2021. május 18.
//
Erik névnap

Húszezerszer kellett már intézkednie a rendőröknek

2020. november 25. 5:00
A koronavírussal kapcsolatban létrehozott kormányzati tájékoztató portálon naponta frissítik az éppen aktuális statisztikákat a megbetegedésekről és gyógyulásokról, azonban az egészségügyi statisztikák mellett újabban a rendőrségi fellépések számait is lehet böngészni. A több, mint 20 ezer intézkedésből kiolvasható, hogy a magyarok melyik korlátozást viselik a legnehezebben.

November 10-től lépett életbe országosan a kijárási tilalom este 8 és hajnali 5 óra között, ezzel együtt a rendőrség is fokozottabban ellenőrzi, hogy mindenki betartja-e a szabályokat. Emellett továbbra is figyelik azokat, akik a maszkviselés előírásait megszegik, vagy engedély nélkül elhagyják a házi karantént.

Minderről pedig a koronavirus.gov.hu oldalon egy naponta frissülő statisztikát tesznek közzé, ahol nyomon lehet követni, hogy ez egyes szabályok megsértői ellen hány esetben intézkedtek a rend őrei.

A november 19-ei adatok szerint már közel 4 ezer személlyel szemben kellett fellépni, pontosan 3936 alkalommal a kijárási tilalom megszegése miatt. 397-szer csak figyelmeztetéssel éltek a rendőrök, 2070 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 1469-szer pedig szabálysértési feljelentést tettek. Ez utóbbit alkalmazzák akkor is, ha az ember nem fogadja el a helyszíni bírságot, azaz nem ért egyet az intézkedéssel, ilyenkor a rendőrök hivatalból megindítják az eljárást.

A hatósági házi karantént is 3810-en már megszegték. Akiknél ilyet rendelnek el, a rendőrség szúrópróbaszerűen ellenőrzi őket, ha pedig nem tartják be az otthonmaradás szabályát, ismét szankciókra számíthatnak.

A legtöbb esetben, összesen 6165 alkalommal a maszkviselés szabályainak megszegői ellen léptek fel a rendőrök, igaz hozzátartozik a statisztikához, hogy az utcán ezt a legegyszerűbb ellenőrizni. A statisztika megkülönbözteti azokat, akik tömegközlekedési eszközön szegték meg a szabályokat, ők 1042-en voltak, üzletekben és az önkormányzatok által meghatározott helyeken pedig 5123-man nem viselték az arcfedőt.

A kijárási tilalom, a házi karantén, valamint a maszkviselés megszegéséért 5 ezer és 500 ezer forint közötti büntetést szabhatnak ki a rendőrök.

A novembertől bevezetett rendelet szerint az üzletek is csak este 7 óráig lehetnek nyitva, ha ezt nem tartják be, pénzbüntetésre, vagy akár bezárásra is számíthatnak a tulajdonosok. A rendőrség országosan 320 alkalommal élt figyelmeztetéssel, helyszíni bírsággal, vagy feljelentéssel.  A bírság ebben az esetben 100 ezer és 1 millió forint között mozog.

A hatóságok úgynevezett görgetett statisztikát vezetnek ezekről az intézkedésekről, ráadásul országos szinten, megkeresésünkre veszprémi számokkal nem tudtak szolgálni, de ezekből az adatokból is kiolvasható, hogy a legtöbben figyelmetlenségből vagy kényelemből az egyik legegyszerűbben betartható szabályt, a maszkviselést nem tartják be megfelelően.

A rendőrségi intézkedések statisztikája a koronavirus.gov.hu oldalon (2020. november 19-ei adatok)A rendőrségi intézkedések statisztikája a koronavirus.gov.hu oldalon (2020. november 19-ei adatok)

Azt mindenki döntse el maga, hogy egy tízmilliós ország esetében a 20 ezer intézkedés mennyire mondható soknak, a rendőrség mindenesetre optimista, erről Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese is nyilatkozott a napokban.

Jelenlegi helyzet szerint december 11-ig érvényesek ezek a korlátozások, azt, hogy ezt követően mi marad érvényben, nagyban befolyásolja egy másik statisztika, a megbetegedések görbéje.

Kapcsolódó cikk
Kemény szigorításokat vezetnek be szerdától
A járvány terjedését korlátozó további intézkedéseket vezet be a kormány, mert ha a jelenlegi ütemben növekszik a fertőzöttek száma, az egészségügy nem lesz képes ellátni a betegeket.
Hajas Bálint

További cikkek

382 fertőzött, 64 halott hétfőn
382 fertőzött, 64 halott hétfőn
Tartósan ezer alatt a fertőzés, száz alatt a halálozás
Tartósan ezer alatt a fertőzés, száz alatt a halálozás
Koronavírus - Meghalt 61 beteg, 718-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Koronavírus - Meghalt 61 beteg, 718-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 61, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 718 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap, kiemelve: eddig 4 600 012 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 701 789-en már a második adag vakcinát is megkapták.
Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i)
Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i)
Egy család, amelynek a patikájában Jávor Pál felesezett, a szalonjában püspökök teáztak, az egyik tagja pedig megmentette a Tűztornyot az oroszok géppuskájától: Veszprém ma nem lenne az, ami, a Kocsuba-Karabélyos família nélkül. 1911 és 1951 között ők voltak az Óváros tér mellett található Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosai, ez idő során rengeteget fényképeztek, filmeztek, leveleztek és nagy társasági életet éltek, így a család és a város története elválaszthatatlanul összefonódott.
140 éve egymásért! – Kerek évfordulót ünnepel a Magyar Vöröskereszt
140 éve egymásért! – Kerek évfordulót ünnepel a Magyar Vöröskereszt
Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete 2021. május 16-án ünnepli fennállásának 140. évfordulóját. 1881-ben ezen a napon alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vörös-kereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét.