2022. január 17.
//
Antal névnap

Fejlesztenék a várbörtönt és a szomszédos ingatlanokat

2021. január 28. 17:00
mti
Háromoldalú együttműködést írt alá Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Törvényszék. Az együttműködési megállapodás a Veszprémi várbörtön múzeum fejlesztését, a volt Ruttner-ház rekonstrukcióját, valamint a Várkert felújítását támogatja.

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím elnyerése Veszprém és a várost körülölelő Bakony-Balaton régió kiemelkedően gazdag kulturális életének nemzetközi elismerése. Az EKF cím esélyt ad arra, hogy a térségben az ország egyik legjelentősebb kulturális-kreatív régióját hozzuk létre. Ennek nem csak társadalmi, de komoly gazdasági hatásai várhatók, mellyel egy új fejlődési pályára tudjuk állítani a régiót és melynek köszönhetően valódi térségi együttműködés jöhet létre.

A fenti célok elérése érdekében a VEB2023 Zrt. már a pályázati szakaszban felsorakoztatta azon infrastrukturális fejlesztéseket, melyeknek alapvető célja volt, hogy a városban meglévő régi, funkció nélküli, felújításra szoruló épületeket újra élettel töltse meg. Erre a célra jelölték ki a veszprémi várat, benne a Várbörtön múzeumot; a Jókai utca 8. alatti régi Ruttner-házat, valamint a Vár utca 17. – Várkert fejlesztését, illetve ezen fejlesztések lehetséges összekapcsolását.

A csütörtökön aláírt megállapodás meghatározza a Törvényszék feladatait és céljait a Várbörtön működtetésével és fejlesztésével kapcsolatban; az önkormányzat és a VEB2023 közös feladata pedig az, hogy a vár turisztikai és kulturális életét felpezsdítse.

A Ruttner-ház jelenleg nem használt, helyi védett épület, melyben felújtása után kiállítótér és osztálykirándulásokat kiszolgálni képes hostel működne. E fölött az ingatlan fölött helyezkedik el a Törvényszék épületéhez kapcsolódó őrbódé, amit elbontva új bejáratot alakítanának ki a börtönmúzeumhoz, megszüntetve ezzel az átjáró forgalmat a Törvényszéken.

A Vár utca 17-ben található Várkert országosan védett műemlék épületet jelenleg szintén nem használják. Az ezzel kapcsolatos fejlesztés célja az épület felújítása, hogy aztán kreatív alkotó- illetve előadóművészek használhassák. Az ingatlanon keresztül egy újabb bejárat nyílhat a várbörtönhöz, elkerülve az átjárást a Törvényszéken.

Az említett fejlesztések koncepcióját márciusban mutatják be.

vehir.hu