Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új darabot próbál a Petőfi Színház

2020. december 5. 4:00 // Forrás: Petőfi Színház
Az előzetes tervek szerint – teljes biztonságban – elindult a Petőfi Színház következő nagyszínházi bemutatójának, Bródy Sándor: A tanítónő c. drámájának olvasópróbája.

A produkciót Oberfrank Pál rendezi, a szereplők között nem csak régi, hanem új társulati tagokat is köszönthetünk.

„Örülök, hogy létrejött ez a délután ebben a kiszámíthatatlan helyzetben is” – nyitotta meg az olvasópróbát Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes és kreatív menedzser. „Fontosnak éreztük, hogy egy igazi magyar színmű is színpadra kerüljön itt, a Veszprémi Petőfi Színházban. A darab témái – a tanítói hivatás lehetőségei vidéken, az egyéni ambíciók, a szerelem - olyan összetett konfliktusokat szülnek, amelyek igazán ismerősek lehetnek a mai világban is. Reméljük, mindenki talál a történetben olyan értéket, amelyet tovább tud vinni az életében” – emelte ki, majd jó munkát, kitartást kívánt a produkció létrejöttének folyamatához.

Fotó: Veszprémi Petőfi SzínházFotó: Veszprémi Petőfi Színház

A darab rendezője, Oberfrank Pál Jászai-díjas, Érdemes művész elárulta: a díszlet-, és jelmeztervezővel, Csík Györggyel, reális világot képzeltek el, amely segíti a képzeletet, szolgálja a helyzeteket, de nem skanzenszerűn valóságos. „Ez egy falusi életkép, ahol a szereplők mindegyike nagyon is létező életet, gondolkodást képvisel. Azt szeretném, hogy úgy foglalkozzunk a darabbal az első olvasástól kezdve, hogy ne karakterekben gondolkozzunk, hanem az alakok meggyőződését, igazságát keressük meg saját gondolkodásunk, képzeletünk segítségével. Az ember nem egyszerűen rossz, sőt hiszi magáról, hogy igaza van, és könnyen megbocsát, megmagyaráz egyébként vétkes mozzanatokat, ha magáról van szó, amíg önmaga előtt esetleg mégis lelepleződik, de ez ritka eset. Gondolkozni és belülről látni kell, ennyi az egész” – mondta a színdarabról.

A darab üzenete: tisztaság, erő, elhivatottság kell ahhoz, hogy elindulj utadon, és megálld a helyed, hű maradj ahhoz, amit kaptál otthonról, az iskoláidtól, és bár sokan próbálkoznak, hogy letérítsenek pályádról, az állhatatosság, az igazságba vetett hit, sokszor a dacos akarat, ellenáll minden kísértésnek. Hogy végül a rossz is jóra forduljon, a szerelem beteljesedjék, az ősi tanítás értelmet kapjon, és mindenki kapjon a tavasz sugarából egy kis melegséget.

 

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.