Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C

Hova tegyem a veszélyes hulladékom?

2021. április 13. 16:11
Kiégett villanykörték, használt elemek, tönkrement elektronikai tartozékok. Többek között ezek azok a termékek, amelyek a szelektív hulladékgyűjtő edényekben vagy lomtalanításkor az utcán végzik, pedig hivatalosan nem ott a helyük. De akkor hol is van? Cikkünkben rendet teszünk a veszélyes hulladékok körében.

Notórius fülhallgató tönkretevő vagyok. Bármennyire is igyekszem vigyázni rájuk, addig nyúzom őket az ide-oda hordozásban, hogy tönkremegy a vezetékük. Megígértem magamnak, hogy következő alkalommal kizárólag vezeték nélkülit veszek, de valamit jó lenne kezdeni a régi darabokkal is, amelyeket egy dobozban gyűjtögetek, mivel a szelektív gyűjtőbe nem tehetem őket.

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki hasonló problémával küzd. Ha nem is fülhallgatók porosodnak a padláson, minden bizonnyal sokan tárolunk otthon már nem használt mobiltelefonokat, bedöglött nyomtatót vagy éppen lemerült elemeket, mert annyit ugyan sejtünk, hogy nem a sárga kukákban a helyük, de nem tudjuk pontosan, hogy akkor hol. Pedig a megoldás egyáltalán nem olyan bonyolult, hiszen ma már elég jól kialakult rendszere van annak, hol helyezhetjük el a háztartásban termelődő veszélyes hulladékokat.

Ismerd meg a hulladékudvart!

A legegyszerűbb és legpontosabb választ rögvest a települési hulladékkezelő honlapján találjuk, esetünkben a VHK Nonprofit Kft. oldalán, ahol részletesen feltüntetik, mi kerülhet a szelektív gyűjtő edényekbe és mi a sorsa a többi hulladéknak. Nézzük meg röviden előbbit, hiszen sokszor ez sem teljesen világos.

A hatályos önkormányzati rendelet alapján 2016 óta megy házhoz a szelektív hulladékért a VHK Kft., amelyeket a kék (papír) és sárga (műanyag) kukákban helyezhetünk el. Fontos, hogy ezekbe csak az edényeken vagy a VHK honlapján felsorolt hulladékokat tegyük, ellenkező esetben ugyanis a szolgáltató nem köteles elszállítani azt. Mikről is van szó? 

Papír esetén a kukába kerülhet a (nem szennyezett) karton doboz, irattároló doboz, hullámpapír, újság, irodai papír, könyv, prospektus, csomagoló papír és doboz, a különböző tejes és gyümölcsös italos kartonok, műanyag esetén pedig az ásványvizes-, üdítős palackok és kupakjaik, a csomagoló fóliák, a műanyag zacskók, fóliák, az üres kefires-joghurtos dobozok, valamint a kozmetikai- és tisztítószeres flakonok, illetve az alumínium italos dobozok. Amennyiben üveget szeretnénk elhelyezni, azt továbbra is a szelektív szigeteken található gyűjtőkonténerekben tudjuk megtenni.

No de mi a helyzet a többi hulladékkal? A válasz a hulladékudvar. Veszprémben ez a Kistó u. 8. szám alatt működik, és mindenki, aki rendelkezik helyi lakcímmel és igazolja személyazonosságát, díjmentesen adhatja le itt az olyan tipikusan különleges kezelést igénylő vagy veszélyesnek számító hulladékát, mint a gumiabroncs, az üres festékesdoboz, a régi tévé, számítógép, szárazelem vagy az üres dezodoros flakon. De a nagy darabos, hivatalosan lomnak minősülő hulladékot is elhozhatjuk ide – a teljes lista a leadható mennyiségkorláttal együtt itt érhető el.

Akár kedvezményt is kaphatunk a hulladékért

A hulladékok kezelésébe és gyűjtésébe egyébként ma már nemcsak az állami társaságok vesznek részt, de számos magán vállalat is a láncolat része, ami kifejezetten jó hír azoknak, akiknek nincs kedve mondjuk pár darab használt elemmel vagy egy üveg fáradt olajjal elsétálni a hulladékudvarba. Nézzük az alábbiakban néhány speciális és gyakran előforduló hulladék leadásának további lehetőségeit!

  • Elektronikai hulladék

Bár már évek óta jogszabály írja elő, kevesek tudják, hogy a különböző elektromos készülékeket árusító kereskedők kötelesek átvenni a náluk vásárolt vagy általuk is forgalmazott, hasonló kategóriájú és hulladékká vált elektromos termékeket. Ráadásul mindezt nemcsak díjmentesen teszik meg, de általában meghatározott összegű árengedményt is kaphatunk, amennyiben még a leadás napján és helyszínén új terméket vásárolnánk. A nagyobb áruházláncok közül a környékünkön például a Media Marktnál és a Praktikernél van erre lehetőség, de érdemes a kisebb kereskedőknél is érdeklődni.

  • Telefonok és tartozékaik

2018-ban a Jane Goodall Intézet közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével a magyar háztartásokban előforduló, használaton kívüli mobiltelefonok, valamint tartozékaik begyűjtésére és azok újrahasznosítására. A Passzold vissza, Tesó! nevű kampányhoz az elsők között csatlakozott a Pannon Egyetem, így régi mobilunkat akár a B épület aulájában található dobozban leadhatjuk. Emellett ugyanilyen gyűjtőpont működik a Vetési gimnáziumban, a Padányiban és az Ipariban, a Ringató óvodában, valamint a Zöldboltban.

  • Használt elemek

A nem használatos telefonok mellett a lemerült elemeinket is nyugodtan bevihetjük a Zöldboltba, emellett a Cholnoky úti Pennyben is működik egy gyűjtődoboz.

  • Kiégett villanykörték

Az a kis mennyiségű higany, amit az izzók tartalmaznak, használat közben nem jelentenek veszélyt ránk, ha viszont a kommunális hulladék közé dobjuk őket, már fordul a kocka. Szerencsére a különböző fényforrások visszagyűjtése és újrahasznosítási rendszere nagyon jól megszervezett: itthon ezért az Electro-Coord Nonprofit Kft. felel, akik az ország teljese területén több mint 20 ezer gyűjtőpontot működtetnek a különböző barkácsáruházak, bevásárlóközpontok, élelmiszerüzletek és hipermarketek területén. A hozzánk legközelebb eső pontot ezen az oldalon kereshetjük meg.

  • Használt étolaj

A környezet egyik legbiztosabb megkárosítása, ha a használt olajat a lefolyóba öntjük: a számítások szerint egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. Márpedig Magyarországon évente kb. 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, és csak 2%-uk hasznosul újra. Holott országszerte több mint 350  MOL kúton adhatjuk le az olajat, amiből aztán bioüzemanyag készül, de számos Coop üzletben is találunk olajgyűjtő pontot.

  • Gumiabroncs

Sajnos az illegális hulladéklerakók egyik leggyakoribb „terméke” a gumiabroncs, pedig a gumiszervizek többsége a szezonális gumicsere után minimális díjért cserébe vagy sokszor akár ingyenesen is átveszi a lefutott gumikat.

Bertalan Melinda
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.