2021. január 22.
//
Vince névnap

Mit tudnak a női vállalkozók?

Magyarország idén harmadszor csatlakozik a vállalkozó nők világnapjához, mely a nők vállalkozási tevékenységére és a nők által képviselt társadalmi ügyek fontosságára hívja fel a figyelmet: a világnap apropóján november 18-20. között online konferenciát rendeznek, helyi szereplők részvételével is.

A vállalkozó nők világnapja egy az ENSZ égisze alatt, a világ 144 országában megvalósuló kampány, melynek célja a női vállalkozások gazdaságban betöltött szerepének elismertetése, a vállalkozó nők gazdasági befolyásának növelése, társadalmi szerep- és felelősségvállalásának láthatóvá tétele és bátorítása, a legfontosabb globális vagy helyi problémák megoldásához való hozzájárulásuk tudatosítása.

Bár úgy tűnhet, ma már a téma nem szükségeltet további "szócséplést", ez tévedés.

Az, hogy a nők aktív részvétele a társadalmi és gazdasági életben, a nőies értékek - a segítségnyújtás, gondoskodás – jelenléte, szorosan összefügg a társadalmak jóllétével, viszonylag köztudott. Ismert tény az is, hogy hogy a nők erőforrásaik jelentős részét a jövő nemzedék életkörülményeinek javítására fordítják, ezáltal is hozzájárulva a szegénység felszámolásához. De a női vállalkozások sajátossága az is, hogy olyan területeken és/vagy oly módon működnek, melynél az életminőség, az egészség, a környezet javítása áll a tevékenységek fókuszában.

Fotók: UNSPLASHFotók: UNSPLASH

Mindezek ellenére még mindig vannak olyan esetek, amikor a nők és a női vállalkozások megbecsülése elmarad. Miközben a világon a munkák többségét a nők végzik, a jövedelmük gyakran csak feleannyi férfi társaikhoz képest. A Global Gender Gap Monitor szerint egyre nő a nemek közti gazdasági szakadék, áthidalásához ma már 257 év szükséges, a szegények 70%-a továbbra is nő, és nincs olyan ország a Földön, amelyben a nemek közti egyenlőség teljes mértékben megvalósult volna. A világjárvány hatását ráadásul elsőként a nők érzik meg, mivel a válság a láthatatlan, el nem ismert magánéleti és közösségi feladatok, köztük az érzelmi munka egyenlőtlen megosztása miatt nagyobb terheket rónak rájuk.

Ahhoz tehát, hogy a társadalmi igazságosság szempontjai valóban biztosítottak legyenek, a társadalmak közti és azokon belüli egyenlőtlenségek és feszültségek csökkenjenek, szükség van olyan programokra tehát, amelyek kifejezetten a nőket, az ő helyzetüket javítását célozza meg. Első körben legalább azzal, hogy beszélünk a problémákról.

Éppen ezért csatlakozik idén is Magyarország a vállalkozó nők világnapjához egy háromnapos konferenciával. A Magnet Bankkal közösen szervezett eseményre ugyan rányomja a bélyegét a koronavírus-járvány, ezért azt az újabban már szinte megszokott körülmények között, online rendezik meg, az előadásokban pedig a világválság női vállalkozásokra gyakorolt hatásáról is szó esik a Hétfa Kutatóintézet friss elemzése, és a nők vállalkozási tevékenységének segítése terén működő fejlesztők tapasztalatai, valamint vendégek megélése alapján.

Az előadások és a kerekasztal beszélgetések ugyanakkor "vírusmentes" témákat is taglalnak. Többek között szó esik a női vállalkozások finanszírozási lehetőségeiről, a női befektetői megközelítésről, a női vállalkozások fenntarthatóságra gyakorolt hatásáról, a társadalmi felelősségvállalás kérdéseiről és a befektetések nemre gyakorolt hatásának mérhetőségéről, a nemek egyenlőségét, a nők helyzetének javítását célzó üzleti, társadalmi és civil kezdeményezések finanszírozási lehetőségeiről Budapesten és vidéken.

November 18-án a témával térségbeli vállalkozónők is foglalkoznak: 17:30-tól Nők fordulóponton: karrierváltás, vidékre költözés, életút címmel szerveznek kerekasztal beszélgetést 4 vállalkozónővel, akik saját bőrükön tapasztalták meg a váltást, annak nehézségeit és örömét. Az online beszélgetésből kiderül, hogyan álltak bele a változásba. Mit jelent számukra a siker, mitől boldogok, mi motiválja őket. A beszélgetés résztvevői Kis-Szitár Zsófia üzleti- és sportcoach, tréner, utánpótlás edző, Makó Judit life és párkapcsolati coach, Molnár Szilvia HR-szakértő, vezetői coach, tréner, Nagyné Czuri Eszter, a BENT Egyesület elnöke, HR-tanácsadó, recruiter, moderátor: Buzás-Kovács Anita BENT egyesület alelnök, coach.

Sokszor nem gondolunk bele, de a vállalkozási tevékenység ugyanakkor nem csak az üzleti szektort érinti. Nők és férfiak vállalkozóként tevékenykednek számos más területen is, a sportban, a művészetekben vagy akár az egészségügyben is. A nemek közti egyenlőtlenségek valamennyi ágazatban hasonlóképpen működnek, legyen szó rejtett vagy nyílt megkülönböztetésről, jövedelmi egyenlőtlenségekről, érdekérvényesítési nehézségekről, döntéshozatali korlátokról vagy éppen zaklatásról. A rendezvényen ezért az irodalomban és a zenében működő nők a művészet eszköztárát is megmutatva avatnak be a saját területükön megélt nehézségekbe.

Az online eseményen emellett előzetesen regisztráció után lehetőség lesz különböző workshopokba is bekapcsolódni, melyek többek között az önérvényesítés eszközeit, a félelmek leküzdését, a problémamegoldást és az egészséges táplálkozást érintik.

A konferencia a Vállalkozó Nők Világnapja Facebook oldalán és Youtube csatornáján követhető.

vehir.hu

További cikkek

Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután pénteken Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Mérnöki fejlesztő központot hoz létre Veszprémben a Thyssenkrupp magyarországi központja 2,2 milliárd forintból, a beruházáshoz a magyar kormány 770 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad.
Fiúk a Pál utcából, avagy rozsdafoltok az Arany Elefántyukon
Fiúk a Pál utcából, avagy rozsdafoltok az Arany Elefántyukon
Egy szebb napokat is megélt civil városi díj története az egyik alapító tollából. Molnár Sándor, az Utas és holdvilág antikvárium tulajdonosának írása a Vehíren.
Közelebb egymáshoz
Közelebb egymáshoz
Felértékelődik az önkéntesség, közelebb kerülünk egymáshoz, jobban figyelünk embertársainkra – olvasom a pszichológusok, szociológusok prognózisát a járvány utáni időkre és figyelem a jeleket. Barta Éva írása a pandémia közösségformáló hatásáról.
Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét
Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét
Három hét múlva, február 12-től kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.