Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Korszerű erdőtűzoltó járműveket és szakfelszereléseket kapnak az önkéntes szervezetek

2021. április 13. 15:04 // Forrás: Katasztrófavédelem
Negyvenhárom önkéntes tűzoltó egyesület felszerelése, köztük két Veszprém megyei szervezeté is, korszerűsödik a közeljövőben.

Április 13-tól Budapesten összesen tizenöt szervezet veheti át azokat a felmálházott gépjárműveket, amelyek segítségével eredményesebben küzdhetnek meg a pusztító erdőtüzekkel. A járműveken kívül a szervezetek speciális felszereléseket és egyéni védőeszközöket is kapnak. A fejlesztés a KEHOP-1.6.0-15-2016-00021 azonosító számú, az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok létrehozása projekt keretében valósul meg.

Újabb fejezetéhez érkezett az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok projekt. Április közepe után tizenhat Volkswagen Amarok gépjármű, négyszáznyolcvan erdőtűzoltó egyéni védőfelszerelés, kétszáz speciális eszköz, háromszázhatvan speciális hátizsák, hetvenkét láncfűrész, nyolcvan puttonyfecskendő, nyolc hőkamera és számos egyéb szakfelszerelés kerül az önkéntesekhez. Összesen nyolc megyében erősödik ezzel jelentősen a mentő tűzvédelem, a járművek és eszközök oda kerülnek, ahol különösen gyakoriak és pusztítóak a szabadtéri tüzek.

A projekt révén az érintett megyékben – Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Veszprém – hatvanfős erdőtűzoltó csoportok alakulnak.

Ezzel megvalósul a projektben vállalt úgynevezett „földi erdőtűzoltás járművekkel” modul, amely lehetővé teszi, hogy modern, a hazai tűzoltásban eddig nem használt védőfelszerelésekkel és szakfelszerelésekkel vegyék fel a harcot a tűzoltók a vegetációtüzekkel szemben. A modul csaknem 495 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg, a projekt teljes költségvetése 2 milliárd 300 millió forint.

A 2021. április 13-ától kezdődő átadáson a Gyömrő Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Nagymaros Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Veszprém Megyei Kutató-mentő Szolgálat, a Kővágóörs Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület, az Ipoly-völgyi Különleges Mentő-, Önkéntes Tűzoltó, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, a Tokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Császári Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Kékes Kutató-mentő Alapítvány, az Agria Speciális Mentő- és Tűzoltó Csoport, a Dél-magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület, a Mórahalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Kistelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Borsodnádasd Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Szomolya Önkéntes Tűzoltó Egyesület kap erdőtűzoltó járműveket, és az azokhoz tartozó teljes málhafelszerelést.

A járművek átadását követően érkeznek meg a megyékhez azok a teljes védőruhakészletek, amelyek a hatvanfős csoportok méretigénye szerint tartalmaznak sisakot, kabátot, nadrágot, kesztyűt és bakancsot is.

Korábban, 2020. május 5-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már átadott öt felújított Mercedes-Benz gépjárműfecskendőt, amelyek a Budapest, a Napkor, a Thelena Mentőszervezet, valamint a Hortobágy és a Mecsek Mentőcsoport beavatkozó erőinek szárazföldi mentőképességét támogatják.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.