Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kancsók, szekrény és óra a Sédben

2021. április 15. 11:58
Megjelent a Séd folyóirat idei második száma.

A lap első harmadában a kerámiatárgyak dominálnak. Palágyi Sylvia a balatonfüredi római kori sírokban talált boroskancsókkal indítja a sort, amit aztán Herth Viktória írása követ az 1960-as évek kerámiatárgyairól, melyeket Hittig Gusztáv 2015 nyarán adományozott a Művészetek Házának. A Pannon Egyetem jogarára tett rövid kitérőt követően az idén nyolcvan esztendős porcelántervező, Horváth László életével és munkásságával ismerkedhetünk meg, majd Tamás Ákos művészetéről ír Praznovszky Mihály.

A lapszám címlapján egy több mint kilencszáz évesnek gondolt dokumentum látható: a veszprémi Szent Mihály-egyház birtokainak és jobbágyainak első fennmaradt összeírása egy Szent László király által kiadott, 1082-re datált oklevélben. Az irat azonban – mint az Karlinszky Balázs írásából kiderül – nem az, aminek első ránézésre mutatja magát.

A lapban továbbá olyan kütyükről is olvashatunk, mint a Laczkó Dezső Múzeum iparművészeti gyűjteményében őrzött barokk kukucskálódoboz vagy a szintén a múzeum gyűjteményében található kandallóóra, egy úgynevezett Napóleon-óra, amely az első császárság empire stílusában készült igényes kivitelezésben. Bepillanthatunk Padányi Biró Márton könyvtárszobájába és közelebbről is szemügyvre vehetjük a megyei levéltár 1782-ben készült nagyszekrényét. 

A lap a járványhelyzet miatt ezúttal online érhető el.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.