2020. november 25.
//
Katalin névnap

Fortepan: app-teszt Veszprémben és a képekről eltűnő emberek

A Cooltusz csapata a Fortepan megálmodójával, Tamási Miklóssal beszélgetett a digitális és az analóg világ előnyeiről és hátrányairól, valamint a Fortepan közelgő fejlesztéséről, a Fortepan GO-ról a Pannon Unifest első napján.

A Pannon Egyetem kulturális fesztiválja, az Unifest is az online térbe költözött. Szombaton a Fortepanról, az archív analóg fotók digitalizálásáról és a jelenkor digitális fotóinak archiválásáról is beszélgettek a Fortepan-alapító Tamási Miklóssal.

A Fortepan tíz éve létezik az interneten azért, hogy online hozzáférhetővé tegye az analóg archív fotókat – jelenleg 140 ezer kocka érhető el szabad felhasználásra. Szívesen fogadják magánszemélyek, de intézmények támogatását is, akik saját anyagaikkal segíthetik a missziójukat. Idén kezdtek el mesterséges intelligenciát használni személyfelismerésre, a szoftver közismert személyek, művészek, politikusok beazonosításában segít. Jópár olyan kép kerül elő, amin korábban már megjelölték a helyszínt és az időpontot, most pedig újra felbukkannak a rajtuk szereplő személyek miatt.

A mesterséges intelligencia például Cholnoky Jenőt is megtalálhatja a képeken (Fotó: Fortepan / Cholnoky Tamás)A mesterséges intelligencia például Cholnoky Jenőt is megtalálhatja a képeken (Fotó: Fortepan / Cholnoky Tamás)

A Fortepan 1990-ig bezárólag gyűjti a negatívokat – ezzel kapcsolatban Tamási Miklós megjegyezte: ha valaki a kortárs képeket szeretné hasonló módon gyűjteni és rendszerezni, annak sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie. Fájlokkal ugyanis sokkal nehezebb foglalkozni, mint negatívokkal – a negatívok kézzel fogható tárgyak, amik megmaradnak egy családnál, egy szekrényben, egy dobozban. Egy fájl sokkal nehezebben marad fenn, ráadásul ha 20-30 év múlva rekonstruálni akarjuk, hogy ki készíthette azokat, nem semmi feladat lesz fellelni az alkotót. 

És hogy miben változtak a fotóink a múlt századhoz képest? Például abban, hogy eltűntek az emberek a képeinkről: régen még a fotós megmutatta az embereket, ma már nem merünk csak úgy lefotózni idegeneket, és ha mégis megpróbáljuk, ránk szólnak, kitöröltetik a képeket. Ma például elképzelhetetlen, hogy valaki elkezdjen játszótéren gyerekeket fotózni anélkül, hogy rá ne hívnák a rendőrséget – így azonban az utókor számára elvesznek ezek a pillanatok, amiket évtizedeken át meg tudtak mutatni a fotósok. Egyébként is jellemző az emberek iránti érdeklődés eltűnése: előbb az idegenek fotózását hagytuk abba, és egyre inkább csak a családtagjainkra szűkült a témaválasztásunk, a szelfi-korszakban pedig már a családunk se érdekel minket, csak magunkkal vagyunk elfoglalva, magunkat akarjuk megmutatni.

Régen még mertünk játszóteret fotózni (Fotó: Fortepan / Aradi Péter)Régen még mertünk játszóteret fotózni (Fotó: Fortepan / Aradi Péter)

A beszélgetés során egy veszprémi kötődésű téma is felmerült: a Fortepan jelenleg is dolgozik egy ForteGO nevű appon, amit épp nálunk próbálnak ki először élesben 2021 tavaszán. Az app helyspecifikusan felkínálja a felhasználónak azokat a képeket, amik az ő aktuális pozíciójához legközelebb készültek. Olyan funkciót is beleépítenek, ami segít abban, hogy az archív képeket a saját telefonunkkal reprodukáljuk.  “Ez egyszerűnek tűnik, de sok fejlesztés kell hozzá” – mutatott rá Tamási, hozzátéve: bízik benne, hogy Veszprémben tényleg elkezdik majd az emberek használni a ForteGO-t, és az itt szerzett tapasztalatok alapján a fejlesztők el tudnak indulni más települések felé is. 

Címlapfotó: Fortepan / Karabélyos Péter

Söge

További cikkek

Nem tehetünk úgy, mintha nem változna a világ
Nem tehetünk úgy, mintha nem változna a világ
A héten zajló VI. Pannon Unifest hétfői vendégei Simon Marci költő és Kemény Zsófia forgatókönyvíró, slammer voltak.
Online rendezik meg a VI. Pannon UniFestet
Online rendezik meg a VI. Pannon UniFestet
Az idei év számos meglepetést tartogat magában, nem csupán csak jó értelemben, de persze akadnak pozitív hírek is. Ilyen az, hogy a hatodik UniFest idén is meglesz tartva, méghozzá az online térben, november 21-től 27-ig. Deli Kittivel, az UniFest főszervezőjével beszélgettünk…
Fogalmazz meg célokat és érd el a közösséggel együtt, az este 9-es vonatig!
Fogalmazz meg célokat és érd el a közösséggel együtt, az este 9-es vonatig!
Adott egy feltörekvő nyughatatlan színész, aki 100 fokon ég, a nevével fémjelzett közösségi projektektől pedig hangos a sajtó. Vecsei H. Miklós, a Vígszínház színművésze a veszprémi fiatalok vendége volt vasárnap este, a beszélgetés pedig hamar a felszínre hozta a legmélyebb filozofikus emberi érzelmeket. Figyelem, nem a legegyszerűbb gondolatok jönnek!
Elkezdődött a tabudöntögető fiatal művészek fesztiválja
Elkezdődött a tabudöntögető fiatal művészek fesztiválja
Szombaton elstartolt a Pannon Unifest összművészeti ifjúsági fesztivál a Pannon Egyetemen. Az egész nap tartó produkciók bemutatása után este az okleveleket és díjakat adták át, de a fesztivál ezzel nem ért véget, vasárnap és a jövő héten folyamatosan lesznek előadások, kiállítások és workshop-ok.
Összehoz a kultúra a Pannon Unifesten
Összehoz a kultúra a Pannon Unifesten
Ötödik alkalommal rendezik meg a Pannon Unifestet november 9. és 14. között, ahol a kulturális tematikájú versenyeken kívül sok újdonsággal, izgalmas előadásokkal, workshopokkal várják az érdeklődőket.