2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Laptopokkal támogatja a Rotary Club a rászorulók távoktatását

A Rotary Club Balatonfüred – Veszprém a héten 5 nehéz helyzetben lévő gyermeknek adott át laptopokat a digitális oktatásban való részvétel támogatására. A klub még tavaly ősszel indította el Suli Laptop programját, aminek a koncepciója, hogy a versenyszférában már nem használt, de egyébként jól működő laptopokat a klub befogadja, azt az egyik klubtag informatikai cége felújítja, majd pályázat útján a leginkább rászoruló gyermekeknek adja.

Az ezzel kapcsolatos megkeresést számos cégnek küldte el az egyesület, a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. reagált a leggyorsabban pozitívan, így tőlük származik a most átadott öt készülék. A laptopokat a Valeo kollégái újratelepítették, és még decemberben átadták a klubnak, ezt követően a Silver Frog Informatikában újították fel az átadás előtt.

Az eszközöket megkapó gyermekek kiválasztása pályázat útján történt. A Rotary Club a tankerületeken és a Szakképzési Centrumon keresztül szólította meg az iskolák pedagógusait, hogy a szerintük leginkább rászoruló gyermekekről elektronikusan nyújtsanak be pályázatot. Csatolni kellett a gyermek saját motivációs levelét is. Összesen közel 200 pályázat érkezett, amelyet a klub tagjai szociális helyzet, tanulmányi eredmény, iskolán kívüli aktivitás alapján raktak sorba. „Embert próbáló feladat volt ennyi nehéz sorsot végigolvasni és sorrendbe állítani, mind az öten értékelők gondoltuk, hogy legalább 50 laptopnak van helye, de most már tudjuk, hogy többnek is”- mondta Hartmann Péter az egyesület elnöke.

Az átadásokra az iskolák környékén került sor, a pedagógusok és a szülők részvételével. Az 5 gyermek között van nagycsaládos, beteg, de olyan is, aki országos helyezéseket ér el versenyeken miközben hajnalban az állatokat eteti a család megélhetését támogatva. Abban egyeznek, hogy mind az öten jó tanulók és példaképeik közösségüknek.

Bár a COVID19 és a távoktatás erős aktualitást ad a kezdeményezésnek, de azt gondoljuk, hogy hosszútávon is van létjogosultság a programnak. A pandémia elmúlik, de akkor is lesz számos nehéz helyzetben lévő család. Talán pont egy laptopon múlik, hogy egy tehetséges és fejlődni, tanulni akaró gyermek kitörjön és az ő családja már ne legyen nehéz helyzetű. Egy folyamatos több éves programban gondolkodunk – mondta Pató Sándor klubelnök.

Hiszünk ebben a programban, hiszen a nagyvállalatoknál 3-4 évente cserélnek gépparkot, amelyek kis ráfordítással még 3-4 évig jól használható számítógépek lesznek. Az pont egy gimnázium vagy középiskola hossza. Nem múlhat egy kis szervezésen, hogy valaki ki tud törni a nehéz helyzetből vagy sem, ezért továbbra is nagyon várjuk a felajánlott laptopokat, és köszönjük a Valeo-nak, hogy elsőként csatlakozott a programhoz – mondta el Molnár Szabolcs a program koordinátora.

A Rotary Club Balatonfüred várja azon cégek jelentkezését, akik használt laptopadománnyal a programban részt vennének a rotarybalaton@gmail.com címen, vagy személyesen bármelyik klubtagnál.

vehir.hu

További cikkek

Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Pénteken kora este elindult Veszprémből egy hat autóbuszból álló konvoj egyenesen az ország keleti határa felé, Záhonyba. A menetet a V-Busz flottájának azon buszai alkották, amelyeket a járműpark tavalyi lecserélése után már nem használt a szolgáltató, most viszont ukrán városokban segíthetnek a helyi közösségeknek. Ez Veszprém egyik humanitárius adománya a háború sújtotta szomszédunknak.
Befőzőgéppel a közösségépítésért
Befőzőgéppel a közösségépítésért
2016 óta közel 90 helyre látogatott már a Kárpát-medencében a Civil Összefogás Fórum-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) a Magyar Asszonyok Érdekszövetségével együtt, hogy felkeressék a helyben aktív civil szervezeteket, vagy éppen nagycsaládosokat és speciális lekvárkészítő gépet adományozzanak nekik.
Veszprémi cég segít a rászoruló családoknak az ajándékozásban
Veszprémi cég segít a rászoruló családoknak az ajándékozásban
A munkavállalók összeállított ajándékcsomagokat, okostelefonokat, asztali számítógépeket és laptopokat adományozott a Valeo a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézménynek.
Jótékonykodás egy pohár fröccs mellett
Jótékonykodás egy pohár fröccs mellett
A Rotary Club Balatonfüred-Veszprém és a Veszprémi Családsegítő Központ közös adománygyűjtési programot szervez a Rozé, Rizling és Jazz Napokon.
Orvostechnikai eszközt kapott a Csolnoky Ferenc Kórház
Orvostechnikai eszközt kapott a Csolnoky Ferenc Kórház
A Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft.-től a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány közreműködése nyomán új orvostechnikai eszközöket adományozott a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekgyógyászati Centrum számára.