Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Takács Szabolcs kormánymegbízott a járványügyi védekezésről és a gazdaság védelméről

2021. március 4. 4:00
Egy új kifejezést tanult meg az ország, amikor a tavalyi év végén elindult az „oltakozás” a koronavírus ellen. Ez a folyamat viszont korán sem ad hoc jelleggel történik, precíz logisztika áll mögötte, amit megyei szinten a kormányhivatalok irányítanak. Takács Szabolcs kormánymegbízottal beszélgettünk arról, hogy áll a megyében az oltakozás, hogy működik ez a folyamat és hogyan tudják biztosítani a közigazgatás zavartalan működését.

A vakcina útja laborból a fecskendőbe

A Veszprém Megyei Oltási Munkacsoport áll az oltási folyamat helyi irányítópultja mögött. Az országos munkacsoport irányítása alatt létrehozott szervezet élén a kormánymegbízott áll, és a megyei tisztifőorvos, Megyei Védelmi Bizottság titkára, a megyei kórház főigazgatója, a katasztrófavédelem igazgatója, az OMSZ helyi vezetője és a megyei kollegiális háziorvosi vezető alkotják a tagokat.

A munkacsoport tagjai egy héten többször is üléseznek, ahol az aktuálisan rendelkezésre álló oltóanyagok elosztását szervezik meg, hogy minél több emberhez, minél gyorsabban eljusson a vakcina. A folyamat első lépése az, amikor az országba megérkezik egy vakcinaszállítmány. Ezt az országos munkacsoport elosztja a megyék között, a megyéken belül pedig a már említett helyi munkacsoport gondoskodik arról, hogy eljusson az oltópontokra és a háziorvosokhoz.

Pfizer, vagy Sputnik? Lényegében mindegy

Veszprém megyében jelenleg mind az 5 vakcinatípus elérhető: Pfizer-BionTech, Moderna, AstraZeneca, Sinopharm és Sputnik V.

Januárban már megtörtént az egészségügyi dolgozók oltása, majd a szociális és idősotthonokban élők és dolgozók is megkapták a vakcinát. A lakosságot február 1. óta oltják, és ez zajlik ezekben a percekben is. A vakcinák közt nincs lényeges különbség, egyedül az AstraZeneca esetében különböztetik meg a célcsoportot, amíg a többivel főleg a 60 év feletti lakosságot oltják, addig az AstraZeneca-val a 18-59 éves korosztályba tartozó krónikus betegeket.

A háziorvosok – függetlenül attól, hogy ők maguk adják be az oltást, vagy kórházi oltópontra küldik a pácienst –a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő listájáról, de a saját páciensek életkorának, krónikus betegségének figyelembevételével választják ki, hogy ki kapja meg az oltást. A rendelkezésre álló vakcinák száma folyamatosan emelkedik, a múlt héten, amikor megérkezett a kínai védőoltás, Veszprém megyében mind a 168 háziorvosi praxisnak el tudtak juttatni 54 adagot, tehát háziorvosonként 54 ember beoltása történt meg. Rajtuk kívül a kórházakban is folyamatos az oltás, itt Pfizer-rel oltanak főleg.

Közel fél Veszprémnyi embert már beoltottak

Mostanáig közel 6500 egészségügyi dolgozó, közel 3000 szociális szférában dolgozó és több mint 16 ezer állampolgár kapta meg a vakcinát a megyében.

Tehát összeadva, csaknem 26 ezren védettek már a koronavírus ellen Veszprém megyében a vakcinának köszönhetően.

Mind a tisztifőorvos, mind az infektológusok azt mondják, a vakcinák bármelyike biztosítja a védettséget. „A legjobb vakcina az, amelyiket beadják.”

A veszprémiek az oltakozási aktivitást tekintve jó helyen állnak, sokan regisztrálnak, a kormánymegbízott pedig külön kiemelte az egészségügyi dolgozók és a háziorvosok áldozatos munkáját, akik nem csak szakmailag dolgoznak kimagaslóan, hanem a páciensek visszajelzései alapján is gördülékenyen zajlik az oltóponti oltás.

Takács Szabolcs, kormánymegbízottTakács Szabolcs, kormánymegbízott

188 helyen zajlik az oltás

Veszprém megyében jelenleg 188 oltóhely működik, ez az alábbiak szerint áll fel:

  • 168 háziorvosi praxis van, ezek mindegyikében 1 oltóhely van,
  • ezen kívül hét kórházban (Veszprém, Pápa, Tapolca, Ajka, Zirc, Várpalota, Balatonfüred) összesen 22 oltóhely működik.

A Megyei Oltási Munkacsoport tevékenysége nem ér ott véget, hogy leszállítják az oltóhelyekre a vakcinákat, a rendőrség és a katonaság embereivel együttműködve ezeken a helyeken, ahol szükség van rá – például a veszprémi kórház előtt – biztosítják a parkolási lehetőséget azoknak, akik oltásra érkeztek.

Túlórák a járvány legyőzése érdekében

A koronavírus egyéni szintjén is megváltoztatta mindenkinek az életét, de hatással volt a gazdasági szereplőkre, valamint a közigazgatás működésére is. Utóbbi esetében, azaz a kormányhivatalnál amellett, hogy minden ügyféltérben és irodában bevezették a szükséges óvintézkedéseket, két főosztály munkájára még nagyobb hatással volt a vírushelyzet: a Népegészségügyi Főosztályéra, valamint a foglalkoztatási szakterületére.

A népegészségügynél dolgozók jelenleg az oltási munka szervezésében vesznek részt, de korábban, amikor még nem álltak rendelkezésre a szükséges vakcinák, szintén a frontvonalban dolgoztak, ők végezték az egészségügyi intézmények humánerőforrás-, illetve eszközigény-felmérését, később a szociális- és oktatási intézmények Covid 19-tesztelését, de a karanténelrendelő és az alól felmentő határozatokat is a a kormányhivatal népegészségügyi szakemberei hozzák meg.

A Foglalkoztatási Főosztály munkatársai pedig a Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtásában vállalnak jelenleg is többletmunkát.

Első a munkahelyek megóvása

Ez utóbbi előzménye a Kormány azon döntése, hogy elindították a gazdaság megsegítésére irányuló intézkedéscsomagot. Ez a munkahelyek megóvását és a vállalatok fennmaradásának támogatását tűzte a zászlajára.

A foglalkoztatási ráta mindig egy térség gazdasági erejének egyik mérőszáma – hangsúlyozta a kormánymegbízott, hozzátéve, hogy Veszprémben ez a statisztika érdemben nem változott a november eleji állapotokhoz képest, ami az akcióterv sikerének tudható be.

Ráadásul február óta már előfinanszírozásként folyósítják az 50%-os bértámogatást, azaz a kormányhivatal megelőlegezi a munkáltatóknak ezt a támogatást a bejelentett munkavállalóik után.

A megyében 788 foglalkoztató közel 5000 munkavállalója után kapott bér- és járuléktámogatást a turisztika és vendéglátás területén, de összességében több mint 20 ezer álláshely megóvását segítette a kormány 7 milliárd forint támogatással Veszprém megyében.

A miniszterelnök legutóbbi bejelentése szerint pedig tovább folytatódik ez a támogatási rendszer, ráadásul előrevetítve, a veszélyhelyzet után további egy hónapig élni fog még.

A járványhelyzet pozitív hozadéka a kényelemben mérhető

A kormányablakoknál és az ügyfelekkel foglalkozó osztályoknál a vírus elleni védekezés jegyében bevezették azokat az óvintézkedéseket, amelyek a fizikai kontakt ellen védenek, így például plexifalakat emeltek és csak időpontfoglalás után lehet az ügyeket személyesen intézni. Ezek az intézkedések óhatatlanul azt hozták magukkal, hogy a személyes ügyfélfogadás aránya 25%-kal csökkent. Ez a számok nyelvén Veszprém megyében azt jelenti, hogy a korábbi 520-530 ezer ügyfél helyett tavaly csak 400 ezer fordult meg a kormányablakokban.

Ezzel párhuzamosan viszont megnőtt az online ügyintézések száma, ebben 17%-os növekedést tapasztaltak. Ennek a lényege – a kormánymegbízott megfogalmazása szerint – az, hogy akár otthon, a saját erkélyünkről intézhetjük ugyanolyan precizitás mellett a hivatalos ügyeinket, mint a kormányablakoknál a személyes ügyintézés során.

A koronavírus egyik velejárója volt, hogy az ügymenetek átkerültek az online térbe, viszont ez egy olyan hozadéka a vírusnak, amit kivételesen a későbbiekben szeretnének megtartani, tovább erősíteni, hiszen egyszerre jelent kényelmesebb és gyorsabb ügyintézést az állampolgároknak.

További, az ügyintézés szempontjából jelentős könnyítést jelentő intézkedés, hogy – a járványügyi helyzetre tekintettel – a lejárt személyes okmányok, vagy éppen a gépjárművek műszaki vizsgái Magyarország területén érvényben maradnak és elég a veszélyhelyzet lejártát követő 60 napig megújítani azokat.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.