Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Uzsorával nyomorgatták falubelijüket

2021. február 2. 14:53 // Forrás: Veszprém Megyei Főügyészség
Uzsorabűncselekménnyel-, zsarolással-, hatósági eljárásban elkövetett kényszerítéssel-, valamint kiskorú veszélyeztetésével vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség azt a férfit, aki nagyon rossz anyagi körülmények között élő ismerősével szemben követte el bűncselekményeit, és azok egy részébe kiskorú gyermekeit is bevonta. Élettársa is a vádlottak padjára kerül, ellene uzsora és kiskorú veszélyeztetésének bűntette, valamint garázdaság vétsége a vád.

A vád szerint a Veszprém közeli faluban élő pár 2014-től kezdve havi 5-30 ezer forint közötti összegeket adott kölcsön az általuk ismert férfinak azzal, hogy minden hónap 12-éig a pénz kétszeresét kell visszafizetnie. A sértett és vele együtt élő édesanyja is rokkantnyugdíjasok voltak, ezért a férfi a követelt összeget csak úgy tudta megadni, hogy a törlesztéshez édesanyja nyugdíját is felhasználta, majd újabb kölcsönt vett fel az őket szorongató elkövetőktől. Miután havonta alig néhány ezer forintjuk maradt, további kölcsönfelvételre, szomszédoktól való kéregetésre kényszerültek. Az évek során az uzsorakamatot felszámító férfi a sértett régóta különélő édesapjának az ingatlanban maradt szerszámgépeit is megszerezte, a több mint 800 000 forintot érő eszközöket jóval áron alul „vásárolta meg”. A megvádolt férfi ezen túl többször megfenyegette a sértettet, ha nem fizet rendesen vagy feljelenté őt a rendőrségen, akkor ismerősei eljönnek és ellátják a baját. A sértett félt a vádlottaktól, ezért folyamatosan fizetett.

A pár a kölcsönadásokba három kislányát is bevonta, mégpedig úgy, hogy a sértettnek személyesen a 10, 8 és 7 éves gyermekektől kellett kölcsönkérnie, hogy a kamat az ő zsebpénzüket növelje. A szülők az uzsora útján történő könnyű pénzszerzés vonzóvá tételével gyermekeik erkölcsi fejlődését súlyosan veszélyeztették.

Amikor a sértett már végképp nem bírt többet fizetni, édesapjával együtt ment el feljelentést tenni a rendőrségen. A büntetőeljárás megindulása után a megvádolt nő a rendőrkapitányság előtt találkozott a sértettel, számon kérte a feljelentés miatt, majd tenyérrel erősen arcon ütötte.

Az ügyészség mindkét vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnak azzal, hogy a nő esetében annak végrehajtását függessze fel. Indítványozta továbbá, hogy a bíróság a bűncselekménnyel jogtalanul megszerzett haszonra rendeljen el vagyonelkobzást, valamint a férfi szülői felügyeleti jogát szüntesse meg és tiltsa el minden olyan foglalkozás gyakorlásától, melynek keretében kiskorúak nevelésével, felügyeletével foglalkozna.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.