Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
0°C
2024. március 19. József
Veszprém
0°C

Jogerős: börtönbe kell vonulnia az ittasan halálos balesetet okozó férfinak

2021. május 3. 14:21 // Forrás: Veszprémi Törvényszék

A Pápai Járásbíróság 2020 novemberében hozott ítéletével ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt két év hat hónap börtönbüntetésre, öt év közúti járművezetéstől eltiltásra és három év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte azt a 21 éves pápai férfit, aki vezetői engedély nélkül, ittasan vezetve okozott halálos balesetet. A bíróság kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás alapján a vádlott járművezetői engedélyt nem szerzett, ennek ellenére folyamatosan vezetett, amely miatt a vele szemben korábban alkalmazott szabálysértési büntetések visszatartó erővel nem bírtak.

A vádlott 2019. december végén ittas állapotban, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt közlekedett személygépkocsival éjszakai sötétségben, száraz, rossz minőségű aszfalt burkolatú úttesten. A személygépkocsi jobb oldali első ülésén a sértett foglalt helyet, aki a biztonsági övét nem használta.

A vádlott ittas állapotban nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel és a megengedett legnagyobb sebességet meghaladva, 105-115 km/h sebességgel közlekedett, amikor egy egyenes útszakaszon a jármű kerekei megcsúsztak, a gépkocsi több mint 30 métert sodródott, sodródása közben a függőleges tengelye körül elfordult, miközben a vádlott elvesztette irányítását a jármű felett. A gépkocsi 83-87 km/h sebességgel haladt a bal oldali árokba, ahol tovább sodródott, majd az árokfalnak ütközött és 40-50 km/h sebességgel egy út melletti villanyoszlopnak csapódva került véghelyzetébe. A baleset helyszínére a „40 km/h sebességkorlátozás”, a „Csúszós úttest” és „Egyenetlen úttest” közlekedési tábla egyaránt vonatkozik.

A baleset következtében a jobb oldali első ülésen utazó sértett a helyszínen elhalálozott.

A Pápai Járásbíróság ítéletével szemben az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést, melyekre tekintettel a Veszprémi Törvényszék járt el. A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet a tényállás és a büntetések tekintetében is helybenhagyta, így az jogerőre emelkedett.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.