2021. április 12.
//
Gyula névnap

Tények és számok a Veszprém megyei oltás helyzetéről

Folytatódik az oltási terv végrehajtása Veszprém megyében is, az aktuális számokról, az elérhető vakcinákról és a folyamat részleteiről Takács Szabolcs kormánymegbízott tájékoztatta a sajtót.

Magyarországon tavaly december 26-án kapta meg az első ember a COVID-19 elleni védőoltást, januárban pedig az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális szférában dolgozók beoltása zajlott, valamint az idős otthonok lakói kapták meg a vakcinát, emlékeztetett Takács Szabolcs kormánymegbízott az elmúlt időszak oltási tevékenységéről szerda délelőtt tartott tájékoztatóján.

Országos szinten február első hetében kezdődött a lakosság koronavírus elleni védőoltása, jelenleg a regisztrált idősek és a 60 év alatti krónikus betegek vannak soron.

Ezen a héten is zajlik a szociális otthonokban a védőoltás második körös beadása, ez azt jelenti, hogy így már védettséget szereznek azok a lakók és dolgozók, akik igényelték a védőoltást.

A megyében a veszprémi, az ajkai és a pápai kórházak 3-3 oltócsoportja járja ezeket az intézményeket, a koordinációt a Veszprém Megyei Kormányhivatalon belül működő Veszprém Megyei Oltási Munkacsoport koordinálja.

Dr. Szeles Réka háziorvos és Takács Szabolcs kormánymegbízottDr. Szeles Réka háziorvos és Takács Szabolcs kormánymegbízott

Jelenleg Veszprém megyében 3 fajta oltóanyagot használnak: Pfizer, Moderna, AstraZeneca és a szerdai napon várhatóan megérkezik az orosz oltóanyag is.

Mivel a vakcinák tulajdonságai eltérőek, ezért a könnyebben kezelhető, mélyhűtést nem igénylő vakcinákat a háziorvosokhoz juttatják el, emellett pedig 4 kórházban (veszprémi, ajkai, tapolcai, pápai) működnek oltópontok, összesen 21 oltóhellyel. Itt Pfizer vakcinákkal oltanak.

Szerda délelőtt a sajtó képviselői előtt adott át Takács Szabolcs az AstraZeneca oltóanyagból 10 vakcinát Dr. Szeles Réka háziorvosnak, aki az oltásra regisztrált 18-59 év közötti páciensek közül olthat be 10 embert. Rajta kívül a megyében még 89 háziorvoshoz érkezik a szerdai napon oltóanyag ebből a típusból, ők szintén 10 embert olthatnak be ebből a csoportból.

Szintén ezen a héten a megye minden háziorvosi praxisa (összesen 168) kijelölhet 8 olyan pácienst, akik betöltötték a 60 éves kort és regisztráltak az oltásra, ők kórházi oltóhelyeken kaphatják meg a Pfizer vakcinát.

Ezen felül még 10 Moderna vakcinával gazdálkodhatnak a héten, ezeket szintén a háziorvosokhoz juttatja el a Megyei Kormányhivatal.

Az oltási tevékenységet a kormány oltási terve szerint egy országos munkacsoport szervezi, ők osztják szét az oltóanyagok mennyiségét megyei szintekre, ahol a megyei oltási munkacsoport szervezi a helyi szintű oltást a rendelkezésre álló vakcinamennyiség szerint.

 

Takács Szabolcs kiemelte, mostanra egyértelműen látszik, hogy egy szervezett és ütemezett oltási program zajlik, folyamatosan nő a beoltottak száma, nem csak az egészségügyi és szociális szférában dolgozók körében, hanem a teljes társadalomban is. Megnyugtatott mindenkit, hogy aki regisztrált, biztosan meg fogja kapni a vakcinát, amikor sorra kerül, a regisztráltak listájáról csak az kerül le, akit már beoltottak.

 

  • Veszprém megyében közel 5000 egészségügyi dolgozó kapta meg az oltást, főleg Pfizer vakcinával.
  • Az idős otthonok lakói és dolgozói közül közel 3000 embert oltottak már be, szintén Pfizer-rel.
  • A további beoltott állampolgárok száma a megyében, akiket Pfizer, Moderna és AstraZenca vakcinával is oltottak több, mint 3300.
  • Eddig összesen a megyében 10 800 embert oltottak be.
Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Még ebben a hónapban jöhetnek az újabb enyhítések?
Még ebben a hónapban jöhetnek az újabb enyhítések?
Két fontos előrejelzést is tett az oltási programmal kapcsolatban csütörtöki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.
Orbán: a húsvét utáni első-második napon meglesz a 2,5 milliomodik beoltott
Orbán: a húsvét utáni első-második napon meglesz a 2,5 milliomodik beoltott
Orbán Viktor miniszterelnök húsvétvasárnap reggel meglátogatta a Hungaropharma X. kerületi telephelyét, ahonnan minden hajnalban elindulnak a vakcinaszállítmányok az oltópontokra - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.
Hétfő éjfélig kell oltásra regisztrálniuk az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozóknak
Hétfő éjfélig kell oltásra regisztrálniuk az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozóknak
Március 29-én éjfélig kell oltásra regisztrálniuk az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozóknak - erre hívta fe a figyelmet a koronavirus.gov.hu vasárnap.
Mobiltelefonokkal és humánerővel is segíti az önkormányzat az oltási programot
Mobiltelefonokkal és humánerővel is segíti az önkormányzat az oltási programot
Az önkormányzat folyamatos kapcsolatban áll minden egészségügyi és járványügyi munkát végző intézménnyel, a házi orvosokkal, a kórházzal és a kormányhivatallal, a velük való egyeztetés után döntöttek arról, hogy hogyan támogatja a város az oltási munkát.
Biztonságos az AstraZeneca
Biztonságos az AstraZeneca
Biztonságosnak minősítette az Európai Gyógyszerügynökség az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus-elleni vakcináját, de további vizsgálatokat tart szükségesnek - közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség csütörtökön.