Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Udvardy György: a házasság a kölcsönös ajándékozás és elfogadás helye

2021. február 14. 16:15
Udvardy György érsek ünnepi szentmiséjével zárult a Házasság Hete Veszprémben.

Az Árpád-házi Szent Margit templomban tartott záró szentmisén a veszprémi érsek úgy fogalmazott, Jézus minden tanításának és szolgálatának célja az ember és Isten közti szövetség megújítása. Egy olyan szövetségé, amely nem csupán szerződés, melynek során a felek megállapodnak egymással a kölcsönös előnyökért.

A házasság szentségében Isten országa hatékonyan valósul meg, mely nem értelmezhető csupán a természet rendje alapján. „Ha így tennénk, sok ma feltett kérdést igaznak gondolhatnánk a hűségre, az egyszer kimondott igenre, az egyén és a közösség kapcsolatára és a házaspárok végérvényes elköteleződésére vonatkozóan.

Mi nem pusztán a természet síkján tekintünk a házasságra, hanem Isten országának jeleként és megvalósulásaként. A szövetségi hűség, az Újszövetség megújulását látjuk benne”

- mondta.

A Házasság Hetének záró szentmiséjét Udvardy György veszprémi érsek celebrálta 2021 február 14-én az Árpád-házi Szent Margit templomban.A Házasság Hetének záró szentmiséjét Udvardy György veszprémi érsek celebrálta 2021 február 14-én az Árpád-házi Szent Margit templomban.

Udvardy szerint a házasság szentségére és hűségére tekinthetünk úgy, „ahonnan távozni kényszerül a gonosz, mert nincs terepe, nincs lehetősége és esélye. A szentség erejével le tudják győzni nem csak a természet rendjét, hanem el tudják űzni és ki tudják zárni a gonosz lelket és annak minden csábítását” -fogalmazott.

Mint mondta, Isten országának megvalósulása teszi értelmezhetővé a házastársak áldozatát. E nélkül a házasság többé-kevésbé csak egy erőfeszítés lenne. Kiemelte: úgy tekintünk a házasságra, mint a kölcsönös ajándékozás és az elfogadás helye.

A veszprémi érsek említést tett azokról a nehézségekről is, amelyek ma a családokat érintik. „Fontos hangsúlyozni a házastársak prófétai szerepét: védeni az ember méltóságát, teremtményi mivoltát, és a teremtést." Kiemelte: lényeges hatékony, megkérdőjelezhetetlen jelként állni a kultúra, a társadalom és az ideológiákkal szemben.

A Házasság Hete záró szentmiséje teljes egészében visszanézhető a Youtube-on:

Ge. Á.
további cikkek
Nászút a világ körül – Zárug Zita és Harkányi Árpád története Nászút a világ körül – Zárug Zita és Harkányi Árpád története A Házasság hetének rendezvényei szombaton is folytatódtak, a Gizella Hotel És Étteremben egy nem mindennapi kerekasztal beszélgetésre került sor. Az idő végességéről, a bátrak szerencséjéről, a tudatosságról mesélt Zárug Zita és férje, Harkányi Árpád, akik mertek nagyot álmodni: egy héttel esküvőjük után szó szerint a nyakukba vették a világot, biciklire ültek, és négy évig világot láttak… 2024. február 17. 22:01 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36 A házasság nem egy pont, hanem folyamatos lépkedés Házasság hete A házasság nem egy pont, hanem folyamatos lépkedés „És boldogan éltek, míg meg nem haltak...” – hangzik el a mese végén, pedig a valóságban ritkán így zajlanak a házasságok. Néha vannak nehéz pillanatok benne, de ha jól csináljuk, ezek nem töréspontok lesznek, hanem lehetőségek a fejlődésre. Erre világít rá az idei Házasság hete rendezvénysorozat is február 11–18. között. 2024. február 8. 17:03 Logókba zárt családi értékek Házasság hete Logókba zárt családi értékek Szerdán délután a Városházán kihirdették az eredményét annak a rajzpályázatnak, amit a Házasság hete alkalmából szerveztek meg helyi gyermekeknek. A feladat a szakmai zsűri szerint sem volt egyszerű, logót, vagy pecsétmintát kellett tervezni, aminek központi motívuma a család volt. 2023. február 23. 14:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.