Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

Általában megosztó a Nobel-békedíj, tavaly ismét egy szervezet kapta

2021. január 24. 4:00 // Forrás: MTI, Vehír
A Nobel-békedíjat nem adják át minden évben, olykor a felterjesztettek névsora is vitákat generál. A 2020-as Nobel-díjasokról Veszprémben tartottak online konferenciát a héten.

Szokásához híven az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottsága idén januárban is konferenciát szervezett a legutóbbi Nobel-díjasokról. Idén rendhagyó módon, és „természetesen” online rendezték meg az előadássorozatot, amihez bárki csatlakozhatott egy zoomos linken keresztül.

Minket egyik legjobban a béke Nobel-díjas személyéről szóló előadás érdekelt. Előbbi valójában nem is természetes személy, hanem egy szervezet, méghozzá a WFP. Nem csoda, ha ez a név elsőre nem mond önnek semmit. Ha kibontjuk, máris érhetővé válik, hiszen a három betű a World Food Programme, azaz a Világélelmezési Program rövidítése. Az indoklás szerint a szervezet azért kapta meg 2020-ban a díjat, mert vezető szerepet játszik abban, hogy az éhséget ne lehessen háborús fegyverként használni, és mindent megtesznek az éhség elleni küzdelemben.

Fotó: ASHRAF SHAZLY / AFPFotó: ASHRAF SHAZLY / AFP

Arról, hogy mi ez a szervezet valójában és mit kell tudni a Nobel-békedíjról, Árendás Tamás, az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa beszélt online a közönségnek.

Mint mondta, a béke fenntartásáért, a népek együttéléséért, a nemzetek barátságáért és a fegyveres konfliktusok megszüntetéséért járó díjat 1901 óta adják át, ám nem minden évben ítélték oda. Ilyen évek voltak a világháborúk közti időszakok, a húszas évek, valamint a hatvanasok is -ezekben az években senkit nem tartottak méltónak a díj átadására.

A többi Nobel-díjhoz képest annyiban más ez az elismerés, hogy ezt nem Svédországban adják át, és nem is a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, hanem egy öttagú, a norvég parlament tagjaiból álló bizottság dönt róla. A Nobel-békedíjat kaphatja személy vagy szervezet is. A díjat inkább egy ügyben alkalmazott megoldási módszerért adományozzák, semmint az üggyel kapcsolatos elhatározásokért, ígéretekért. Eddig 101 alkalommal adták át 135 díjazottnak. Utóbbiak közül 107 egyén és 25 szervezet (pl.: Nemzetközi Vöröskereszt, ENSZ Gyermekalap, ENSZ, Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, EU) kapta meg.

A legfiatalabb díjazott Malala Yousafzai (2014) volt 17 évesen, a legidősebb Joseph Rotblat, aki 87 évesen, 1995-ben kapta meg a díjat. Az elismerést legtöbbször a Nemzetközi Vöröskereszt (3), és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (2) gyűjtötte össze.

Fellángoló kritikák

A Nobel-békedíj a története során politikai természetéből kifolyólag mindig is viták tárgyát képezte. Árendás felidézte, a díjat többek közt megkapta a Kalkuttai Teréz anya, Gorbacsov, a Dalai Láma és Nelson Mandela is. Mahathma Gandhit például ötször jelölték, de egyszer sem vehette át. Ugyanígy nem díjazták II. János Pált, U Thant és Vaclav Havelt sem.

Az előadáson nem hangzott el, de Wikipédián kritikáként felidézik: „Hatalmas vitákat váltott ki Mihail Gorbacsovon kívül még, Rabin, Simón Peresz, Menáhém Begín, Jasszer Arafat, Lê Ðức Thọ, Henry Kissinger, Jimmy Carter, Al Gore IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület), Liu Hsziao-po, Barack Obama, és az Európai Unió részére megítélt díjak. Egy 2011-es Aftenposten cikkben pedig Nobel egyik testvérének unokája, Michael Nobel kritizálta a díj túlzott politikai színezetét, amely egyáltalán nem egyeztethető össze Nobel végrendeletével.”

Fontos kiemelni, hogy az idei díjazottal kapcsolatban kevésbé voltak hangosak a negatív szólamok.

A Világélelmezési Program

A kritikai kitérő után vissza az előadáshoz és az idei díjazotthoz.

- A WFP az 1960-as években indult világhódító útjára az ENSZ élelmiszer-segélybiztosító rendszerében. Ma a világ legnagyobb, éhezéssel, és élelmiszer-biztonsággal foglalkozó humanitárius szervezete. Sürgősségi és fejlesztési segítségnyújtást, rehabilitációt és különleges műveleteket látnak el. Koncepcióterveket is készítenek, és műszaki támogatást is nyújtanak ott, ahol szükség van rá.

A Világélelmezési Program különlegessége, hogy önkéntes szervezet, így csak felajánlásokból és támogatókból tud működni.

Legnagyobb szponzoraik a nemzeti kormányok, akik készpénzzel és természetbeni adományokkal segítik őket. Szoros kapcsolatban dolgoznak a FAO-val (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete), az ENSZ-szel és az ENSZ Menekültügyi Főbizottságával, valamint nemzetközi civil szervezetekkel-mondta Árendás Tamás.

A 2020-as díjazott továbbá ételsegélyt nyújt családoknak, iskoláknak egyéneknek, de direktben, készpénzzel is támogatja egy-egy ország kapacitását. Együttműködik a politikai döntésekben is annak érdekében, hogy elősegítsék a nélkülöző régiók fennmaradását. Érdekesség, hogy a Végrehajtó Bizottságban Magyarország 2015-2018 között vállalt szerepet.

Az alapvetően az éhezés csökkentéséért indult szervezet időnként felméréseket is készít a nélkülöző régiókról. Az MTA munkatársa rámutatott, egy nemrégiben készült térkép alapján

Európában is vannak olyan területek és országok, amelyek élelmiszerügyi segítségre szorulnak.

Bulgária, Ukrajna és érdekes módon Szlovákia egy-egy területe is megjelent már a kimutatásban éhező vagy alultáplált régióként.

Egy másik idézett statisztika szerint 2018-ban 821 millióan éheztek a bolygón, akik közül 124 millió főnek állandó probléma volt a napi betevő megszerzése. Abban az évben az FWP 86,7 millió embernek tudott segíteni.

David Beasley, a Világélelmezési Program ügyvezető igazgatója a 2020-as Nobel-békedíj átadásakor. Fotó: Rein Skullerud (WFP)David Beasley, a Világélelmezési Program ügyvezető igazgatója a 2020-as Nobel-békedíj átadásakor. Fotó: Rein Skullerud (WFP)

A Világélelmezési Program 83 országban 17 ezer munkatárssal rendelkezik. A 2020-as évben az alábbi hivatalos indoklással kapták meg a Béke-Nobeldíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forint):

„Az éhség leküzdésére irányuló erőfeszítéseiért, a béke feltételeinek javításáért konfliktus sújtotta területeken, valamint az éhség háborús és politikai fegyverként történő alkalmazásának megakadályozásában vállalt szerepéért.”

Az MTI szerint a "bizottság indoklásában azt is írta: a koronavírus-járvány csak súlyosbította többmillió ember éhezését szerte a világon, emiatt a testület azzal a felhívással fordul a kormányokhoz, hogy anyagilag támogassák a WFP-t és a többi segélyszervezetet olyan mértékben, hogy gondoskodni tudjanak az éhezők élelemmel való ellátásáról, minthogy az ENSZ-szervezet becslése szerint egy éven belül 265 millió éhező lesz a világon.

A bizottság az idei díjjal arra a többmillió emberre szeretné ráirányítani a világ figyelmét, aki éhezik, illetve fenyegeti az éhínség. A Világélelmezési Program többoldalú együttműködés keretében kulcsszerepet játszik az élelmezésbiztonság és ezáltal a béke megteremtésében. Nap mint nap tesz a népek testvériségének elősegítésért, ami része volt Alfred Nobel szándékának. 

A WFPtavaly 88 ország százmillió lakosát segítette élelemmel. A világjárvány okozta további nehézségek ellenére az idén képes volt fokozni erőfeszítéseit"-írja az MTI.

Ge. Á.
további cikkek
Hagyomány és modernitás a Mediterráneumban Hagyomány és modernitás a Mediterráneumban Az MTA-VEAB Gazdaság-, Jog- és Társadalomtudomány Szakbizottsága és a Mediterrán Világ Társadalomtudományi Folyóirat Szerkesztősége huszonkettedik alkalommal rendezte meg az eseményt hétfőn, ráadásul egyre többen és többen csatlakoznak a műhelyhez. 2024. június 18. 12:55 Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. 2024. április 28. 18:22 Programajánló - A tavi szellőtől a viharokig: a balatoni viharjelzés első 90 éve Programajánló - A tavi szellőtől a viharokig: a balatoni viharjelzés első 90 éve Horváth Ákos, meteorológus lesz az MTVA-VEAB előadás-sorozatának következő vendége. 2024. április 23. 10:14 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. 2024. április 19. 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.