2023. március 28.
//
Gedeon névnap

Mérföldkő az állatvédelmi program megújításában: online kérdőíven bárki elmondhatja véleményét

Újabb szakaszába lépett a Nemzeti Állatvédelmi Program megújítása, a párbeszédbe immár bárki bekapcsolódhat a vasárnap elindított online felületen. Az agrárminiszter és Ovádi Péter Budapesten, az ország legnagyobb állatmenhelyén mutatták be azokat a témákat, amelyekben egy hónapig várják mindenkinek a véleményét.

Vasárnaptól már elérhető az allatvedelem.kormany.hu oldalon az a kérdőív, amelyben 2 gondolatmenet mentén és 13 kérdésben lehet elmondani a véleményt az állatvédelem jogi és gyakorlati helyzetéről.

A pérbeszéd elindítása annak a munkának az újabb mérföldköve, amit Ovádi Péter, Veszprém térségének országgyűlési képviselője kezdett tavaly ősszel, amikor képviselői feladata mellett a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és annak végrehajtásáért felelős miniszteri biztosnak nevezték ki.

Ovádi Péter, miniszteri biztos, Nagy István, agrárminiszter és Nyitari Zsolt, miniszterelnöki megbízottOvádi Péter, miniszteri biztos, Nagy István, agrárminiszter és Nyitari Zsolt, miniszterelnöki megbízott

A mostani párbeszéd kapcsolódik a Kormány azon törekvéséhez, amely biztosítja, hogy az embereknek ne csak négyévente legyen lehetősége elmondani véleményüket, hanem két választás között is üzenhetnek a kormánynak.

Ezt Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta vasárnap délelőtt a NOÉ Állatotthon előtt tartott sajtótájékoztatón, ahol Nagy István agrárminiszer és Ovádi Péter miniszteri biztos bemutatta a kérdőívet.

Nyitrai hozzátette, eddig már több, mint 10 alkalommal folytattak sikeres párbeszédet valamilyen témában – például az alaptörvény módosításáról, szociális és gazdasági témában, a bevándorlással, vagy éppen a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban – és ehhez kapcsolódik most az állatvédelmi kérdőív is.

Fontos, hogy a párbeszédet mindig tettek, konkrét szabály- és törvénymódosítások követték a beérkezett vélemények, javaslatok alapján.

Nagy István, agrárminiszer kiemelte, az állatvédelem nem csak erkölcsi és etikai kérdés, hanem természetvédelmi, közegészségi és közbiztonsági jelentősége is van.

Már hosszú évek óta dolgoznak az állatok védelme érdekében, felléptek az állatkínzás ellen és ma már az ezzel kapcsolatos bűncselekmények büntethetőségéről Magyarországon a törvények egyértelműek és európai viszonylatban is a szigorúbb szabályozások közé tartoznak.

Nagy hangsúlyt fektetnek az edukációra, évről évre biztosítanak pályázati forrásokat és támogatásokat. A központi költségvetésben 2017 óta az agrártárca kezdeményezésére külön forrás áll rendelkezésre, amely 100%-ban állatvédelmi célokra fordítható - közölte a miniszter.

Kitért arra is, hogy emellett figyelmet fordítottak az ivartalanításra is: 2019-ben a kormány 100 millió forintot biztosított az ezzel kapcsolatos programra.

Törekvéseik folytatásaként pedig tavaly az állatvédelem tematikáját miniszteri biztosi szintre emelték.

Ez utóbbiért felel Ovádi Péter, aki a sajtótájékoztatón mérföldkőnek nevezte a most elindított párbeszédet az állatvédelem területén, amely azt a céljukat segíti elő, hogy Magyarország 5 éven belül Európa élvonalába tartozzon az állatvédelem területén is.

Ehhez viszont őszinte kommunikációra és együttműködésre van szükség, hangsúlyozta.

Elmondta, hogy eddigi miniszteri biztosi munkája során már számos civil szervezettel került kapcsolatba, akiknek az állatévdelem nem munka, hanem hivatás. Az országjárást a jövőben is folytatja, viszont addig is, a mostani kérdőívvel kiterjesztik ezt a párbeszédet a széles társadalomra is.

Ovádi úgy fogalmazott: ez a kommunikáció egy eszköz ahhoz, hogy olyan Magyarországot építsünk, amelyre gyermekeink is büszkék lehetnek.

A kérdőívet elsőként Schneider Kinga, a NOÉ Állatotthon vezetője töltötte ki a miniszter és a miniszteri biztos társaságában.

Összesen 13 kérdés szerepel benne, amelyek az állatvédelem jogszabályi környezetéről, valamint a felelős állattartás helyzetéről szólnak:

 • a civil szervezetek támogatási rendszere;
 • az oktatás;
 • a kóbor állatok helyzete;
 • a bántalmazást elszenvedő haszonállatok helyzete;
 • a nem megfelelő állattartással szembeni fellépés;
 • az eljárások gyorsítása;
 • az állatkínzás büntetése;
 • a tiltott állatviadalok szabályainak szigorítása;
 • az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanács működése;
 • a pirotechnikai eszközök használata;
 • a cirkuszi vadállatok helyzete.

A kérdőív elérhető az allatvedelem.kormany.hu oldalon és egészen 2021. március 7-ig van lehetőség kitölteni azt.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Öt kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények állatvédő és állatbarát címek elnyerésére egy hónappal meghosszabbított határidővel, április 30-ig - közölték az MTI-vel kedden a szervezők.
Vigyázzunk a sünökre a kerti munkák során
Vigyázzunk a sünökre a kerti munkák során
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a tavaszi kertrendezés idején a lombhalmok alatt megbúvó sünök védelmére hívja fel a lakosság és az önkormányzatok figyelmét.
Állatvédő alapítványt hozott létre az igazságügyi tárca
Állatvédő alapítványt hozott létre az igazságügyi tárca
Új alapítványt hozott létre az igazságügyi tárca Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány néven az állatvédelem erősítése, fejlesztése érdekében.
Idén októberben tartják az állatvédelmi témahetet
Idén októberben tartják az állatvédelmi témahetet
2023-ban is készülhetnek az óvodák és iskolák az állatvédelmi témahétre, amit idén október 2-15 között szerveznek meg, jelentette be Ovádi Péter, állatvédelemért felelős kormánybiztos.
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Húsz veszprémi óvoda és általános iskola vehetett át madárodút, madáretetőt és eleséget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülettől (BABAKO) szerdán, a Csillag úti óvodánál.