Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
0°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
0°C

Udvardy György: a házasság a kölcsönös ajándékozás és elfogadás helye

2021. február 14. 16:15
Udvardy György érsek ünnepi szentmiséjével zárult a Házasság Hete Veszprémben.

Az Árpád-házi Szent Margit templomban tartott záró szentmisén a veszprémi érsek úgy fogalmazott, Jézus minden tanításának és szolgálatának célja az ember és Isten közti szövetség megújítása. Egy olyan szövetségé, amely nem csupán szerződés, melynek során a felek megállapodnak egymással a kölcsönös előnyökért.

A házasság szentségében Isten országa hatékonyan valósul meg, mely nem értelmezhető csupán a természet rendje alapján. „Ha így tennénk, sok ma feltett kérdést igaznak gondolhatnánk a hűségre, az egyszer kimondott igenre, az egyén és a közösség kapcsolatára és a házaspárok végérvényes elköteleződésére vonatkozóan.

Mi nem pusztán a természet síkján tekintünk a házasságra, hanem Isten országának jeleként és megvalósulásaként. A szövetségi hűség, az Újszövetség megújulását látjuk benne”

- mondta.

A Házasság Hetének záró szentmiséjét Udvardy György veszprémi érsek celebrálta 2021 február 14-én az Árpád-házi Szent Margit templomban.A Házasság Hetének záró szentmiséjét Udvardy György veszprémi érsek celebrálta 2021 február 14-én az Árpád-házi Szent Margit templomban.

Udvardy szerint a házasság szentségére és hűségére tekinthetünk úgy, „ahonnan távozni kényszerül a gonosz, mert nincs terepe, nincs lehetősége és esélye. A szentség erejével le tudják győzni nem csak a természet rendjét, hanem el tudják űzni és ki tudják zárni a gonosz lelket és annak minden csábítását” -fogalmazott.

Mint mondta, Isten országának megvalósulása teszi értelmezhetővé a házastársak áldozatát. E nélkül a házasság többé-kevésbé csak egy erőfeszítés lenne. Kiemelte: úgy tekintünk a házasságra, mint a kölcsönös ajándékozás és az elfogadás helye.

A veszprémi érsek említést tett azokról a nehézségekről is, amelyek ma a családokat érintik. „Fontos hangsúlyozni a házastársak prófétai szerepét: védeni az ember méltóságát, teremtményi mivoltát, és a teremtést." Kiemelte: lényeges hatékony, megkérdőjelezhetetlen jelként állni a kultúra, a társadalom és az ideológiákkal szemben.

A Házasság Hete záró szentmiséje teljes egészében visszanézhető a Youtube-on:

Ge. Á.
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.