2021. június 18.
//
Levente névnap

Az alkotás számos formája megtalált

Máté P. Gábor veszprémi színművésznek főként alkotással telt eddigi kényszerpihenője, hiszen filmet forgatott, színdarabokat, dalszövegeket írt, és egy nagy múltú tábor újra szervezésére vállalkozott.

Ha eddig nem tudtuk volna elképzelni, hogyan és mivel telnek egy színművész napjai egy olyan időszakban, amikor nem gördül fel estéről estére a függöny, akkor most fény derülhet Máté P. Gábor napjainak olyan szegleteire, amelyekre eddig nem feltétlen gondoltunk…

„Éppen ezen a héten fejeztük be az utómunkáját a filmnek, amelyen már négy éve dolgoztunk. Címe A szerenád, és egy kilencvenperces nagyjátékfilm lett, egyébként a szereplőgárdáját tekintve szinte teljes mértékben veszprémi a produkció, amelyet Zalaszentgót városa is támogatott. A film zeneszerzője Szili Péter, aki Zalaszentgrótról származik.

Egy szerelmes történetről van szó, 2012-ben már bemutattuk a színházban is, de aztán jött egy ötlet, hogy jó lenne filmre vinni. Szóltam is Ladányi János barátomnak, aki a film operatőre, hogy ilyen terveim vannak. Azt mondta, kezdjem el, én meg hallgattam rá.

Olyan helyi művészek játszanak benne, mint Buvári Lilla, Szelle Dávid, Módri Györgyi, Pap Lívia, Szalay Bence, Főző Ditta, Trokán Anna, és még sorolhatnám… Hosszú folyamatnak értünk a végére a napokban, izgalmas volt ez a négy év, olykor sűrű forgatási hetekkel és napokkal. A filmet a SzeretFilm Stúdió Egyesület gyártásában mutatják be, remélem, hamarosan a közönség is láthatja.”

Ladányi János, Máté P. Gábor, Módri Györgyi  Fotó: Főző DittaLadányi János, Máté P. Gábor, Módri Györgyi Fotó: Főző Ditta

Máté P. Gábor első nagyjátékfilmjének megrendezésén túl az elmúlt hetekben, hónapokban egy nagy múltú színjátszó tábor újra szervezésére is vállalkozott: "A tábor helyszíne Zalaszentgrót, és már az 1970-es években is működött nyaranta.

A lényege – már a kezdetekkor is – az volt, hogy az amatőr színjátszókhoz minél közelebb vigyék a színházat, ehhez pedig profi színházi emberek jöttek le, és tartottak foglalkozásokat.

Gyerekként én magam háromszor is részt vettem a táborban, Ascher Tamás és Máté Gábor szekciójában, akkor olyan – már ismert - művészekkel dolgozhattam együtt, mint Rába Roland, Kocsis Gergely Ónodi Eszter, vagy Mundruczó Kornél.

Viszont 2008-ban a tábor valamiért véget ért, én meg arra gondoltam, milyen jó lenne visszahozni a fiatalok életébe, és mivel egyébként is zalaszentgróti vagyok, adta magát a dolog. Szóltam Kricsár Kamillnak – aki jelenleg a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, jó barátom, és szintén gróti -, hogy a régi színvonalból nem engedve szervezzük újra a tábort! A színházi és filmes színészmesterség gyakorlatok vezetője Czukor Balázs színész-rendező, segédtanára Surányi Nóra intermédia-művész, míg a fizikai színház szekcióvezetője Horváth Csaba, Földeáki Nóra színművésszel. A tábor fővédnöke Kocsis Gergely színművész, a tréningvezető pedig Turós-Máté Kinga balettművész, táncpedagógus.”

Plakát: Sümegi Kristóf Plakát: Sümegi Kristóf

A színművész elmesélte azt is, hogy mostanában az írás még nagyobb szerepet játszik az életében, mi több, nemrég egy kétszereplős színdarab született tollából, de ami talán még ennél is érdekesebb, hogy szülővárosában egy metálzenekarnak, a Kint a bárány nevű formációnak szerez dalszövegeket. A művész az alkotás mellett egyébként nagyon várja, hogy visszatérhessen a színpadra.

A tábor részleteiről itt olvashat. 

Szabó Eszter
Szalai Csaba

További cikkek

A filmnek Veszprémben van a helye!
A filmnek Veszprémben van a helye!
A magyar filmes tradíciók ápolásáról és a friss hazai alkotások bemutatásáról szól az első Magyar Mozgókép Fesztivál, amelynek Veszprém, valamint két Balaton-parti település, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont június 23-26 között. Itt az ideje felidézni azt is, hogy Veszprém és a térség már nem egyszer szolgált helyszínül valamely híres magyar film jeleneteinek!
Érezni és érteni a közönséget
Érezni és érteni a közönséget
Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója a fővárosi és vidéki színházi közegben is szerzett már tapasztalatokat. Ezek különbségeiről, a kultúra menedzsmentjéről és a veszprémi közönségről is beszélgettünk, valamint arról a bizonyos küszöbről, amit átlépve megszűnik a félelem az emberben.
Mentha már festi a Halle 5. tűzfalát
Mentha már festi a Halle 5. tűzfalát
Elkezdődött a #westpremrural projekt megvalósítása, amelynek keretében a Hősök zenekar egyik frontembere, Mentha arra vállalkozik, hogy egy Veszprémre jellemző motívummal kifesti a Halle utca 5. szám alatti társasház tűzfalát.
Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása
Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása
Befejeződtek a feltárások a tihanyi apátság altemplomában, így ismét látogatható a Királykripta, ahol az alapító I. András király sírhelye is megtalálható. Feltételezések szerint a királyi családtól származó csontokat is találtak az altemplom feltárása során - közölte a munkálatokról tartott hétfői tihanyi sajtótájékoztatón Takács Ágoston vezető régész.
Elkezdődött a színház felújítása, a végeredmény egy új kulturális negyed lesz
Elkezdődött a színház felújítása, a végeredmény egy új kulturális negyed lesz
Hivatalosan is elkezdődött az a beruházás, amely pár év múlva teljesen új arculatot ad a belváros kulturális negyedének. A Modern Városok Programból megvalósuló projekt a Veszprémi Petőfi Színház főépületét és a környező házakat is új funkcióval tölti meg, miközben az eredeti stílus jegyeit hordozza magán. Elsőként a kiegészítő épületek újulnak meg.