Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Mit tudnak a női vállalkozók?

2020. november 20. 12:01
Magyarország idén harmadszor csatlakozik a vállalkozó nők világnapjához, mely a nők vállalkozási tevékenységére és a nők által képviselt társadalmi ügyek fontosságára hívja fel a figyelmet: a világnap apropóján november 18-20. között online konferenciát rendeznek, helyi szereplők részvételével is.

A vállalkozó nők világnapja egy az ENSZ égisze alatt, a világ 144 országában megvalósuló kampány, melynek célja a női vállalkozások gazdaságban betöltött szerepének elismertetése, a vállalkozó nők gazdasági befolyásának növelése, társadalmi szerep- és felelősségvállalásának láthatóvá tétele és bátorítása, a legfontosabb globális vagy helyi problémák megoldásához való hozzájárulásuk tudatosítása.

Bár úgy tűnhet, ma már a téma nem szükségeltet további "szócséplést", ez tévedés.

Az, hogy a nők aktív részvétele a társadalmi és gazdasági életben, a nőies értékek - a segítségnyújtás, gondoskodás – jelenléte, szorosan összefügg a társadalmak jóllétével, viszonylag köztudott. Ismert tény az is, hogy hogy a nők erőforrásaik jelentős részét a jövő nemzedék életkörülményeinek javítására fordítják, ezáltal is hozzájárulva a szegénység felszámolásához. De a női vállalkozások sajátossága az is, hogy olyan területeken és/vagy oly módon működnek, melynél az életminőség, az egészség, a környezet javítása áll a tevékenységek fókuszában.

Fotók: UNSPLASHFotók: UNSPLASH

Mindezek ellenére még mindig vannak olyan esetek, amikor a nők és a női vállalkozások megbecsülése elmarad. Miközben a világon a munkák többségét a nők végzik, a jövedelmük gyakran csak feleannyi férfi társaikhoz képest. A Global Gender Gap Monitor szerint egyre nő a nemek közti gazdasági szakadék, áthidalásához ma már 257 év szükséges, a szegények 70%-a továbbra is nő, és nincs olyan ország a Földön, amelyben a nemek közti egyenlőség teljes mértékben megvalósult volna. A világjárvány hatását ráadásul elsőként a nők érzik meg, mivel a válság a láthatatlan, el nem ismert magánéleti és közösségi feladatok, köztük az érzelmi munka egyenlőtlen megosztása miatt nagyobb terheket rónak rájuk.

Ahhoz tehát, hogy a társadalmi igazságosság szempontjai valóban biztosítottak legyenek, a társadalmak közti és azokon belüli egyenlőtlenségek és feszültségek csökkenjenek, szükség van olyan programokra tehát, amelyek kifejezetten a nőket, az ő helyzetüket javítását célozza meg. Első körben legalább azzal, hogy beszélünk a problémákról.

Éppen ezért csatlakozik idén is Magyarország a vállalkozó nők világnapjához egy háromnapos konferenciával. A Magnet Bankkal közösen szervezett eseményre ugyan rányomja a bélyegét a koronavírus-járvány, ezért azt az újabban már szinte megszokott körülmények között, online rendezik meg, az előadásokban pedig a világválság női vállalkozásokra gyakorolt hatásáról is szó esik a Hétfa Kutatóintézet friss elemzése, és a nők vállalkozási tevékenységének segítése terén működő fejlesztők tapasztalatai, valamint vendégek megélése alapján.

Az előadások és a kerekasztal beszélgetések ugyanakkor "vírusmentes" témákat is taglalnak. Többek között szó esik a női vállalkozások finanszírozási lehetőségeiről, a női befektetői megközelítésről, a női vállalkozások fenntarthatóságra gyakorolt hatásáról, a társadalmi felelősségvállalás kérdéseiről és a befektetések nemre gyakorolt hatásának mérhetőségéről, a nemek egyenlőségét, a nők helyzetének javítását célzó üzleti, társadalmi és civil kezdeményezések finanszírozási lehetőségeiről Budapesten és vidéken.

November 18-án a témával térségbeli vállalkozónők is foglalkoznak: 17:30-tól Nők fordulóponton: karrierváltás, vidékre költözés, életút címmel szerveznek kerekasztal beszélgetést 4 vállalkozónővel, akik saját bőrükön tapasztalták meg a váltást, annak nehézségeit és örömét. Az online beszélgetésből kiderül, hogyan álltak bele a változásba. Mit jelent számukra a siker, mitől boldogok, mi motiválja őket. A beszélgetés résztvevői Kis-Szitár Zsófia üzleti- és sportcoach, tréner, utánpótlás edző, Makó Judit life és párkapcsolati coach, Molnár Szilvia HR-szakértő, vezetői coach, tréner, Nagyné Czuri Eszter, a BENT Egyesület elnöke, HR-tanácsadó, recruiter, moderátor: Buzás-Kovács Anita BENT egyesület alelnök, coach.

Sokszor nem gondolunk bele, de a vállalkozási tevékenység ugyanakkor nem csak az üzleti szektort érinti. Nők és férfiak vállalkozóként tevékenykednek számos más területen is, a sportban, a művészetekben vagy akár az egészségügyben is. A nemek közti egyenlőtlenségek valamennyi ágazatban hasonlóképpen működnek, legyen szó rejtett vagy nyílt megkülönböztetésről, jövedelmi egyenlőtlenségekről, érdekérvényesítési nehézségekről, döntéshozatali korlátokról vagy éppen zaklatásról. A rendezvényen ezért az irodalomban és a zenében működő nők a művészet eszköztárát is megmutatva avatnak be a saját területükön megélt nehézségekbe.

Az online eseményen emellett előzetesen regisztráció után lehetőség lesz különböző workshopokba is bekapcsolódni, melyek többek között az önérvényesítés eszközeit, a félelmek leküzdését, a problémamegoldást és az egészséges táplálkozást érintik.

A konferencia a Vállalkozó Nők Világnapja Facebook oldalán és Youtube csatornáján követhető.

vehir.hu
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.