2021. április 12.
//
Gyula névnap

Megérkezett az AstraZeneca vakcina megyénkbe

A megye aktuális oltási helyzetéről számolt be szerda délelőtti sajtótájkoztatóján Takács Szabolcs kormánymegbízott.

Mint felidézte, januárban az ország minden megyéjében megalakultak a megyei oltási munkacsoportok a kormánymegbízottak vezetésével. Az oltócsoport gondoskodik a megyébe érkező vakcinák szétosztásáról a kórházi oltópontok és háziorvosi praxisok között. Januárban véget ért az egészségügyi dolgozók célzott oltása és 59 intézményben: szociális- és idősotthonban szervezték meg a bentlakók és dolgozók oltását. 

Dr. Pápai Enikő megyei tisztifőorvos és Takács Szabolcs kormánymegbízott a kiszállítandó oltóanyagokkal (Fotó: Veszprém Megyei Kormányhivatal)Dr. Pápai Enikő megyei tisztifőorvos és Takács Szabolcs kormánymegbízott a kiszállítandó oltóanyagokkal (Fotó: Veszprém Megyei Kormányhivatal)

Február első napjaiban aztán a lakosság körében is megkezdődött az oltás. A kórházi oltópontokon a Pfizer vakcinájával a háziorvosok által beutalt, háziorvosi körzetenként 6-6 idős embert oltották be. A megyében összesen 40 háziorvosi praxisba érkezett Moderna vakcina, amivel praxisonként tíz idős személyt oltottak be a múlt héten. 

Ezen a héten megérkezett az AstraZeneca vakcina is megyénkbe, amit a 18-59 év közötti, krónikus betegségben szenvedők körében lehet felhasználni, ezeket is a háziorvosi körzetekbe juttatják el, és azokat legkésőbb péntekig fel kell használni. 

vehir.hu