2021. május 15.
//
Zsófia névnap

Korszerű erdőtűzoltó járműveket és szakfelszereléseket kapnak az önkéntes szervezetek

2021. április 13. 15:04
Katasztrófavédelem
Negyvenhárom önkéntes tűzoltó egyesület felszerelése, köztük két Veszprém megyei szervezeté is, korszerűsödik a közeljövőben.

Április 13-tól Budapesten összesen tizenöt szervezet veheti át azokat a felmálházott gépjárműveket, amelyek segítségével eredményesebben küzdhetnek meg a pusztító erdőtüzekkel. A járműveken kívül a szervezetek speciális felszereléseket és egyéni védőeszközöket is kapnak. A fejlesztés a KEHOP-1.6.0-15-2016-00021 azonosító számú, az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok létrehozása projekt keretében valósul meg.

Újabb fejezetéhez érkezett az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok projekt. Április közepe után tizenhat Volkswagen Amarok gépjármű, négyszáznyolcvan erdőtűzoltó egyéni védőfelszerelés, kétszáz speciális eszköz, háromszázhatvan speciális hátizsák, hetvenkét láncfűrész, nyolcvan puttonyfecskendő, nyolc hőkamera és számos egyéb szakfelszerelés kerül az önkéntesekhez. Összesen nyolc megyében erősödik ezzel jelentősen a mentő tűzvédelem, a járművek és eszközök oda kerülnek, ahol különösen gyakoriak és pusztítóak a szabadtéri tüzek.

A projekt révén az érintett megyékben – Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Veszprém – hatvanfős erdőtűzoltó csoportok alakulnak.

Ezzel megvalósul a projektben vállalt úgynevezett „földi erdőtűzoltás járművekkel” modul, amely lehetővé teszi, hogy modern, a hazai tűzoltásban eddig nem használt védőfelszerelésekkel és szakfelszerelésekkel vegyék fel a harcot a tűzoltók a vegetációtüzekkel szemben. A modul csaknem 495 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg, a projekt teljes költségvetése 2 milliárd 300 millió forint.

A 2021. április 13-ától kezdődő átadáson a Gyömrő Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Nagymaros Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Veszprém Megyei Kutató-mentő Szolgálat, a Kővágóörs Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület, az Ipoly-völgyi Különleges Mentő-, Önkéntes Tűzoltó, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, a Tokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Császári Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Kékes Kutató-mentő Alapítvány, az Agria Speciális Mentő- és Tűzoltó Csoport, a Dél-magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület, a Mórahalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Kistelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Borsodnádasd Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Szomolya Önkéntes Tűzoltó Egyesület kap erdőtűzoltó járműveket, és az azokhoz tartozó teljes málhafelszerelést.

A járművek átadását követően érkeznek meg a megyékhez azok a teljes védőruhakészletek, amelyek a hatvanfős csoportok méretigénye szerint tartalmaznak sisakot, kabátot, nadrágot, kesztyűt és bakancsot is.

Korábban, 2020. május 5-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már átadott öt felújított Mercedes-Benz gépjárműfecskendőt, amelyek a Budapest, a Napkor, a Thelena Mentőszervezet, valamint a Hortobágy és a Mecsek Mentőcsoport beavatkozó erőinek szárazföldi mentőképességét támogatják.

vehir.hu

További cikkek

Idén is jelentős támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek
Idén is jelentős támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek
Százötvenegy önkéntes mentőszervezet jut 2021-ben központi forrásból pályázati támogatáshoz. Az erre vonatkozó döntést május 12-én hagyta jóvá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Veszprém megye tizenkét önkéntes mentőszervezetét támogatta a katasztrófavédelem – tájékoztatott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Szíjjal a nyakán rángatták az elhagyatott útra
Szíjjal a nyakán rángatták az elhagyatott útra
Felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérlete és személyi szabadság megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy házaspár ellen, akik az általuk jogosnak tartott követelésüket erőszakkal, filmbe illő módszerrel próbálták behajtani volt alkalmazottjukon – tájékoztatott weboldalán az ügyészség.
Kandeláberek lámpatestjeit akarta ellopni két férfi
Kandeláberek lámpatestjeit akarta ellopni két férfi
A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai gyanúsítottként kihallgatták a 35 éves Pest megyei és a 26 éves Komárom-Esztergom megyei lakost.
Kábítószert találtak a kocsiban
Kábítószert találtak a kocsiban
A veszprémi nyomozók gyanúsítottként kihallgatták a két 33 éves elkövetőt.
Tudatosság és elővigyázatosság: ez a jelszó az online ismerkedésnél is
Tudatosság és elővigyázatosság: ez a jelszó az online ismerkedésnél is
Bár azt hinnénk az interneten egyre óvatosabbak vagyunk, a megyei bűnügyi statisztikák másról szólnak. A rendőrség továbbra is óvatosságra és kellő körültekintésre hívja fel a figyelmet.