Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Rugalmasságot és az értékek megóvását ígéri az új főépítész

2021. február 1. 14:00
Február 1-től lépett hatályba az új főépítész kinevezése, aki hosszú távra tervez Veszprémben, munkájában pedig rugalmasságot és az értékek megőrzését ígérte. Sulyok Balázzsal a megbízás aláírása után készítettünk interjút.

Sulyok Balázs Debrecenben született, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végzett, majd a Mesteriskola elvégzése után Tolna megyében kezdett el építész vezető tervezőként dolgozni. Veszprémet is jól ismeri, hiszen a '90-es évek közepén részt vett az Óváros tér egyik bankfiókjának műemléki felújításában, pár éve pedig az érsekség több, szintén műemléki épületének energetikai felújításában volt vezető tervező.

A Dél-dunántúli régiót hagyta ott Veszprémért, ahol a főépítész posztját tölti be a jövőben. Horváth Gáborral (a most nyugdíjba vonuló főépítésszel, a szerk.) egyébként jó viszonyt ápol, korábbi szakmai konferenciákon már többször találkoztak, az elmúlt hónapokban pedig már főépítészi csoportvezetőként vett részt az önkormányzati munkában.

Sulyok Balázs Porga Gyula polgármesterrel aláírja kinevezését a VárosházánSulyok Balázs Porga Gyula polgármesterrel aláírja kinevezését a Városházán

Sulyok Balázs mozgalmas időszakban érkezett Veszprémbe, hiszen a megyeszékhelyen az Európa Kulturális Főváros infrastrukturális beruházásai mellett javában zajlanak a Modern Városok Program építkezései is.

Elmondása szerint nyitott az együttműködésre, munkájában igyekszik rugalmas lenni, tapasztalataival pedig szívesen segít ezekben a futó projektekben is.

Korábban Szekszárdon megbízott főépítészként is dolgozott, majd 2012-től egészen 2019-ig Tolna megye főépítészi pozícióját töltötte be.

Veszprémnek az egyik legnagyobb erőssége az értékmegőrzés. Amellett, hogy nyitottnak kell lenni az új beruházások felé, nem szabad veszni hagyni a régi értékeket sem. Ez nem egyszerű feladat, de meg lehet találni benne az egyensúlyt.

Fogalmazta meg filozófiáját, amikor a jövőbeni irányvonalakról érdeklődtünk.

Dr. Dancs Judit jegyző, valamint Sulyok Balázs főépítész és Porga Gyula polgármesterDr. Dancs Judit jegyző, valamint Sulyok Balázs főépítész és Porga Gyula polgármester

Ha Veszprém építészeti stílusjegyeit nézzük, nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy lássuk, a patinás, szecessziós épületek mellett a városban meghatározó a szocreál stílus is. Amikor arról érdeklődtünk az új főépítésznél, hogy mennyire jelent nagy kihívást összehangolni e két eltérő stílust, úgy fogalmazott:

A szocreál épületeknek a sok hibájuk mellett van előnyük is. Ezek viszonylag arányos házak. Az energetikai felújítások során, amelyek elengedhetetlenek, lehetőség van, hogy formájukban, színükben is megújuljanak. Erre számos magyar és európai példa is van, ahol egy-egy felújítás után sokkal barátságosabbak, városkép szempontjából pedig esztétikusabbak lesznek az épületek.

A főépítész hatásköre egyébként nem csak az ingatlanokra terjed ki, hanem a közterekre, parkokra is. Sulyok Balázs pedig igyekszik ennek szellemében komplexen tekinteni a városra és ezekre a tényezőkre is külön figyelmet szentelni.

Tehát nem csak a két végletben, az új építkezésekben és a műemlékvédelemben kell gondolkodni, hanem a már meglévő és napi használatban lévő városi épületállomány megóvásában, felújításában is.

Veszprémben a következő években jelentős építészeti fejlesztések lesznek, örülök - és egyben megtiszteltetés -, hogy ebben a munkában részt vehetek

– zárta gondolatait Sulyok Balázs, Veszprém új főépítésze.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.