2021. március 3.
//
Kornélia névnap

Elindult a regisztráció a védőoltásra

2020. december 8. 13:20
mti
A vakcinainfo.gov.hu oldalon elindult a regisztráció a koronavírus elleni védőoltásra - közölte az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt mondta, a regisztráció során a nevet, lakcímet, életkort, taj-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni. A regisztráció célja az igényfelmérés, annak érdekében, hogy meg tudják becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással.

VAKCINAINFO.GOV.HU

Az oltás akkor indulhat, amikor rendelkezésre áll a magyar hatóságok által engedélyezett biztonságos és hatékony vakcina. A kormányzat minden lehetőséget megragad az ígéretes külföldi vakcinák beszerzésére - hangsúlyozta a tisztifőorvos, hozzátéve: eddig 17,5 millió adag vakcinát kötöttek le különböző gyártóknál. Jelenleg még nincs a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina, vizsgálják az orosz oltóanyagot és annak dokumentációját, és hamarosan a kínai vakcina dokumentációja is megérkezik Magyarországra.

"Jelenleg pontosan nem lehet megmondani, melyik külföldi vakcinával fogjuk megkezdeni a védőoltások beadását" - szögezte le Müller, hangsúlyozva, hogy csak a magyar gyógyszerhatóság által engedélyezett vakcinával fognak oltani. A tömeges oltás várhatóan a következő év első negyedévében kezdődhet.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy

az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni, hanem az oltási terv szerint, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók, a védekezésben résztvevők és a krónikus betegek.

Önmagában a regisztráció nem jár kötelezettséggel, ha valaki meggondolja magát, tiszteletben tartják a döntését. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta:

a vakcinák közül nem lehet választani. 

vehir.hu