2021. május 15.
//
Zsófia névnap

Kancsók, szekrény és óra a Sédben

2021. április 15. 11:58
Megjelent a Séd folyóirat idei második száma.

A lap első harmadában a kerámiatárgyak dominálnak. Palágyi Sylvia a balatonfüredi római kori sírokban talált boroskancsókkal indítja a sort, amit aztán Herth Viktória írása követ az 1960-as évek kerámiatárgyairól, melyeket Hittig Gusztáv 2015 nyarán adományozott a Művészetek Házának. A Pannon Egyetem jogarára tett rövid kitérőt követően az idén nyolcvan esztendős porcelántervező, Horváth László életével és munkásságával ismerkedhetünk meg, majd Tamás Ákos művészetéről ír Praznovszky Mihály.

A lapszám címlapján egy több mint kilencszáz évesnek gondolt dokumentum látható: a veszprémi Szent Mihály-egyház birtokainak és jobbágyainak első fennmaradt összeírása egy Szent László király által kiadott, 1082-re datált oklevélben. Az irat azonban – mint az Karlinszky Balázs írásából kiderül – nem az, aminek első ránézésre mutatja magát.

A lapban továbbá olyan kütyükről is olvashatunk, mint a Laczkó Dezső Múzeum iparművészeti gyűjteményében őrzött barokk kukucskálódoboz vagy a szintén a múzeum gyűjteményében található kandallóóra, egy úgynevezett Napóleon-óra, amely az első császárság empire stílusában készült igényes kivitelezésben. Bepillanthatunk Padányi Biró Márton könyvtárszobájába és közelebbről is szemügyvre vehetjük a megyei levéltár 1782-ben készült nagyszekrényét. 

A lap a járványhelyzet miatt ezúttal online érhető el.

vehir.hu

További cikkek

Végleges a VeszprémFest programja!
Végleges a VeszprémFest programja!
Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színházaink a nyitás felé
Színházaink a nyitás felé
Fontos állomáshoz érkeztünk a négymillió beoltottal, hiszen a kormány engedélyezi a színházak megnyitását, a teátrumok látogatását, legalábbis azok számára, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Kellerné Egresi Zsuzsannát, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettes-kreatív menedzserét, a Pannon Várszínház igazgatóját, Vándorfi Lászlót, valamint Szántó Viktóriát, a Kabóca Bábszínház igazgatóhelyettesét kérdeztük.
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
Új értelmezést nyert a „hős” jelző, a békeidőben tanúsított hőstetteket a Hangvilla most egy különleges ajándékkal hálálja meg. Május végén, a Covid-járvány után először tartanak zenei rendezvényt a kulturális központban, a vendégkör viszont speciális lesz. Erről, valamint a kulturális szféra járvány utáni új kihívásairól is beszélgettünk a Hangvilla igazgatójával.
Elmarad a Gizella-napok
Elmarad a Gizella-napok
Közösségi oldalán jelentette be az egyébként nem meglepő hírt a Veszprémi Programiroda: idén sem rendezik meg a Gizella-napokat a járványhelyzet miatt.
Hollywood nyomában Magyarországon
Hollywood nyomában Magyarországon
Vörös veréb, Fekete özvegy, Vaják. Csak néhány azok közül a hollywoodi produkciók közül, amelyeket részben vagy egészben kis hazánkban forgattak. Az elmúlt években Magyarország egyre népszerűbb lett a filmesek körében, a mozgókép és az utazás szerelmeseinek pedig izgalmas felfedezést jelenthet felkeresni a forgatási helyszíneket.