2021. április 21.
//
Konrád névnap

Megkezdődött az oktatási és köznevelési intézményekben is az országos tesztelés

Interjú Takács Szabolcs kormánymegbízottal.

Hétfőn megkezdődött az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és egészségügyi intézményekben dolgozók koronavírus-tesztelése. A szociális intézményekben múlt hét péntek óta tesztelik a dolgozókat. A járványügyi védekezés azonban már hónapok óta tart a Covid-19 második hullámában. Mi a kormányhivatalok feladata ebben?

Mivel a kormánymegbízott minden megyében a Védelmi Bizottság elnöke is, aki a Megyei Védelmi Bizottság munkáját is irányítja, a hivatal az egészségügyi védelmi igazgatásban is részt vesz. A tavaszi Covid19 járványban csakúgy, mint most a második hullámban, a Veszprém Megyei Kormányhivatal, illetve a Védelmi Bizottság Titkársága koordinációs feladatot lát el, egyebek mellett kollégáink gondoskodnak a védőfelszerelések, fertőtlenítő szerek eljuttatásában az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények részére. Jelenleg konkrét feladatunk az egészségügyi, szociális, oktatási és köznevelési intézményekben dolgozók tesztelésének megszervezése, amely rendkívül komoly koordinációs feladatot jelent a kormányhivatalban és a járási hivatalban dolgozó munkatársak számára. Ezt a munkát a megyei Védelmi Bizottság honvédelmi titkára és a megyei tisztifőorvos vezetése mellett a járási hivatalvezetők helyi irányításával tudtuk megszervezni.

Az oktatási, egészségügyi és szociális intézményekben indult tesztelésben konkrétan milyen munkát végez a kormányhivatal?

Először is külön kell kezelnünk az egészségügyi és szociális intézményeket abból a szempontból, hogy ők képesek intézményen belül, saját kollégákkal ellátni a tesztelési feladatot, tehát itt a kormányhivatal feladata a tesztek és védőfelszerelések eljuttatása részükre, az eredmények rögzítése és továbbítása a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. Az oktatási-köznevelési intézmények esetében a tesztelést is a kormányhivatal szervezi és koordinálja. A tesztelés a munkavégzés helyszínén, antigén gyorstesztekkel történik. A mintákat a bölcsődékben a kormányhivatal népegészségügyi munkatársai, az óvodákban és iskolákban pedig harmad- negyedéves orvostanhallgatók veszik le és értékelik ki. Szeretném külön is kiemelni ezeknek a hallgatóknak a feladatvállalását. Nagyszerű dolog, hogy egy pandémiában Magyarország számíthat azokra a fiatalokra, akik hivatásuknak a gyógyítást választották. Munkájuk az egészségügyi dolgozók tehermentesítése szempontjából rendkívül fontos. Hogyan szervezték meg az egyetemisták munkába állítását?

Takács Szabolcs (fotó: Kovács Bálint / vehir)Takács Szabolcs (fotó: Kovács Bálint / vehir)

A védekezésbe bevont orvostanhallgatók illetve egészségtudományi hallgatók és felsőoktatási intézményeik között a kormány rendelete szerint hallgatói munkaszerződés jön létre, amely alapján munkanapokon 5 ezer, hétvégéken – ha netán szükséges a hétvégi munkavégzés elrendelése – 7ezer 500 forint összegű adómentes díjazásban részesülnek, emellett gyakorlati kreditként is elszámolhatják a munkaóráikat. A kormányhivatal étkezést és szükség esetén szállást biztosít a részükre, a MÁV és Volán járatait pedig díjmentesen használhatják. A hallgatókat a minták levételére és kiértékelésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium készíti fel. Veszprém megyében egyébként főként Veszprém megyei diákok végzik majd a tesztelést.

Hogyan zajlik a tesztelés Veszprém megyében?

Az oktatási-egészségügyi intézmények tesztelése ezen a héten indult. 16 csapatot állítottunk fel, amelyek két orvostanhallgatóból, valamint a kormányhivatal két munkatársából: egy teamvezető-adminisztrátorból és egy sofőrből állnak. Ezek a csapatok a kormányhivatal által biztosított járművel, az előre egyeztetett időpontokban érkeznek a megadott helyszínekre – állami fenntartású intézményekbe, ahol helyszíni munkavégzés zajlik –, hogy elvégezzék a dolgozók tesztelését. A mintavétel az oktatási-köznevelési intézményekben munkaidőben, hétköznapokon zajlik majd. A mintát adó személyes adatait, illetve a teszteléshez való hozzájárulását egy adatlapon rögzítjük, amelyet a kormányhivatal kezel. Szintén a kormányhivatal munkatársa végzi el a mintavételezéshez kapcsolódó adminisztratív feladatokat. A tesztelésben való részvétel önkéntes. Az esetleges pozitív eredményről a dolgozó köteles értesíteni a háziorvosát és karanténba kell vonulnia.

Mintavétel (fotó: MTI)Mintavétel (fotó: MTI)

Hogyan kerülnek a mintavételezéshez szükséges tesztek és védőfelszerelések a csapatokhoz?

A teszteléshez szükséges tárgyi feltételeket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ bocsátja a rendelkezésünkre, de a kormányhivatal koordinálja azok eljuttatását a szükséges helyszínekre.

Milyen más feladatokat lát el a kormányhivatal a pandémia kapcsán?

A kormányhivatal Népegészségügyi főosztályára és járási népegészségügyi osztályaira számos más feladat is hárul, amelyeket a mindennapos járványügyi-közegészségügyi feladatellátás mellett végeznek kollégáink ebben a rendkívüli időszakban. Munkatársaink végzik egyebek mellett a pozitív esetekben a határozathozatalt, a kontaktkutatást, az adatok rögzítését, ők készítik a napi és heti megyei jelentést a Nemzeti Népegészségügyi Központ részére. Rendszeresen ülésezik a megyei Operatív Törzs, amely minden, a pandémia kapcsán felmerült feladatot irányít és koordinál.

Szeretném megköszönni saját munkatársaimnak is a rendkívüli helytállást, amit tanúsítanak. Fizikai és lelki szempontból is nehéz időszak ez mindannyiuk számára, de a tavaszi első hullám után idén ősszel is a lehető legnagyobb hatékonyság biztosításával szervezték meg és végzik a munkát.

vehir.hu

További cikkek

A jó gyakorlatokból építkezik a város a gyepgazdálkodás területén is
A jó gyakorlatokból építkezik a város a gyepgazdálkodás területén is
A tudatos gyepgazdálkodást bemutató kiadvány készült, amelyben a veszprémi megoldások mellett más európai városokból is hoznak példákat. A mostani könyv annak a klímastratégiának a része, amely számos további projektelemet tartalmaz, ezek közül már többel találkozhattak a veszprémiek.
Koronavírus ellen védő orrcseppen dolgoznak az oroszok
Koronavírus ellen védő orrcseppen dolgoznak az oroszok
Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója azt is elárulta, meddig védhet az injekció.
Megegyeztek az uniós tárgyalók az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55 százalékos csökkentéséről
Megegyeztek az uniós tárgyalók az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55 százalékos csökkentéséről
Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói szerda reggel megállapodásra jutottak arról az éghajlatpolitikai célkitűzésről, amely szerint az unió 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.
2527 új fertőzött, 207 halott kedden
2527 új fertőzött, 207 halott kedden
Húsz év alattiak jelentkezhetnek Balaton témájú videóversenyre
Húsz év alattiak jelentkezhetnek Balaton témájú videóversenyre
Balaton témájú videóversenyre jelentkezhetnek húsz év alatti alkotók, a nevezési határidő június 5-e.