Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Amikor tojás terem a fán

2021. április 3. 1:52
Eredetileg német szokás volt, mára Veszprémben és a Balaton-felvidéken is egyre gyakrabban botlani színes tojásfába, mely nemcsak üdítő látvány, de a közösséget is összehozza.

A húsvét egy időben rengeteg mókás szokással járt. A locsolkodás ugyan egy kicsit talán mindig megosztotta az embereket (fogadjuk el, nem mindenki szereti, ha nyakon öntik egy vödör hideg vízzel vagy egy nem jól megválasztott kölnivel hintik be), a tojásdíszítés, az eldugott finomságok felkutatása, a tojásgurítás vagy éppen a komatál készítés viszont sokak által kedvelt és szórakoztató hagyomány volt.

A hagyományok felidézését illetően most elég korlátozottak a lehetőségeink – leginkább éppen azokban a közösségi programokban, amiktől igazán élvezetes lesz az ünnep. Van ugyanakkor egy olyan megoldás, amivel úgy is együtt lehetünk egy kicsit, hogy fizikailag mégsem találkozunk.

Balatonalmádiban is tojást terem a faBalatonalmádiban is tojást terem a fa

A húsvét egyik legszebb dekorációs eleme a tojásfa, melyet akár belső térben is felállíthatunk, amennyiben egy vázába barkaágat, netán virágzó gyümölcs- vagy aranyeső ágat teszünk és tojással díszítjük, de ennél sokkal mutatósabb, ha egy rügyező kerti fa ágaira aggatjuk fel a tojásokat. Ez a szokás eredendően német nyelvterületről, Ausztriából és Németországból származik, és sokáig itt lehetett megtalálni a világ leghíresebb tojásfáját is: a türingiai Saalfeldben élő Kraft család almafája 1965 óta „termett” tojást – először csak 18-at, majd 2019-ben, amikor utoljára díszítették fel a fát, már tízezer darab volt rajta.

Aki nem látta élőben, sajnálhatja. A német bevándorlóknak köszönhetően azonban szerencsére világszerte számos helyen vették ezt a tradíciót: először Amerikában, majd nálunk is egyre többeknek tetszett meg az ötlet. Idehaza a Somogy megyei Kéthely dicsekedhetett hasonló hírrel, mint Saalfeld, ahol a helyi fát egy időben nyolcezer tojás díszítette, de nem kell messzire menni, ha szeretnénk mi is megcsodálni egy hasonlót.

A veszprémi tojásfaA veszprémi tojásfa

Elég csak a Kiskőrösi utcáig menni, ahol a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör tagjai díszítettek fel egy fát. Mivel régi hagyományukra, a locsolkodásra ezúttal nincs lehetőség, úgy gondolták, a Kiskőrösi ABC előtti fa feldíszítésével új tradíciót teremtenek, és egyfajta közös ünneplésre is lehetőséget adnak. A kezdeményezéshez így bárki csatlakozhat: az ott lakók vagy az arra járók is nyugodtan hozzáadhatnak egy-egy darab tojást a fához.

Az összetartozás, a közös ünneplés vezérelte a balatonfűzfőieket is, amikor március közepén a helyi turisztikai egyesület szervezésében feldíszítették a Béke téri posta mellett álló nyírfát. A településen viszonylag régebbre nyúlik vissza ez a hagyomány: civil kezdeményezésre először 2013-ban kerültek húsvéti tojások a fára, amelyhez aztán olykor egészen távoli városokból, például Cambridge-ből is elzarándokoltak az érdeklődők, hogy maguk is felakasszanak rá egy-egy hímes tojást. Idén ráadásul egy újdonsággal is előrukkoltak: húsvétkor geocachinges játék várja az érdeklődőket, amelyben az eseményláda rejtekhelyét a fánál található GPS koordináták mutatják majd.

A füredi Vitorlás téri fa is sokakat vonzA füredi Vitorlás téri fa is sokakat vonz

Játék nélkül, de szabadon díszíthető fa várja az ünneplőket Balatonalmádi központjában, a Tourinform iroda mellett, illetve Balatonfüred öt pontján is. Utóbbiak április 4-ig tekinthetők meg: a Vaszary Villa kertje mellett a Szent István téren, a Vitorlás téren, Balatonarács központjában a Hősök terén, valamint a Köztársaság úti lakótelepen az óvoda bejáratánál, illetve a Kovászna Parkban áll fa.

Bár a koronavírus-járvány idén is beárnyékolja az ünnepet, a települések vezetői szerint a tojásfák felállításával egy kicsit mégis összehozhatjuk a helyi közösségeket anélkül, hogy veszélyeztetnénk egymás egészségét.

Galéria
Tojásfák Veszprémben és a Balatonnál
Bertalan Melinda
Ge. Á.
Simon Dani
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Lehet, hogy van tudományos magyarázata annak, ami Krisztus kereszthalálakor történt Lehet, hogy van tudományos magyarázata annak, ami Krisztus kereszthalálakor történt Az ég elsötétült és hat és kilenc óra között teljes sötétség borult a világra, írja Máté, Márk és Lukács evangélista is a Bibliában, amikor Krisztus kereszthalálát mesélik el. Kétezer év elteltével a tudomány most több lehetséges magyarázattal is előállt, hogy mi okozhatta ezt a sötétséget. ma 10:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.