Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyre több régi anyakönyv válik online kutathatóvá

2021. április 20. 21:06
Folyamatosan fejleszti online kutatási kínálatát a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár. Az aktuális lehetőségekről és a közeljövőben várható fejlesztésekről kedd délután számoltak be.

Az egyházi levéltárakban ma már a kutatások jelentős részét a családkutatások teszik ki. Ahogy Koltai András, a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesületének elnöke rámutatott: az elmúlt évtizedekben megváltozott az emberek hozzáállása a történelemhez. Míg azt korábban királyok és főurak történetei uralták, egyre inkább rátalálunk a saját, személyes történelmünkre, ezáltal pedig felértékelődik az egyházi anyakönyvek szerepe is, hiszen 1895, az állami anyakönyvvezetés kezdete előtt kizárólag az egyházak rögzítették a hétköznapi emberek életeseményeit. A családfakutatás iránti érdeklődést növelte az is, hogy ezek a régi iratok egyre könnyebben hozzáférhetővé váltak, sok esetben ma már nem kell a plébániákat felkeresnünk, egyre több anyaghoz férhetünk hozzá online is. 

Ez valójában mindkét fél számára előnyös: a kutatóknak nem kell utazniuk, és szabadon oszthatják be az idejüket, akár éjszakába nyúlóan is böngészhetik az anyakönyveket; míg az iratok gazdáinak nem kell attól tartaniuk, hogy a papírok megsérülnek a sok lapozgatás meg tapogatás miatt.

A katolikus levéltárak bő tíz éve kezdtek el iratanyagokat digitalizálni, majd online elérhetővé tenni – avatott be a munkafolyamat részleteibe dr. Vajk Ádám, a már említett egyesület titkára. Első körben az iratokról készült fényképeket teszik elérhetővé. Aki már foglalkozott családkutatással, az szembesülhetett vele, hogy sok ág esetében falakba ütközik, nem talál korábbi adatokat. Ennek a magyarázata legtöbbször az, hogy a keresett ős az élete során elköltözött, a kutató pedig emiatt mintha tűt keresne a szénakazalban, át kellene néznie az összes környező, vagy akár távolabbi település anyakönyveit is, ami emberfeletti feladat. 

A karakterfelismerő szoftverek még nem boldogulnak a régi kézírással, ezért a kereshető adatbázisokat emberi munkával kell létrehozni (Illusztráció: részlet a veszprémi plébánia anyakönyvéből 1634-ből, egy korábbi, mikrofilmre készült felvételen)A karakterfelismerő szoftverek még nem boldogulnak a régi kézírással, ezért a kereshető adatbázisokat emberi munkával kell létrehozni (Illusztráció: részlet a veszprémi plébánia anyakönyvéből 1634-ből, egy korábbi, mikrofilmre készült felvételen)

Egészen addig, amíg nem létezik egy kereshető adatbázis. Ennek létrehozásán is dolgoznak: Baló Árpád győri nyugdíjas villamosmérnök több évtizedes adatfeldolgozó munkával átírta és táblázatokban rögzítette csaknem egész Veszprém megye katolikus anyakönyveinek adatsorait. Ezeket az adatsorokat egyesével össze kell kapcsolni azzal a fájllal, ami a hozzá tartozó anyakönyvi oldalt tartalmazza. Első körben 15 település adatbázisa válik elérhetővé, megkönnyítve ezzel a kutatók számára azt, hogy új nyomon haladjanak tovább a korábban zsákutcának vélt ágakon is.

Az egyesület szeretné országosan összefogni az egyházak levéltárainak hasonló kezdeményezéseit, hogy minden egy helyen, a matricula.hu oldalon legyen elérhető. Tervezik azt is, hogy térképes adatbázissal könnyítik meg a kutatást, amelyben településenként gyorsan áttekinthető lenne, az adott közösség mikor melyik plébániához tartozott, mely anyakönyvben kell keresnünk az ott élt őseinket.

A Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár weboldalán elérhető fejlesztések a Miniszterelnökség támogatásával, a Bethlen Gábor Alap Zrt. közreműködésével valósultak meg.
 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.