Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A tudásalapú gazdaság kiépítése és nemzetközi kutatás-fejlesztés a Pannon Egyetemen

2021. január 18. 12:10
Az „EFOP-3.6.2-16-2017-00017 Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek” című projektet a Pannon Egyetem – Pécsi Tudományegyetem – Budapesti Corvinus Egyetem alkotta konzorcium valósította meg. A projektben 3 főirányt hoztak létre, amelyek a konzorciumi partnerek közös, egymást kiegészítő kutatásaira épültek.

A projekt egyik főiránya a regionális gazdasági növekedés tényezői közül az innovációra, a vállalkozásfejlesztésre, az egyetemek szerepére és a növekedési hatások modellezésére helyezte a fókuszt, különös tekintettel az EU intelligens szakosodási politikájára és több oldalról megvizsgálta a tudásalapú gazdaságfejlesztést meghatározó regionális különbségeket, az ezeket befolyásoló tényezőket a regionális és vállalati innovációs vizsgálatok bázisán.

A projekt második főiránya a Balatont és a kulturális örökséget, a turistákat és a helyi lakosokat helyezte a középpontba. A kutatások a Balatoni és Dél-dunántúli régiókban tapasztalható tendenciákra (pl. öregedő társadalom, népesség elvándorlása, természetben töltött idő felértékelődése), valamint a hazai és a nemzetközi diskurzusban jelen lévő témákra (pl. nyaraló/üdülőingatlan iránti kereslet bővülése, turisztikai céllal utazók mérése és jellemzőinek részletes megismerése, helyi termékek szerepe, egyetem és környezete közötti együttműködés, piaci szereplők közötti tudásmegosztás) is reflektáltak. A kutatási eredmények jelzik a szükséges beavatkozási irányokat, a stratégiai fejlesztési lehetőségeket és egyben a helyi szereplők, döntéshozók felelősségét.

A projekt „Társadalmi innováció” főiránya azonosította a jövő munkapiacával kapcsolatos gazdasági és társadalmi kihívásokat, valamint multidiszciplináris módszertant követve a lehetséges innovatív megoldásokat tártuk fel a nagy társadalmi alrendszerekben.  A kutatói hálózat szintetizálta a társadalmi innovációk szerepét a munkahelyeken, ezek hatását a térségi és városi jólét alakulására az öregedő társadalmak korában, különös figyelmet fordítva a munkavállalók újszerű generáció-függő szükségleteire.

A projekt keretein belül a Pannon Egyetemen kialakítottuk a szemmozgást követő kamerákkal felszerelt Marketing Fókuszlabort, amely mind a tudományos, mind a vállalati, elsősorban üzleti, a fogyasztói magatartást vizsgáló kutatásokban játszik fontos szerepet.

A projekt megvalósítása során az egyetemek hallgatókat és fiatalokat vontak be a kutatásokba, ezzel is felkészítve őket a nemzetközi kutatási programokban való részvételre. A megvalósítók olyan képzéseken vehettek részt, amelyek szintén támogatják a felsőoktatási nemzetköziesítési folyamatokat. Megújítottuk és bővítettük a nemzetközi együttműködési hálózatainkat, sok és változatos fórumokon mutattuk be a kutatási eredményeket, modelleket és közel 30 nemzetközi vendégkutatóval dolgoztunk együtt.

A Pannon Egyetem – Pécsi Tudományegyetem – Budapesti Corvinus Egyetem konzorcium teljesítette a vállalt eredményeket, de legfőképpen olyan hazai és nemzetközi tematikus kutatási hálózati együttműködéseket hoztunk létre, ahogy azt a Pályázat támogatója megtervezte, és ahogyan mi azt megálmodtuk!

vehir.hu
további cikkek
Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. tegnap 10:19 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. 2024. április 19. 22:43 Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.