az alsósoknál megfigyelhetőek az ehhez kapcsolódó elváltozások, a comb, a lábszár, a törzs izmai nem tudják biztosítani a helyes testtartást, ami felső tagozatban még látványosabb problémákhoz, hanyag tartáshoz, majd gerincferdüléshez vezetnek. A mozgásszervi elváltozások azért is különösen bajosak, mert a későbbiekben más, komolyabb megbetegedések gyökereit jelenthetik.

Ezen szeretnének Ágnesék – elsősorban a szemléletváltozást célzó – programjaikkal segíteni. Az Európai Unió által 7,5 millió forinttal támogatott MozgásCoolTúra családi egészségmegőrző program egyik fő elemét egy a 10-14 éves korosztály számára meghirdetett ingyenes nyári tábor adja. A gyerekek sok mezítlábas programon vehetnek részt, talptornával, tartásjavító gerinctornával, gyerekjógával fejleszthetik a tartásukat – emellett pedig fontos szerepet kapnak a szemléletformáló foglalkozások, amelyekkel felhívják a gyerekek figyelmét saját maguk iránti felelősségvállalásra.

A tábor mellett a program részeként online ismeretterjesztő foglalkozásokat szerveznek a szülőknek, illetve 6-12 kilométeres családi túrákat, ahol a szülők, nagyszülők együtt mozoghatnak a gyerekekkel. 

A program sajtótájékoztatóján Brányi Mária alpolgármester rámutatott: a végső cél az, hogy a mai fiatalok szemléletét formálva a következő generációk számára már automatizmussá válnának a most még újnak számító üzenetek, az önmagunk és környezetünk egészségére való nagyobb odafigyelés. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.