Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Március elsejéig meghosszabbították a jelenlegi korlátozásokat

2021. január 28. 11:13
A kormány döntéseiről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter számolt be csütörtökön.

Gulyás elmondta: a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült megfékezni és kordában tartani a járvány terjedését. A szakemberek szerint azonban bármilyen enyhítés újbóli járványhullámhoz vezetne, ami még szigorúbb intézkedéseket igényelne, ahogy Európa több országában is nálunk szigorúbb intézkedések vannak hatályban. 

Gulyás Gergely (fotó: MTI / archív)Gulyás Gergely (fotó: MTI / archív)

A jelenleg érvényes szabályokat március 1-jéig meghosszabbítják. Mivel ehhez a rendkívüli jogrend meghosszabbítása is szükséges, így a kormány kéri a parlamentet, hogy újabb 90 nappal toldja meg a veszélyhelyzetet. 

Gulyás rámutatott, hogy két esetben lehet enyhíteni: ha a járvány terjedése tovább mérséklődik, jelentősen csökken az aktív fertőzöttek száma; vagy, ami hosszú távon megoldást jelent, ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina. Éppen ezért a kormány a következő napokban és hetekben a lehető legtöbb vakcina beszerzésén dolgozik. Mivel az Unió felől érkező oltóanyagok száma rendkívül alacsony, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a 70%-os oltottsági szintet a lehető leghamarabb elérjük. Ehhez szükség van már forrásból származó oltásokra is: a brit AstraZeneca, az orosz Szputnyik-V,  és  a kínai Sinopharm oltások beszerzéséről is tárgyalnak. A kormány döntött arról, hogy rendkívüli engedélyt adnak minden olyan vakcinának, amivel a világban már több mint 1 millió embert beoltottak. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ne ellenőrizné ezeket az oltóanyagokat, mielőtt élesben is bevetik őket. 

A kancelláriaminiszter hozzátette: a kormány látja, hogy mely szektorokban okoz komoly gondot a jelenlegi szabályok betartása: különösen a szolgáltatóiparban és a vendéglátásban. A hivatalok mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének gyorsítása érdekében, eddig már 7 milliárd forintot ki is utalt a kincstár. Gulyás kijelentette: amikor lehetséges lesz a lazítás, elsőként a vendéglátóhelyeket nyitják ki. Ehhez azonban vakcina kell. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56 Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 2024. április 16. 11:48 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46 Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány 108 milliárd forint keretösszeggel az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére: egymillió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján. 2024. április 5. 15:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.