2021. április 13.
//
Ida névnap

Megjelent a Séd kritikai lap idei első száma

2021. február 12. 22:33
Megjelent és online elérhető a Séd folyóirat idei első száma.

A lapban természetesen figyelmet kap a pandémia, illetve annak hatása a veszprémi kulturális életre: Schreiber Márta a könyvtár rendhagyó működéséről számol be, Kovács Attila pedig arról ír, hogyan élhet egy zeneszerző-zenész ebben a világjárványtól félig hibernált világban?

Persze vannak dolgok, amiket a világjárvány sem zárhat be: a köztéri műalkotások pedig pontosan ilyenek. Csuhai István Andrássy Kurta János: Ülő férfi, álló nő elnevezésű, Stadion utcában található alkotását mutatja be, míg a következő oldalon előbbi szerző könyvét méltatja Herth Viktóra. Szintén egy közterületen látható alkotáshoz, Csikász Imre Petőfi Sándor domborműves emléktáblájához kalauzol el minket Ács Anna – hogy aztán Karlinszky Balázs rögtön szembesítsen minket Csikász egy másik munkájával, ami éppen Petőfi szabadságharcának leverőjét, Ferenc Józsefet ábrázolja. Csikász munkásságával foglalkozik Kilián László is, aki Batsányi János várbéli domborművéhez invitálja az olvasót.

Veszprém történelméről is tanulhatunk a friss lapszámból. Tevesz Mária a Szent László-templom üvegablakairól értekezik, Regenye Judit pedig a távoli múltba vezet vissza minket, azokba az időkbe, amikor Veszprém már lakott volt, de a magyaroknak még hírét se ismerték a Kárpát-medencében. Az időutazásban aztán Katona Lajos mondta be az all-int: írásában a pliocén korba, 5,3 millió évvel ezelőttre repít vissza minket, amikor a  Balaton-felvidék vulkánjai még aktívak voltak, és amely kornak emlékeit a bazalt különböző felhasználási formáiban a mai napig megtalálhatjuk a városban. 

A lap online olvasható, ezen a linken lehet megtalálni.

vehir.hu

További cikkek

Hatvan éve léptük át a világűr határát
Hatvan éve léptük át a világűr határát
Hatvan évvel ezelőtt az emberiség olyasmit vitt véghez, amit korábban egyetlen fajnak sem sikerült: elhagytuk a bolygónkat és kiléptünk a világűrbe.
Augusztusra költözik, és magyar produkciókkal jön a VeszprémFest!
Augusztusra költözik, és magyar produkciókkal jön a VeszprémFest!
Az elhúzódó koronavírusjárvány miatt a korábban meghirdetetthez képest új időpontban, augusztus 17-21 között rendezik a VeszprémFestet.
Ismét verssel fizethettek a színházszeretők
Ismét verssel fizethettek a színházszeretők
Hatodik alkalommal rendezte meg a Veszprémi Petőfi Színház egyedi „Fizessen verssel” kezdeményezését a Magyar Költészet Napja alkalmából.
A vers érzelmi vakcina
A vers érzelmi vakcina
Amely épp úgy működik, mint a rendes oltás: attól nem véd meg, hogy átéljünk bizonyos érzelmi szituációkat, de segít, hogy sokkal könnyebben vészeljük át őket. A magyar költészet napja alkalmából Nyáry Krisztián online előadására hívta az érdeklődőket az Eötvös Károly Megyei Könyvtár.
Várom, hogy lehessen virágot ültetni, de a munkát még jobban
Várom, hogy lehessen virágot ültetni, de a munkát még jobban
Gáspár Sándor, Kossuth-díjas színművész már 2013 óta a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, ez alatt az időszak alatt a fővárosban is játszott, de vidéken is vendégszerepelt, így például Veszprémben. A vírus óta jórészt Alsóörsön van, onnan jár be abba a városba, ahol éppen dolga van. Mi Székesfehérváron találkozunk vele, egy rádiójáték felvétele után.